TIR’lar neden MİT’in?

Bu MİT TIR’ları meselesi de diğer birçok konu gibi iyice karıştı, gerçek ne anlamak zor.

Seçim öncesi siyasi partiler olayları aydınlatmak, seçmene kolaylık sağlamak yerine adeta özellikle kafa karıştırıyor gibiler. Oysa eğer Türkiye gibi bir ülkeden komşu bir ülkede terör estiren, kitlesel cinayetler işleyen örgütlere silah, bomba gönderilmiş ve bu ortaya çıkmışsa konu kavgayla, gürültüyle halledilemez.

Olayı tüm boyutlarıyla ortaya koymak ve seçim öncesi vatandaşı yanıltmamak hükümetin görevidir.

İfşa mı, iftira mı?

Adana ve Hatay’da ihbar üzerine TIR’ları arama kararı veren savcılar, arayan askerler için soruşturma açıldı, ağır hapis cezası isteniyor. Son olarak HSYK Başmüfettişi bu TIR soruşturmasını yürüten 5 savcı için meslekten ihraç ve yargılama izni istedi.

Öte yanda; içinden silah çıktığı belgelenen, AB’nin ve Birleşmiş Milletler’in bildiği ve tartıştığı TIR’ların aranması neden suç oluyor hiç kimse anlamış değil… Başbakan Davutoğlu iki gün önce Cumhuriyet gazetesini “MİT TIR’larını ifşa eden, casusluk faaliyetine yataklık eden gazete” olarak tarif etti.

Haberin Devamı

İfşa eden yani “gizli bir şeyi açığa çıkaran gazete”… Bu olayda herkesin merak ettiği önemli sorular vardır, cevaplanmalıdır.

Devlet sırrı!

Madem ki bu TIR’lar Türkmenler’e “kendilerini savunmaları için silah, mermi” götürmekteydi bu olay neden en üst düzeyde “devlet sırrı” haline getirildi?

Neden arayanlar meslekten ihraç edilmek ve ağır hapisle cezalandırılmak isteniyor?

Bizimle en uzak ve alakasız ülkelere yaptığımız yardımları açıklarken burnumuzun dibinde savaş içinde bırakılan soydaşlarımıza yardım neden gizlendi? Türkmenler neden “Hükümet bizi yalnız bıraktı, bize yardım gelmedi” dedi?

Hükümet açıklamaları neden sık sık değişti, önce “insani yardım” denirken sonra “ÖSO’ya yardım” ve arkasından “ÖSO’ya silah”, “Türkmenlere silah” gibi farklı açıklamalar yapıldı?

Şeffaflık!

Elbette devlet sırrı olan konular olabilir ama devletlerin de topluma karşı bir “şeffaflık” borcu vardır.

Hükümetler ülke geleceğini ilgilendiren kararları Meclis ve yargı denetimi olmadan alamaz, en azından doğru şekilde bilgilendirmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Bu TIR’lara neden “MİT TIR’ları” dendiği bile tartışmalıdır. Aslında TBMM’de karar alınması gereken bir konuda Hükümet kararıyla bu tür bir faaliyet yapılmışsa MİT ancak aracıdır, görevlidir.

Başbakan Davutoğlu olayların üstüne giden, eleştiren gazete veya örgütleri rakip siyasi partilerle “ortaklık içinde” ya da casus gibi gösteriyor ve bu liste her geçen gün giderek kabarıyor.

TIR’larda “Suriye’ye giden” silahlar konusunda ise kimseye açıklama yapmak zorunda olmadığını söylüyor.

Oysa eğer Türkiye, ABD’nin zorlamasıyla Ortadoğu’daki iç savaşlara müdahil olacaksa demokratik bir sistemde bunu bilmek Meclis’in ve toplumun hakkıdır.

Ortaya çıkan sonuç sadece Hükümeti değil, tüm ülkeyi bağlayacaktır!

DİĞER YENİ YAZILAR