Özür olmaz!

Savaşın birinci mağlubu Saddam ise Türkiye'nin de ikinci mağlubu olduğunu gösteren işaretler çoğalıyor. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, savaş sonrası bölgeye yaptığı turneden dönerken İncirlik'te uçak değiştirdi ve çekti gitti

Haberin Devamı

Savaşın birinci mağlubu Saddam ise Türkiye'nin de ikinci mağlubu olduğunu gösteren işaretler çoğalıyor.

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, savaş sonrası bölgeye yaptığı turneden dönerken İncirlik'te uçak değiştirdi ve çekti gitti. Ne gelmişken Ankara'ya uğramayı düşündü ne yetkililerle Adana'da görüşmek için bir zemin aradı.

NATO toplantısı için Washington'a giden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, görüşme taleplerinin cevapsız kalması nedeniyle ziyaretini erken bitirerek dönmek zorunda kaldı.

Savaştan önce Washington'a giden iki Türk bakan Yakış ve Babacan kabullerden göz açamıyor, Başkan Bush'la bile görüşebiliyordu, savaştan sonra Milli Savunma Bakanı Gönül, üst düzeyde bir memurla bile buluşamadı.

Askere sitem..
Beyaz Saray'ın sesi sayılan New York Times gazetesi yazarı William Safire, tezkerenin dönmesi ardından Amerika'nın düş kırıklığını ve sebep olacağı sonuçları bir ay önce yazmıştı:

"Güven ilişkisi derin yara aldı. Türkiye, asker ve tank dolu gemilerimizi denizde öylece bırakıp aniden tarafsızlığa sarıldı. Türkleri Kore Savaşı'nda bizim yanımızda savaşan yiğit insanlar olarak hatırlayan Amerikalı kuşakların yerini, Türkiye'yi suratımıza kapıyı çarpan ülke olarak anacak bir kuşak aldı..."

Türkiye, Amerikan askerlerinin geçişine izin vermeyeceğini baştan söyleseydi tahribat bu kadar ağır olmayabilirdi.

Hayal kırıklıklarını derinleştiren önemli nedenlerden biri, tezkerenin kabulünü sağlayacak çabalarda Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin, bekledikleri liderlik rolünü oynamamasıdır.

CNN Türk'e mülakatında ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, bunu açıkça söylemiştir.

Onarım yolu..
Evet, stratejik ortaklık yara almıştır ve tamiri, zaman ve emek isteyecektir.

Fakat Türkiye'nin çok yönlü menfaatleri ve özelde Irak'taki güvenlik ve ekonomik çıkarları, karşılıklı güveni zayıflatan bu yaranın en kısa zamanda tedavi edilmesini gerektiriyor.

Wolfowitz'in bunun için ödememizi istediği bedel ağırdır:

"Türkiye hata yaptığını kabul etmelidir..."

Onuruna düşkün bir ulusun desteği ile ayakta duracak ve tekrar oyunu isteyecek hiçbir iktidar bunu açık açık yapamaz. Irak savaşında yapılan hata zaten yönetim tarafından kabul edilmiştir.

Birbirimizi eleştirerek saptadığımız bu gerçeği, muhatabımız süper güç bile olsa, özür anlamında itiraf etmemizi kimse bizden istememelidir.

İşbirliğinde iki taraf bulunur ve devlet politikası duygulara, önyargılara feda edilemez. Amerika da hatalar yaptı.

Yaratıcılık ve anlayış, iki tarafın da borcu olmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR