En rahat hükümet

Haberin Devamı

Altmışıncı hükümet cumhuriyetin en rahat hükümetlerinden biri olacak. Öncelikle arkasında sağlam bir Meclis desteği var, karşısında ise zayıf ve pusulasız bir muhalefet...

Erdoğan ikinci hükümetini kurarken herhangi bir risk almadı, geçen dönemde başarılı olduğuna inandığı bakanları yerlerinde tuttu.

Yerinde kalanlar arasında geçen dönemde bazı uygulamaları çok tepki almış olan Milli Eğitim Bakanı Çelik de bulunuyor. Erdoğan Çelik’i yerinde tuttu ama eski Meclis Başkanı ve AKP’yi kuran üç kişiden biri olan Bülent Arınç’ı hükümete almadı.

2000 yılında Erbakan’dan koparak AKP’yi kuranlar, aslında üç kişiydi. Bu üçlüden Gül şimdi Cumhurbaşkanı, Erdoğan Başbakan, Bülent Arınç ise sade bir milletvekili.

***

Erdoğan’ın bu kararında kendi kendine yaptığı denge hesaplarının yanında herhangi bir “dış müdahale” olup olmadığı bilinmiyor. Ama sonuçta Erdoğan Çelik’i tuttu, Arınç’ı feda etti.

Erdoğan, AKP’de iç kadroda bulunan Beşir Atalay’ı da feda etmedi ve en önemli bakanlıklardan birine, İçişleri’ne getirdi.

Prof. Beşir Atalay 2002’de dönemin cumhurbaşkanının “veto”suna uğramış ve Milli Eğitim Bakanı olamamıştı. Atalay siyasi hayatında klasik bir siyasi İslamcı görüntüsü vermiş değildir ama Ankara’da bu yönde güçlü bir kanaat vardır. İçişleri Bakanlığı’na getirilmesini de buna bağlayanlar olacaktır. Doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Ancak bazı önemli konularda, siyasi cinayetler ve çetelerle ilgili soruşturmalarda önceki İçişleri Bakanı önemli eleştirilere muhatap olmuştu. Prof. Beşir Atalay’ın bu meselelerde daha hassas olacağını bekleyebilir, umut edebiliriz.

***

Uluslararası sorunların bugünkü boyutlarına ve çevremizdeki ateş çemberine bakıldığı zaman siyaset ve devlet deneyimi az olan Ali Babacan’ın bu göreve getirilmesi eleştirilebilir. Ancak anlaşıldığı kadarıyla dış politikada direksiyon önemli ölçüde Cumhurbaşkanı Gül’ün elinde olacaktır.

Eski ve yeni bakanlar tek tek değerlendirilerek birçok yorum yapılacak. Ancak altmışıncı hükümetin “ekonomi” kadrosunun oldukça güçlü kurulduğu görülüyor. Böylece belki önemli bir dinamizm elde edilecek, ekonominin farklı alanlarının uyum içinde hareket etmesi sağlanacak ama bir tehlike var, o da örnekleri daha önce birçok kez görülmüş olan “çokbaşlılık sıkıntısı”dır.

***

Altmışıncı hükümetin kilit bakanı ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül. Cumhurbaşkanı Gül’ün yemin törenine gelmeyen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile Erdoğan’ın ve Gül’ün ilişkilerini normalleştirmek için en çok çabayı o gösterecektir.

İki gündür Ankara’da yoğun şekilde hissedilen bu soğukluk dışında altmışıncı hükümeti rahatsız edecek bir şey yoktur. Bu rahatlığın kıymetini doğru şekilde algılamak da onların görevi ve sorumluluğudur.

DİĞER YENİ YAZILAR