Şiddet ve ırkçılık!

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Cumartesi günü yaptığı konuşmada “ırkçılığın yükselmesine” dikkat çekti.

“Son dönemde Avrupa’da aşırı sağ, ırkçılık, göçmen karşıtlığı ve kendinden farklı olana tahammülsüzlüğün, 2’inci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç olmadığı kadar yükseldiğini, tedbir alınması gerektiğini” söyledi.

Bu konuşmanın ertesi günü Yunanistan’da 75 yaşındaki Selanik Belediye Başkanı, Türk dostu Yannis Boutaris faşist görüşlü grupların saldırısına uğradı. Saldırganlar “Türklerle kardeşiz, Atatürk Selanikli’dir ve büyük bir şahsiyettir” gibi sözleriyle tanınan Boutaris’e şişe ve sopalarla saldırarak hastanelik ettiler.

Bugüne kadar da Yunanistan’la siyasi anlaşmazlığa düştüğümüz dönemler olmuştu ama iki ülke arasında böyle bir nefret eylemine rastlanmamıştı.

Uzlaşmacı politika

Siyaset yurt içinde ve yurt dışında şiddetle özdeşleşmemelidir.

Yunanistan’daki olay Bakan Çavuşoğlu’nun uyarısını haklı çıkarmaktadır.

Aşırı sağcı, milliyetçi kesimlerin Batı ülkelerinde Müslümanlara ve Türklere tepkileri şiddete dönüşmüştür.

Haberin Devamı

Bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarımıza sadece “yaşadığınız ülkenin vatandaşı olun, parlamentolara girin” tavsiyesi yapmamız yeterli değildir.

Bunların olmaması için biz de siyasi konuşma üslubuna dikkat etmeli, kışkırtıcı şiddet söylemlerinden kaçınmalıyız. Haklarımızı içerde siyasi etiğe dikkat ederek, dışarda diplomasi ile aramak gerekir.

Diğer ülkelerdeki olayları resmi görüşmelerle çözmeye çalışmak kendi ülkemize, vatandaşlarımıza iyilik olacaktır.

Seçime doğru…

24 Haziran seçimine 4 hafta gibi kısa bir zaman kaldı. Öncelikle Cumhurbaşkanı adaylarının seçim konuşmalarında rakiplerine “topluma da şiddet yayacak hitaplardan” kaçınmaları bu sürecin sakin ve medeni şekilde tamamlanmasını sağlamaları görevdir.

Bir siyasi parti lideri çıkıp “seçim öncesi cezaevlerinde talimatla isyan çıkabileceğini” söylerse o ülkede şiddet bitmez. Bir lider, rakip gördüğü partiye ağır hakaretler eder, şiddet söylemlerini ısrarla tekrarlarsa o ülkede şiddet bitmez.

Nitekim bunu en çok yapan liderin partisinden gruplar rakip partinin seçim standlarına silahlı, bıçaklı saldırıda bulunup 6 kişiyi yaraladılar. Arkasından bir kez de sopalı saldırı yaparak kadınlarında bulunduğu parti üyelerini yaraladılar.

Haberin Devamı

Şimdiden bunlar yapılıyorsa, seçim daha yaklaştığında bunlardan büyük olayların çıkmasını mı beklemeliyiz?

Yunanistan’daki çirkin olayın benzerleri bizim kendi vatandaşlarımız arasında mı yaşanacak?

Adaylar…

Partiler milletvekili aday listelerini hazırladılar ve dün YSK’ya sundular.

Milletvekili listeleri, partilerin alacağı oyları önemli ölçüde etkileyecektir.

Seçmenin “partilerin gelecekle ilgili projelerini tam olarak anlamaları” için şeffaf şekilde bu konunun anlatılması da bu listeler kadar önemli.

Kavga ve çekişme yerine bunu yapmaya çalışsınlar!

DİĞER YENİ YAZILAR