Haberin Devamı
Tayyip Erdoğan, AKP'nin 5. kuruluş yıldönümü konuşmasında bir söz söyledi. Söz şu:
"Siyaseti çıkar odaklı bir meslek haline getiren anlayış tedavülden kalkmıştır."
Doğrudur, Türk halkının önemli bir bölümü bu anlayışı tedavülden kaldırmak için AKP'ye oy verdi. Ama tümüyle tedavülden kalkmış değildir.
Çünkü bu anlayış halkın "temiz" bulduğu siyasi kadrolara da çoktan sızmıştır.
Ve bunun örnekleri son iki yıldır ardı ardına ortaya çıkıyor. Bu anlayışı benimseyen ve yaşatan kaynak kamudan rant sağlama sisteminin devam ediyor oluşudur.
AKP'nin içinden bazı kişiler ortaya çıktı ve partiye yakın kişilere nasıl, hangi yöntemlerle çıkar sağlandığını ortaya koydu. Ne yazık ki yerel yönetimlerin çoğunluğunun aynı hastalıkla maluliyeti devam ediyor.
Devlet birimleri ve yerel yönetimler her gün binlerce on binlerce "iş" veriyor. Basit bir mal alımından, okul çatısının onarılmasına, kaldırım düzeltilmesine, herhangi bir malın taşınmasına, yayın ya da eğitim faaliyeti yapılmasına kadar yüzlerce konuya ilişkin.
Bunların her birine bakıldığı zaman küçük kalemler, önemsiz miktarda paralar gibi görünebilir. Ama sistemin toplamı çok büyüktür ve büyük bir çarkın çevrilmesini sağlamaktadır.
Başbakan ve yakın çevresi bir ara gazetecilerin mal varlıklarıyla pek ilgilenmişti. Ancak, asıl AKP'ye aşırı yakın yayın organlarında çalışan bazı gazetecilerin şirketler kurarak yerel yönetimlerden "iş" aldıkları ortaya çıkınca o ilgi birden yok oluverdi.
Bu iddialarla ilgili olarak parti ya da devlet düzeyinde herhangi bir araştırma yapılmıyor, buna karşılık bu konuda ciddi belgelerle ortaya çıkan milletvekillerinin üzerine gidiliyor; partiden ihraç ediliyorlar.
AKP, dört yıla yaklaşan iktidarı döneminde, bir önceki dönemde yapılmış zorunlu programın dalgasının üzerinde ileri gitmeyi başardı.
Ama Başbakan bütün bunlarla övünürken, partisinin iktidar hastalıklarına yakalandığını görmezse, görmemeye çalışırsa bedeli de yine sandıkta karşısına çıkar.
AKP siyaseti çıkar odaklı bir meslek olmaktan çıkarmamıştır ya da çıkaramamıştır.
Eğer AKP önümüzdeki seçimde de "temizlik" iddiasında bulunacak ise, bu sorunların üzerine gitmek ve kendi çevresinde temizlik yapmak zorundadır.

