AK Parti’de değişim, yenilenme ve yeni dönem

AK Parti her seçimde kadrolarının yarısından fazlasını değiştirdi. Muhtemelen bu seçimde de aynısı olacak. Listelerin yenilenmesi teşkilatlara yeni bir dinamizm getirdiği gibi toplumda da yeni heyecan yaratıyor. Değişimin, statükodan daha doğru bir pozisyon olduğunu gören Erdoğan bu ilkesinden asla vazgeçmedi.

Bu seçimde de daha önce var pratik uygulanacak. Yani listelerin yarısından fazlası değişecek. Ayrıca üç dönem kuralı nedeniyle yetmiş üç isim aday olamayacak. Böylece daha majör bir değişim hayata geçecek. Bu durum ‘kurumsallaşma, inşaa, ihya’ sözcüklerine yeni anlamlar yükleyen Başbakan Davutoğlu için bu yenilenme yeni pencereler açıyor. Üç dönem kuralı yorulan kadrolar için dinlenme fırsatı sunarken, parti içi konsolidasyonu sağlama işlevi görüyor.

AK Parti’de yeniden yapılanma!

Yeni dönemde yeni Türkiye’nin kurucu kadroları işbaşı yapacak. AK Parti ‘süreklilik içinde değişimi’ başarıyla gerçekleştirmiş bir parti. Kurucu lideri Tayyip Erdoğan’la eşgüdüm içerisinde bu seçimde önüne yeni hedefler koyuyor. Başta yeni anayasa olmak üzere başkanlık sistemi konuşulanların aksine tabanda büyük heyecan oluşturuyor.

Haberin Devamı

Daha önce de söyledim. AK Partinin rakibi kendisi. Parti major bir hata yapmadığı sürece muhalefet partileri iktidara gelemez. Bu bağlamda AK Parti toplumsal karşılığını ve sahiciliğini devam ettiriyor. Ancak tabanda oluşan ‘değişim ve dönüşüm’ talebinin doğru okunması gerekiyor. Değişim talebinin şekilsel bir tarafı olduğu gibi öze ve derine dair kapsamlı bir tarafı olduğu da unutulamamalı.

Davutoğlu önderliğinde AK Partinin yeniden yapılanması salt beşeri anlamda değil politik olarak da bir tazelenmeyi kapsıyor. Bu değişimin ilk adımlarından biri listeler olacak. Partinin yeni bir başarı hikayesi yazabilmesi için yeni bir dil, yeni bir söylem ve taze kadrolara ihtiyacı var. AK Parti strateji masası ve kurumsal hafızası bu dönüşümü yapabilecek kurmay zekaya sahip.

Üç dönem kuralı neyi değiştiriyor?

1. Üç dönem kuralı son tahlilde bir beşeri ve politik sermayenin değişimi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

2. AK Parti ‘gençleşerek ve yenilenerek’ inovasyon yeteneğini kaybetmediğini gösteriyor.

3. İnşaa ve kurumsallaşma sürecinin yeni bir kurmay kadroyla yürütüleceği anlaşılıyor.

4. Üç dönem kuralı politik restorasyon yanında, yeni dinamizm ve tazelenme sağlıyor

5. Kadrolarını yenileyen partinin yeni Türkiye’nin ruhuna uygun yapılanmaya gideceği anlaşılıyor.

6. Kadrolardan sonra siyasi ajanda ve söylemin de yeniden yapılandırılacağı görülüyor.

7. ‘AK Parti’nin içe kapanacağı ‘Ankaralılaşacağı’ tezleri anlamını yitiriyor.

8. AK Parti’yi hakim parti konumuna getirecek, ikinci on yılın kapı sını aralayan etki yapacaktır.

9. Üç dönem kuralı sadece AK Parti içinde değil, siyasette de major bir konsolidasyon sağlayacak

10. Değişim profesyonelleşmeyi engelleyerek siyasal ve toplumsal alanı dengeleme işlevi görecek

11. CHP ve MHP’nin yapamadığı değişimi AK Partinin başarması halkın yeni kredi açmasına vesile oluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR