Çivisini çıkartmak

Haberin Devamı

Öyle haberler var ki duyulduğunda ilk makul tepki “herhalde doğru değildir” olabiliyor. Fakat bu tepki de nafile bir iyimserliğin saflığı olarak kalıyor.

Haber şu: İstanbul Emniyeti, malum açılış gecesiyle ilgili güvenlik kameralarının kayıtlarını Galatasaray Kulübü’nden istemiş. Neyse ki stadın kameraları çalışmıyormuş, kulüp bu isteği yerine getirememiş.

Neresinden bakarsanız bakın, bu stat için “Allah’ın kuruşunu” vermemiş olan Galatasaray Kulübü’nün zaten bu kayıtları verme hakkı da yok. Emniyet isteyebilir mi? O da isteyemez. İsteyebilmesi için ortada bir “suç” ya da girişimi olması gerekir. Emniyet konuya ilişkin delillerle savcılığa başvurur ve kayıtları ancak savcılık talebiyle alabilir. Ancak bu durumda kulübün “vermem” deme hakkı yoktur, eğer bir suç kuşkusu varsa ve kulüp kayıtları vermezse delil gizlemiş olur.

***

O gece statta bulunanlar, kulübün davetlisi durumundadırlar. Tıpkı Başbakan ve diğer yetkililer gibi. Davetlilerden birinin ya da bir bölümünün başka bir davetliye “hoş” karşılanmayacak ama yasal olarak suç olmayan bir fiilde bulunması davet sahibine kayıtları polise teslim etme hakkını vermez. Böyle bir durum olsaydı o gece o statta davetli olarak bulunan her kişinin, kulüp yönetimini dava etme hakkı doğardı.

Siyasi kişileri protesto etmenin suç olmadığı bir ülkede yaşadığımıza inanmak gibi bir yanlışı sık sık yapıyoruz. Yine yanılmışız çünkü Emniyet ortada böyle bir suç olduğunu düşünüyormuş.

***

Diyelim ki bütün kayıtlar incelendi ve bazı davetlilerin ıslık çaldığı, “yuh” sesi çıkarttığı tespit edildi. Bunları yargı önüne götürmeye kalkmak fazlasıyla gülünç olacaktır. Eğer böyle bir durum olursa bütün futbol hakemleri hemen polise ve savcılığa başvurup aynı uygulamanın kendilerini ıslıklayanlar, yuhalayanlar için de yapılmasını istesinler. Kanunlar başbakanlar için de hakemler için de aynıdır. Hakemlere karşı yapılan “organize protestolar” için de Emniyetin ve yargının harekete geçmesi gerekir.

***

Bir masum protesto olayının çivisi ancak böyle çıkarılır.
Böyle şeyler olmaması için de durumdan vazife çıkaranlara birilerinin “saçmalamayın“ demesi gerekir. Denilmediği sürece durumdan vazife çıkaranlar da onları durdurmayanlar da gülünç duruma düşer.

DİĞER YENİ YAZILAR