Çok büyük bir iddia daha

Haberin Devamı

Başlık şu: “Ergenekon kokuyor.” Sabah Gazetesi’nin dünkü manşetinde bu iki kelime vardı. Bu iki kelime, Ergenekon soruşturmasının başından bu yana ortaya atılan iddiaların belki de en vahimidir.

Sabah Gazetesi herhalde şöyle ya da böyle inandı ki, bu iddiayı manşetine çekti.

Eğer bu iddia doğruysa, gerçek durumun şu ana kadar ortaya atılmış senaryolardan çok daha ciddi olduğunu düşünüp, ülkemiz adına korkabiliriz.

Ama eğer doğru değilse, yine Ergenekon soruşturmasıyla ilgili en ağır “dezenformasyon” girişimi ile karşı karşıya olduğumuzu düşünürüz, ki bu da birinci ihtimalden daha az ciddi değildir.

***


Ergenekon soruşturmasının “yerli yerine” oturtulması en başından beri iki taraflı girişimler yüzünden mümkün olamıyor.

Bu girişimlerin en “masum” gibi görüneni de şu sorularda gizli: “Koskoca Türk Silahlı Kuvvetleri iki emekli orgeneralin peşine takılır mı ya da iki emekli orgeneral darbe yapabilir mi veya ellerinde ordu varken darbe yapmayanlar emekliyken nasıl yapabilecek?”

Tabii ki bu üç sorunun cevabı da olumsuzdur. Ama temel iddia, görevliyken, diğer üst düzey komutanları ikna edemedikleri için düşüncelerini eyleme geçiremeyen bir grubun “ülkeyi irtica ve bölünme tehlikesinden kurtarmanın tek yolu olarak askeri müdahaleyi gördükleri için” bu müdahalenin ortamını hazırlama faaliyetleri içine girdikleridir. Yine şu ana kadar yansıyan iddialara göre grubun faaliyetleri içinde silahlı terör eylemleri de bulunuyor.

Bu konuda yorum yapacak olanların öncelikle bu temel iddiadan yola çıkmaları gerekiyor. İddiaların içinde yer alacak terör eylemlerinin hangileri olduğu da iddianame açıklandığında öğrenilecek.

***


Ergenekon iddianamesinin mahkeme tarafından kabulünden önce açıklanması da “hukukçu” tepkilere neden oluyor. Ancak ortada bu kadar çok iddia, senaryo, spekülasyon dolaşırken en azından “resmi bir metin” üzerine düşünmek ve tartışmak ortamın biraz daha temizlenmesini sağlayabilir.

Ergenekon iddianamesi iki gün sonra açıklandığında tartışmaların biraz daha sağlıklı bir düzleme çekilmesi mümkün olabilecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR