Bırakın artık yakasını

Her yıl aynı gün benzer olaylar yaşanıyor. Mustafa Kemal’in iki yakasından tutmuş çekiştirenler anma gününde aşırı heyecana kapılıyor.

Anlamsız düzeysiz hakaretlerle kendi tribününden alkış almaya çalışanlarla, Mustafa Kemal sömürüsünü hayatlarının önemli bir unsuru olarak yaşayanlar benzer gösterileri yapıyorlar.

Mustafa Kemal’i sevmeyenler olacağı gibi, Atatürk yerine Mustafa Kemal demeyi onun kişiliğine daha uygun bulanlar da olabilir.

Ama asıl ağırlık hala kendi küçük veya büyük iktidarlarını Mustafa Kemal Atatürk’ü kullanarak korumak, pekiştirmek, geliştirmek isteyenlerin elindedir.

Bunun için söylediği sözler kitaplardan, arşivlerden çıkarılmış, söylemediği sözler sağa sola yazılmış, bambaşka nedenlerle söyledikleri belli amaçlar için çarpıtılmıştır.

Bunun karşı beslemesi de yıllar içinde belli bir cesamet kazanmış, sürekli gösteri malzemesi olarak kullanılmıştır.

Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıntılarının içinden bir ülke çıkartırken, bu ülke için öngördüğü hattı da gizlememiş, içinde demokrasinin de yer aldığı bir “muasır medeniyet” hedefini yarattığı Türk toplumunun önüne koşmuştur.

Haberin Devamı

Her yaptığı da tartışılır, her söylediği de tartışılır. Ama bu hiçbir zaman Yirminci Yüzyıl’ın önemli liderlerinden biri olmasını sağlayan hasletlerini yok etmeyeceği gibi, politik kişiliğinin kuvvetini de azaltmaz.

Onun niteliklerini de gücünü de sürekli erozyona uğratanlar, “düşmanlar” değildir, “Atam sen kalk da ben yatam” edebiyatlarının sahipleri, her yerde onun düşmanlarını arayanlar, bilerek veya bilmeyerek vasatlık dünyasına sürükleyenlerdir.

Mustafa Kemal’i hala solcu yapmaya çalışanların varlığı da kendi hesabımıza bir başka zihinsel dramdır.

Bu 10 Kasım’da bir gazete son derece düzeysiz bir “9’u 5 geçe hela” çağrısı yapıyor. Bu düzeysizliğe tepki gösterilmesi doğaldır. Ama aynı büyüklükte bir tepki de, bir TV kanalının haberinde “9’u 5 geçe” yerine “9’u 10 geçe” denmesine geliyor. Basit bir yanlışın, dil sürçmesinin üzerine bu kadar kuvvetle atlamanın Mustafa Kemal’i, Atatürk’ü aşağıya çekmekten başka bir şey olmadığı göremeyenlerin sayısının da bu kadar çok olması bu toplum adına hayra alamet değildir.

Haberin Devamı

Yakasını bırakın artık Mustafa Kemal’in, Atatürk’ün, Mustafa Kemal Atatürk’ün. Milletin onu koyduğu yerde duruyor, sahte sevgilere de ihtiyacı yok, iki yüzlü gösteri meraklılarına da ihtiyacı yok.

DİĞER YENİ YAZILAR