Güntekin Onay

Güntekin Onay

gonay@gazetevatan.com

Rijkaard’ın taktiği belli..

Haberin Devamı

LA Liga’ya havlu atmış olan Atletico Madrid hedefsiz, iddiasız ve dağınık bir ekip görüntüsündeydi geçen pazar Almeria karşısında. Daha kararlı olan rakipleri önünde ne yaptığını bilmeyen bir takım vardı sahada. Aslında bu tablo Atletico’nun bu yılki portresi.. Zaman zaman bıçak kemiğe dayanınca, protestolar artıp da eleştiriler sertleşince son çare, ‘lütfen’ kendilerini sıkıp 3-0 yenildikleri maçın rövanşında 5-1 kazanıp Huelva’yı elediler; Celta ile Calderon’da 1-1 berabere kalıp deplasmanda yenerek tur atladılar. Şampiyonlar Ligi bile bu sezon motive etmedi onları. İyi oyuncular, ‘takım’ olamadılar.

BIÇAK şimdi yine kemikte. Tur atlamadan Madrid’e dönmek onlar için kâbus haline gelen La Liga’nın karanlığına yeniden girmek anlamına geliyor. Ama hiçbir zaman yeteneklerine rağmen zorlukların üstesinden gelen bir takım olamadılar.

GEÇEN hafta G.Saray’ın rakibe geniş alan bırakmadan kademeli bir alan savunması yapması gerektiğini vurgulamıştım. Agüero, Forlan, Simao ve Reyes rakip savunmanın bıraktığı alanları öldürücü şekilde kullanabilen kontra silahları. Rijkaard bunu biliyor. Son Atletico ve Beşiktaş maçları beraberliğin iyi skor olduğu, sağlam defans yapmanın gerektiği oyunlardı. 4-6-0 gibi oynayan G.Saray, 2 maçı da savunmasıyla ve mücadelesiyle istediğini alarak geçti.

GEREKSİZ FAUL YAPMA

B planı olmadığı için eleştirilen Rijkaard konjonktüre uygun oyunu iyi buldu. Yine kontrollü, risksiz, rakibe alan ve zaman bırakmadan bir kurgu olacak sahada. Burada önemli olan ilk golü yememek. Çünkü Madrid’de golü yedikten sonra bile savunmayı çıkartmadan devam etme lüksü vardı G.Saray’ın. Burada golü yer ise ve beraberlik için risk alırsa pahalıya mal olabilir.

CEZA alanı yayı civarında gereksiz fauller yapmamak bir diğer altın kural G.Saray için.. Simao ve Reyes’in frikiklerdeki becerisi hesaba mutlaka katılmalı.

SIMAO ve Aguero’ya kademeli savunma yine şart. Aguero ağır bir grip geçirdi ve hiç antrenman yapmadı. Ali Sami Yen’de ortaya ne koyacağı belirsiz. Bu da G.Saray için bir avantaj.

STEAUA Bükreş, Metalist, Hamburg, S. Graz son 2 yılda hep istediklerini alarak çıktılar Sami Yen’den.. 4-3’lük Bordeaux maçı ise bir korku filmi gibiydi. Yani Sami Yen biraz eli-yüzü düzgün takımlar için bile bir cehennem değil artık.

BU yüzden son kez 4-6-0.. Zevk vermedi ama günü kurtarmak için bir zorunluluktu son 3 maçta. Zaten Jo da hazır olsa dahi Avrupa Kupaları’nda oynayamıyor. Mecburiyet var yani..

“DEFANSTA alan bırakma, pozisyon hatası yapma, kademe yap, yardımlaş, yay civarında faul yapma. Sabırlı oyna, rakip yüksek toplarda zayıf vs...” Rijkaard bunları zaten söyleyecek futbolcularına..

BİZ ise “Forman ne yapması gerektiğini biliyor, sen ona lâyık ol, yüreğinle oyna. İşte tur o zaman senindir” diyelim.

DİĞER YENİ YAZILAR