Cemaatlere alan açmak mı?

Haberin Devamı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) yönelik polisiye-adli operasyonla, bu sivil toplum örgütünü “Ergenekon” yapılanması ile ilişkilendirilme girişimi ciddi kuşkular yarattı.

Söz konusu derneğin “ideolojisi” gizli değil, çok açık.

Bu derneği yönetenler, eğitimin ülkenin gelişmesinde ve modernleşmesinde en temel unsur olduğuna inanıyor ve maddi-manevi yoksunluklar dolayısıyla eğitim imkânını kullanamayan çocuklara bu imkânı sağlamak için uğraşıyor.

Üstelik bu dernek bütün faaliyetlerini, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde, denetim altında yapıyor. Bütün çalışmaları açık, ortada.

ÇYDD’yi Ergenekon’la ilişkilendirme konusu kimin aklına gelmişse, bu operasyonun yapılmasını kimler sağlamışsa o zevat “Ergenekoncu” olarak anılan çevrelere en büyük desteği sağlamıştır. Prof. Saylan’ın evinde 7 saat arama yapıldığını, küçük çocukların eğitimine katkı sağlayan kişilere suçlu muamelesi yapıldığını görenler, daha önce yapılmış ve bundan sonra yapılacak birçok işlemin de sağlıklı olduğundan kuşku duyacaklardır.

***


ÇYDD’ye yönelik operasyon başka bir soruyu daha gündeme getiriyor.

Bazı dini cemaatlerin eğitim alanında yoğunlaştıkları biliniyor. Ücretsiz öğrenci yurtları, karşılıksız burslar, bu arada “dini bütün” gençler yetiştirme faaliyetleri yoğun olarak devam ediyor.

Bu açıdan bakıldığında ÇYDD ve benzeri dernekler, bir anlamda bu cemaatlerin “rakibi” durumunda. Bu operasyonla ÇYDD’nin geriletilmesi, insanların korkutularak bu dernekten uzaklaştırılması ve sonuçta derneğin faaliyet alanının daraltılması amaçlanmış olabilir.

Böylece de cemaatlere yeni bir faaliyet ve etkinlik alanı açılmış olacaktır. Anadolu’nun dört bir yanında maddi imkânsızlık yüzünden okuyamayan gençler ve aileleri ÇYDD’ye başvurmaktan çekinecek, cemaat örgütlerine yönelmek zorunda kalacaktır.

Operasyonu düzenleyenler bu hesabı yapmış olabilir de olmayabilir de, ama bu operasyonun özellikle küçük şehirlerde yaratacağı etkiler bellidir. Ergenekon ile bağlantısı araştırılan, yöneticileri gözaltına alınmış bir derneğe eğitim bursu için başvurmak kolay değildir.

Eğitimi destekleyen sivil toplum örgütlerinin sadece cemaatlerin kontrolünde olmasının ve bu destek faaliyetlerinin bir yanında hep “dini eğitim” unsurunun bulunmasının yaratacağı sonuçlar da bellidir.


DİĞER YENİ YAZILAR