Diyarbakır’a dönüş

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan da Diyarbakır’a birkaç unsurlu bir “dönüş”le geldi. BDP’ye yönelik en sert konuşmalarından birini yaparken, birkaç kez “Kürt meselesi” diyerek, daha önceki “Kürt meselesi yoktur” sözünü tamir etmiş oldu.
Erdoğan “kardeşlik” vurguları yaparken “dini referansları” oldukça geniş şekilde kullandı.

Din birliğinin, “etnik kimlik” farklarının önüne geçmesi ve “bölücülüğün” bu vurguyla engellenmesi politikası aslında Ankara’nın resmi Kürt politikaları içinde uygulanmıştır. Yıllarca Kürt köylerine PKK’dan uzaklaşmalarını isteyen, dini metinlerle desteklenmiş bildiriler atıldı, Abdullah Öcalan’ın Ermeni olduğunu ve Ortodoks papazlarla işbirliği yaptığını kanıtlamaya çalışan sahte fotoğraflar bile dağıtıldı, duvarlara asıldı. Papazların Ortodoks olmasının nedeni de Ermenilerle ilgili ırkçı tepkileri geliştirmenin bir yoluydu. Bunların hepsi yapıldı, 12 Eylülcülerle başladı, yıllarca siyasilerin karışamadığı devlet politikaları olarak uygulandı ve bir işe yaramadı.

***

Türkiye’nin Kürtlerinin, din kardeşliği üzerinden “eh madem ki din kardeşiyiz, birçok kültürel ve demokratik gelişme de sağlandı, bu iş bitmiştir” diyeceklerini, dün Başbakan’ın meydanını dolduranlar dahil demelerini bekleyenler sadece rüya görüyor.

Erdoğan’ın, “asimilasyon bitmiştir” derken, gerçekten ve tümüyle bitmediğini bildiği bellidir. Bunun için yeni anayasayı “birlikte yapacağız” demiştir ve yeni bir kavramı, “yeni demokrasi” kavramını telaffuz etmiştir.
“İleri demokrasi” kavramı, birçok tekleme yaşanması üzerine yıprandı, Erdoğan da dün yeni anayasayla birlikte “yeni demokrasi” vaadiyle çıtayı halen yüksek tuttuğunu da söylemiş oldu.

***

CHP’nin de Kürt meselesi ve sivil anayasa hedefiyle birlikte demokratik yarışın olumlu ve ileriye dönük bir nitelik kazanacağı beklentisi dün biraz da arttı.
BDP’nin dün Hakkari yanlışını yapmaması da günün kazançlarından biri oldu.

Kılıçdaroğlu Diyarbakır’ı yıllar sonra keşfetti, Erdoğan Diyarbakır’a döndü, BDP de Diyarbakır’ın gerilim alanı olmamasını sağladı.

Üzerinde durulması gereken önemli “ittifak” budur ve bu “ittifak” silahların tümüyle susmasını sağlayacak gelişmeyi sağlayabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR