Türkiye-AB çekişmesine dönüyor!

Hollanda’nın Türk bakanları ülkesine sokmaması, polisinin atlar ve köpekleri Türk protestocuların üzerine sürerek yaralanmalarına sebep olması AB tarihinde rastlanmamış bir skandaldı.

Türk Hükümeti Hollanda’ya 2 nota verdi. Türk bakanlara ve vatandaşlarına yapılan kötü muameleyi kınadı, özür beklediklerini, ihlallerin araştırılarak cezalandırılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Diplomasinin ne olduğunu öğrenecekler. Bunun bedelini ödeyecekler” derken Hollanda Başbakanı Rutte “Türkiye Hükümeti’nden tehditler geldiği sürece hiçbir zaman müzakere yapmayacaklarını” söyledi.

Türkiye ise “Görüşmelerin askıya alındığını, Belçika Büyükelçisi’nin Türkiye’ye gelmesinin yasaklandığını” açıkladı.

Nereye varacak?

Almanya ve Hollanda ile süren diplomatik kriz kolay kolay kapanacak gibi bir durum değil...

Hollanda’dan sonra Danimarka da “Hollanda’da yaşanan kriz sebebiyle Başbakan Binali Yıldırım’ın Danimarka ziyaretinin ertelenmesini” istedi.

Arkasından İtalya’nın aşırı sağcı “Kuzey Ligi” lideri Salvini “Türkiye Avrupa değildir ve hiçbir zaman olmayacaktır… Türk bakanlar İtalya’ya hoş gelmezler” dedi.

Haberin Devamı

Fransa “Türkiye’nin faşist ve Nazi sözlerinin kabul edilemeyeceğini” açıkladı.

Belçika, MHP’nin Anvers’te yapacağı 2 toplantıyı “Kamu düzeni açısından tehdit oluşturması” gerekçesiyle iptal etti.

Avusturya’nın ise tüm AB ülkelerine “Siz de kabul etmeyin” çağrısı yaptığı biliniyor.

Başbakan’ın sözleri

Yaşanan kriz konusunda TV tartışma programlarında konuşan emekli büyükelçilerin sözlerine dikkat etmek lazım.

“Eğer bir ülke bir başka ülkenin hükümetine ‘gelmeyin, uçuş izni yok’ demişse bu konuda ısrar edilmemesi gerektiğini” hatırlatıyorlar.

Başbakan Binali Yıldırım Hollanda krizinden bir hafta önce bir TV kanalında “Hollanda’da seçim olacağını ve ayın 14’ünden önce orada bir etkinlik yapılmasının mümkün görünmediğini” söylemiş.

Bu bilinmesine rağmen 12 Mart’ta Hollanda’da etkinlik yapılmasına karar verilmesi Başbakan’ın bilgisi dışında gelişen bir durum mudur, bu çelişki önemli.

Zarar görmeyelim!

Haberin Devamı

AB Bakanı Ömer Çelik “Milli onurumuzu koruyacak adımlar atmak lazım. Hollanda’nın yaptığı gibi cevap verirsek Türkiye Cumhuriyeti’ni alt lige düşürürüz” dedi.

Yaşanan krizle ilgili olarak AB’nin aşırı sağcı parti liderlerinin yaptığı kışkırtıcı, ırkçı konuşmalar ortadadır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; onları haklı çıkaracak, aynı kışkırtıcılıkta cevapların verilmemesi, galeyana gelerek “diğer Batı ülkelerinin de benzer kararlar almasına” yol açılmamasıdır.

Yaşanan gerginlikler sonrasında AB ülkelerinde yaşayan Türkler için hayatın çok daha zorlaşacağı, Türkiye’nin Batı’dan tümüyle kopacağı, ayrıca “turizm ve diğer ticari ilişkilerde zarar göreceğimiz” unutulmamalıdır.

İnsan hakları ve demokrasiye Türkiye içinde gereken değeri verirsek ve cevaplarımızda da diplomasiye dikkat edersek Hollanda, Almanya gibi ülkeleri özür noktasına getirmek çok daha kolay olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR