Terörle mücadelenin zorluğu, ölümden korkmayan insanlarla karşı karşıya gelmekten doğuyor.
Mücadeleyi kazanmak için o insanların yaşama nedenlerini çoğaltmak gerekiyor.
Türkiye 15 yıllık bir savaş sonunda PKK'yı askeri alanda tasfiye etti ama terörün nedenlerini ortadan kaldıramadı.
Bir emekli kurmay albaydan gerçekçi bir değerlendirme aldım. Adını açıklama iznini alma fırsatım olmadığı için, halen Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi projesinde çalışan albayın düşüncelerini aktarmakla yetineceğim:
"Terör olayları maalesef devam edecektir. Çünkü Güneydoğu halkı çok fakir, gelir dağılımı kötü ve topraksızdır. Fakir halk ayrılıkçı güçlerle devlet arasında bırakılırsa terör örgütleri fakir halk ile beslenir. Türkiye'de de PKK fakir halktan beslenmektedir."
Peki çare ne?
Güneydoğu'da halkın yüzde 50'si işsiz ve açlık sınırında yaşıyor. 100 milyon aylıkla sigortasız iş verin, kapınızda 50 bin kişi kuyruğa girer. Emekli kurmay albay şunu öneriyor:
"Güneydoğu'da feodal ağalık, bedeli ne olursa olsun ortadan kaldırılmalıdır. Fakir köylüye sulu tarım yapılan toprak verilmelidir."
Düzenin muhafızları
Evet, terörle mücadele baştan sona askere bırakılamaz. Asker, kan ve terle yoğurulmuş 15 yıllık bir mücadele sonunda PKK'yı bastırdığında devletin ve toplumun öteki güçleri, terörün yeniden hortlayamayacağı bir zemin yaratmalıydılar.
İnsan hakları ve özgürlükler alanında AB itişli iyileşmeler olmakla beraber ekonomik ve sosyal gelişme sağlanamadı.
Orayı insanları ve sorunlarıyla bilen albay, "köylüye toprak dağıtılsın ve mutlaka feodal ağalık düzeni yıkılsın" istiyor ama bu nasıl olacak, kim yapacak?
Feodal ağaların çoğu mecliste değil mi? Geri kalanların bir çoğu da ağaların icazetli adamları değil mi?
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi kararını üç yıldan beri engelleyenler ağalık düzeninin koruyucuları değilse kim?
Ümit ve heyecan lâzım
PKK terörü karşısında elde edilen başarıyı kalıcı bir çözüme dönüştürme fırsatını değerlendirememekten ötürü bu iktidar kusurludur.
Önümüzde seçim var. Güneydoğu'da terör örgütünün desteklediği bağımsız adayların milletvekili seçilerek meclise girmesi ile sorun büyüyecektir.
Bölgenin sosyal ve ekonomik tablosunu düzeltmeyi başaramayan AKP iktidarı hiç değilse bundan sonrası için ümit ve heyecan verici bir proje üretmenin çabasına girebilir.
Siyasetçiler devletin Güneydoğu halkına sadece askeri gücü ile göründüğünü söyleyip duruyor. Siyasetçi sorumlu ve ahlâklı ise devletin bu insanları hayata bağlayacak olanakları yaratma kabiliyetini de harekete geçirmeyi bilir.
Önümüzdeki seçimde yalnız iktidar partisi değil, tüm partiler Güneydoğu'yu terör tarlası olmaktan kurtaracak projelerle ortaya çıkıp yarışmalılar.
Terör böyle bitmez
Terörle mücadelenin zorluğu, ölümden korkmayan insanlarla karşı karşıya gelmekten doğuyor...
Haberin Devamı

