Erken seçim olur mu...

Haberin Devamı

İşler karıştığı zaman iktidarların aklına ilk gelen çözüm “baskın” şeklindeki bir erken seçimdir.

Ankara’dan yükselen bazı seslere göre AKP içinde seçim tartışmaları başlamış.

Bunun anlamı, kuvvetle muhtemel ki AKP’nin bugünkü ortamda “demokratik açılım” konusunda zorluklar yaşıyor oluşudur.

AKP’nin içinde de altına girilen yükün, bu hükümetin kaldıramayacağı kadar ağır olduğuna ilişkin görüşler bulunduğu biliniyor.

“Ağırlık” bir yandan toplumun bir kesiminde yaratılan beklentinin yüksekliği, diğer yandan açılıma karşı olanların direncinin sürmesinden ileri geliyor. Anlaşıldığı kadarıyla AKP “demokratik açılım” ın içini doldururken bir “orta yol” bulmakta zorlanıyor.

***


Son seçim araştırmalarında AKP’nin oy oranının yine yüzde 35-36 dolayında olduğu görülüyor. Aynı araştırmalara göre CHP ve MHP oylarında önemli bir artış yok. Bu oy oranlarıyla AKP’nin üçüncü bir seçim başarısı kazanması, bir kez daha tek başına iktidar olması çok büyük olasılıktır...

Gerçek bir demokrasi programıyla ve toplumdaki gerilimi düşürecek bir üslupla seçim kampanyasını yürüttüğü takdirde AKP’nin oy oranının tekrar yüzde 40’a doğru ilerlemesi olasılığı da var. Bu hesabın içine, “Kürt açılımı” nın Güneydoğu’da yarattığı olumlu etkiler de eklenebilir. DTP’ye oy verenlerin bir bölümünün AKP’ye yönelmesi sürpriz olmaz.

***


Bu hesapları yapan AKP erkânının 2011 yazını beklemeden seçime gitmeyi düşünmesi doğaldır. Sonuçta seçimin bizatihi kendisi de gerilimin düşmesini sağlayacağı için yine iktidar partisi açısından yeni ve “taze” bir başlangıç imkânı yaratacaktır.

Erken seçim hesabında AKP açısından en önemli olumsuz etken ekonomik krizin getirdiği işsizlik sorununun aynen sürmesidir. Ancak bugüne kadar muhalefetin bu durumu etkili “kullanamadığı” da ortadadır. Krizin etkilerinin azaldığı bir ortamda da işsizlik sorunu, muhalefet için artık güçlü bir imkân olmaktan çıkacaktır.

Genel manzaraya böyle bakıldığında AKP’nin 2010 yazında seçime gitme olasılığı yüksek görünüyor. Eğer AKP’nin tek başına iktidarı olasılığı da gerçekleşirse, yeni Meclis’in yazın çalışmaya başlaması ve hükümetin şu anda sıkıntı yaşadığı bazı konuların Meclis eliyle çözülmesi de mümkündür.

Erken seçim oldukça yakın görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR