Açılım fırsatı

Haberin Devamı

Ne kadar hukuki açıklama yapılırsa yapılsın, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin iptalinin ardından vicdanen, siyasi bakımdan ve demokrasi açısından kamuoyunun ikna edilmesi mümkün değildir.

CHP’den milletvekili seçilen iki Ergenekon tutuklusu için de mahkemeden olumsuz karar çıkınca, Balyoz tutuklusu MHP milletvekili ve KCK tutuklusu 5 bağımsız milletvekili için de benzer kararlar alınması beklenmelidir.

***

12 Haziran’da “temiz” bir seçim yapılmış ve bütün ülkeyi temsil niteliğine sahip yeni Meclis ve bu Meclis’in çıkaracağı hükümetten acil sorunlar için çözüm beklentileri yükselmişti.

Bütün o beklentilere, “yargısal” bir darbe vurulmuştur.
Bu darbe, demokrasi ve barış sürecinin engellenmesinin ve siyasi krizlerin startı olacağı belli olduğu halde gerçekleşmiştir.

Hükümeti kuracak olan AKP adına yapılan ilk açıklama, bu darbenin niteliğinin iyi anlaşılmadığını gösteriyor.
AKP sözcüsünün Başbakan Erdoğan’a 2002’de yapılan uygulama ile Hatip Dicle’ye yapılan uygulamanın “farklı” olduğunu anlatmaya çalışması en azından talihsizliktir. Tayyip Erdoğan da Hatip Dicle de yasakçı-devletçi anayasa ve mevzuatın uygulanmasıyla haksızlığa uğramış siyasilerdir. Birinde şu madde öbüründe filanca madde, birinde itiraz var diğerinde yok gibi açıklamalarla Erdoğan’a yapılanın “anti-demokratik ve gayri hukuki”, Dicle’ye yapılanın “demokratik ve hukuki” olduğunu anlatmaya kalkışmak AKP’den beklenen demokratik duyarlığa şiddetle aykırıdır.

***

Yargı darbesiyle ortaya çıkan “musibet,” halkın iradesiyle, halkın görev verdiği Meclis tarafından bir “açılım fırsatı”na dönüştürülebilir. Önümüzdeki hafta toplanacak olan Meclis, üç siyasi partinin katılımıyla hem Dicle hem diğer tutuklu milletvekillerinin Meclis’e gelmelerini sağlayacak anayasa ve yasa değişikliğini hızla gerçekleştirebilir.

Bu, halkın görev verdiği Meclis üyelerinin, halkın iradesine saygısının ifadesi olacağı gibi “açılım” adı altında toplanan bütün demokratik süreçler için de somut bir yeniden başlangıç noktası olabilir.

Meclis’in bu hızlı “devrim”i yapması demokratik anayasa beklentisi ve “silah değil siyaset” diyen bütün kamuoyunun demokratik barış beklentisine büyük ve anlamlı bir cevap olacaktır.

Meclis, AKP iktidarının yönlendirmesiyle musibeti fırsata dönüştürürse, bundan sonra atacağı demokrasi adımları için beklenen uzlaşma yollarını da sonuna kadar açmış olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR