DTP gerilim cephesinde

Haberin Devamı

Demokratik açılımın mantıklı bir mecrada ilerleyebilmesi için, Türk vatandaşı Kürtlerin meşru ve yasal temsilcisi olan DTP’nin sürece katılmasının önemi ortadadır.

DTP bir siyasi partidir, yasal bir partidir ve bu niteliğiyle siyaset yapmak durumundadır.

DTP’ye siyaset yasağı getirmek ne kadar anti-demokratik bir tavırsa, DTP’nin meşru siyaset zeminlerini zorlaması da o kadar demokratik sürece zarar veren bir tavırdır.

***


DTP sözcüleri bir süredir demokratik açılım konusunda, bu sürecin açık muhalifi olan CHP ve MHP kadar gerilimi artırıcı bir üsluba dönmüş bulunuyor.

“Demokratik açılım” ın ne olduğunun ve ne olması gerektiğinin Kürt kökenli vatandaşlara da anlatılması gerekir. Bunları anlatmak, anlamsız beklentilerin zararlarını onlara açıklamak da DTP’ye düşen bir görevdir.

Türkiye seksen yıldır konuşmadığı bir sorunu çözme iradesini gösterirken, girilecek çözüm sürecinin herhangi bir taraf için zafer, herhangi bir taraf için de yenilgi anlamına gelmeyeceğini önce siyasiler anlamak ve bütün halka anlatmak durumundadır.

***


DTP, sürece yapıcı politikalarla yaklaşma durumunda olduğu, öncelikle dağdan inişleri sağlamaya büyük katkılarda bulunabileceği ve bulunması gerektiği fikrinden uzaklaşmış, İmralı’daki hücre ebatları üzerinden siyaset yapar hale gelmiştir.

Bu tür bir siyaset tarzının, DTP’yi demokratik süreçlerden dışlamak ve gerilimi artırmak isteyenlere, “DTP eşittir PKK” diye düşünenlere malzeme verdiğinin, bu olumsuzluğun da “açılım” ın önündeki zorlukları artırdığının görülmüyor oluşunu anlamak kolay değil.

DTP’de söz sahibi bir kesim, partinin ana siyaset çizgisini “İmralı sözcülüğü” hattına çekmek, böylece de etkinlik sağlamak istiyor olabilir.

Bu hattın CHP-MHP hattından bir farkı olmadığını anlatmak da yine DTP içindeki, gerçekten barış ve demokrasi hedefleyen siyasilere düşüyor.

***


DTP, barışın kazanılmasında ve herkes için demokrasi güvencelerinin sağlanmasında önemli bir rol sahibi olmakla, gerilim tahterevallisinde CHP ile MHP’nin karşısına oturup oynamak arasında bir tercihte bulunma aşamasına gelmiştir.

O tercih de bütün Türk halkının acı çekmeye devam etmesi ya da bütün acıların bir an önce sonlanması arasında yapılmış bir tercih olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR