Artıya çevirebilmek

Dünyanın gözü iki gün boyunca Türkiye’de olacak, hem Hıristiyan hem Müslüman dünya Papa’nın Türkiye’deki saatlerini yakından izleyecek

Haberin Devamı

Dünyanın gözü iki gün boyunca Türkiye’de olacak, hem Hıristiyan hem Müslüman dünya Papa’nın Türkiye’deki saatlerini yakından izleyecek.

Bu, Türkiye açısından ve şu anda büyük ihtiyaç duyulan “dinler arası hoşgörü” açısından olumlu sonuçlar alınabilecek bir ziyarettir.

Papa’nın bu ziyaretinin birinci amacının, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında diyalog başlatmak olduğunu biliyoruz.

Ancak bu ziyaret, herhalde Vatikan’ın da olumlu bulduğu gelişmeler düşünülerek aynı zamanda bir Türkiye ziyaretine dönüşmüştür.

Dolayısıyla Papa, Türkiye’de ve Türkiye üzerinden bütün dünyaya, özellikle de Müslüman dünyaya mesaj verme konumunda olacaktır.

***

Dinler arası diyalog bakımından dünyanın durumu şu anda pek parlak bir sicile sahip değil.

Afganistan’da ve Irak’ta radikal İslam, Hıristiyan Batı’ya karşı savaştığı inancında. Aynı inanç Filistin’de de var ve Filistin çatışması dünyanın başka köşelerindeki radikal İslamcılar arasında anti-semitizmin güç kazanmasına yol açtı. Müslüman dünyada radikal ve siyasi İslamcı gruplar, İran Cumhurbaşkanı gibi, zaman zaman en ağır bir Yahudi düşmanı üslup kullanıyor.

Irak’ta Sünnilerle Şiiler kıyasıya savaşıyor, kadın çocuk dinlemeden birbirlerine kıyıyor.

Sünniler İslamın en kalabalık mezhebi, Şiiler de ikinci en kalabalık mezhebi. Irak’ta bu iki mezhebin birbirlerine uyguladıkları kıyımın derecesi tarihin en ilkel din savaşlarındaki kıyım mertebesine ulaştı.

***

Böyle bir çatışma ortamında, üstelik Hz. Muhammed’le ilgili sözleri dolayısıyla topladığı büyük tepkilerin ardından Papa’nın Müslüman bir ülkeye gitmesini Batılı birçok yorumcu bir “tehlike” olarak gördü.

Pazar günü İstanbul’da yapılan mitinge katılanların sayısı ise bu “tehlike”nin fazla büyütülmemesi gerektiğini gösterdi.

Elbette en fanatik kesimlerde kendi “dünyalarına” kendilerini göstermek için çılgınca hareketlere girişecekler her zaman bulunur.

Ama bu ziyaret Papa’nın vereceği mesajlar ve Türkiye’nin kendisine göstereceği konukseverlikle birlikte dünyadaki diyalog ve hoşgörü taraftarlarına büyük destek sağlayabilir.

***

Bu ziyaretin bir başka önemi de dünyanın bir kez daha Türkiye’nin farklı bir Müslüman ülke olduğunu görmesi, hatırlamasıdır. Türkiye’yi Mısır’a ya da Pakistan’a benzetenler var. Bu ziyaret dolayısıyla Türkiye’nin bu ülkelerin hiçbirine benzemediğini, gerçekten laik olduğunu bütün dünya görecektir.

Gözleri kapalı ve kafa yapıları çağ dışı kalmış olanlar da kendi çaplarında bir şeyler yapmaya ve Türkiye’yi Mısır, Pakistan çizgisinde göstermeye çalışabilir.

Ama Türkiye’nin dünyadaki yeri çok farklıdır ve umarız bu ziyaret bunu bir kez daha kanıtlayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR