Haberin Devamı
Anayasa değişiklik paketinin iki parçaya bölünmesi için, en azından “tartışmasız” maddelerin 367’nin üzerinde bir oyla kabul edilmesi gerekiyor.
Adalet Bakanı dün paketin ikiye bölünmesi imkânının Meclis’te, üç konu dışında son anda sağlanacak bir uzlaşmaya bağlı olduğunu anlattı.
Siyasi partiler ağırlığı kavgaya verdikleri için hâlâ kamuoyuna “tartışmalı” maddelerin ne getireceği ne götüreceği tam olarak anlatılmadı. Dolayısıyla referandum da AKP iktidarını “onaylamak” ya da ona “dur” demek üzerine yapılacak.
Çankaya’nın sadece 367’nin altında oy almış maddelerini referanduma götürmesi durumunda, CHP lideri Baykal’ın bir süre önce Cumhurbaşkanı’na yaptığı çağrı yerine getirilmiş olacaktır. Ankara’nın dilinde bu durum, Cumhurbaşkanı’nın siyasi iktidar ile ters düşmesi olarak tercüme edilecek ve 2012 cumhurbaşkanı seçim kampanyası da şimdiden başlamış olacaktır.
Paketin tümü beklendiği gibi Meclis’ten 367’nin altında bir oyla geçerse Cumhurbaşkanı “paketi” olduğu gibi referanduma gönderir. Meclis’in kendi içinde çözemediği, iktidar ile muhalefetin anlaşamadığı bir konuda Çankaya’nın “inisiyatif” kullanması çok zayıf ihtimaldir.
Cumhurbaşkanlığı meselesi halen AKP’nin tepesindeki en hassas konu olarak gündeme çoktan gelmiş bulunuyor. Yeni kuralın uygulanması durumunda, ki hukukçular öyle olması gerektiğinde fikir birliğine vardı, Abdullah Gül’ün görev süresi 2012’de tamamlanacaktır.
O sırada Başbakan Erdoğan’ın kararı belirleyici olacaktır. Ankara kulislerinde dolaşan hava, Erdoğan’ın 2012’de Gül ile görev değiş-tokuşu yapma eğiliminde olduğu yönündedir. Erdoğan böyle isterse de Gül’ün kendi kararıyla tekrar aday olması ihtimali yoktur, çünkü onun seçim kampanyasını yürütecek bir AKP örgütü olmayacaktır.
Önümüzdeki sürecin ana hatları belirgin olduğuna göre Cumhurbaşkanı Gül’ün anayasa değişikliği konusunda da başka konularda da AKP ile “ters düşme” görüntüsü vermeyeceği bellidir.
Bu sürecin, Erdoğan’ın planladığı yolda gitmemesi ihtimali yok mu? Tabii ki var. Anayasa Mahkemesi’nin bu değişikliğin anayasa aykırı olduğuna karar vermesi ve bu nedenle AKP’yi bu kez de “anayasanın değişmez maddelerini ihlale teşebbüs” ten yargılamaya girişmesi durumunda sadece Erdoğan’ın planları değil, her şey altüst olur ve bir kez daha başa döneriz.

