Liderlik lazım

Bizde siyasi iktidarların inişe geçme dönemleri pek erken geliyor. Niye acaba? Partilerin oldukları gibi görünmek yerine sahte kimliklere bürünmeleri nedenlerden birincisi ise kamu kaynaklarını yağma etme fırsatı karşısında gösterdikleri aç gözlülük de ikincisidir

Haberin Devamı

Bizde siyasi iktidarların inişe geçme dönemleri pek erken geliyor.

Niye acaba?

Partilerin oldukları gibi görünmek yerine sahte kimliklere bürünmeleri nedenlerden birincisi ise kamu kaynaklarını yağma etme fırsatı karşısında gösterdikleri aç gözlülük de ikincisidir.

Bu iki sebep şu aralar Ben Hur filmindeki atlar gibi yarışıyor.

Özellikle AB'den müzakere tarihini aldığımız 3 Ekim'den sonra siyasetin adeta gündemsiz kalması "şapka düştü kel göründü" benzeri olumsuzlukların çoğalmasında etkili olmuştur.

Özelleştirmenin eşlik ettiği yapısal değişim, kamu kaynaklarının yandaşlara dağıtılmasına eskisi kadar izin vermiyor.

Ama devletle boy ölçüşecek büyüklükte mali kaynaklara hükmeden belediyelerde yolsuzluk söylentilerinin ardı arkası kesilmediği gibi gereksiz gösteriş yatırımlarındaki artışlar bu iddiaları destekliyor.

Dağıtma tablosu!

Fakat AKP'deki düşüşün asıl sebebi, bu partinin laik rejime bağlılığı konusunda beslenen şüphelerin artık yavaş yavaş hüküm niteliği kazanmaya başlamasıdır.

3 Ekim'e kadar AB kriterleri AKP'nin de sınırlarını belirliyordu. Ama ne yazık ki 3 Ekim'den beri adetâ bütünüyle siyasal İslâm'ın hedeflerine kilitlendiler.

Türban yasağı konusunda Türk devletini haklı bulan AİHM bu yüzden TC Başbakanı tarafından topa tutulmuş;

Yasaya karşı hile ile imam hatiplerin üniversite yolu açılmış;

İrticai örgütlere karşı direnerek görevlerini yapan rektörlere yönelen husumet yargıya da zarar verecek biçimde eyleme geçirilmiş;

Kimlik tartışması bahanesi ile millete karşı ümmet fikrine yol verilirken etnik ayrım yanında inanan-inanmayan ayrımı da derinleştirilmiştir.

Asıl sınav şimdi

İslâmi yaşam biçimini dayatma heveslerinin son denemesi, AKP'li belediyelerin içki yasağı girişimleridir.

İç ve dış tepkiler biraz fren etkisi yapmış olsa da bu deneme, AKP kadrolarının ellerine geçecek yetkileri hangi amaç için kullanacakları konusunda yeteri kadar fikir vermiştir.

Altındağ Belediyesi'nin dağıttığı "Nikâh ve Evlilik Rehberi"nde "erken kalkmayan avrat" için "kaldır at" aklı veriliyor. Kız çocuklarına da okumaktansa ev işleri öğrenmeleri tavsiye ediliyor.

Bu sefil yaklaşıma parti yönetiminin derhal tepki vermemesi bile AKP'nin ciddi moral ve motivasyon sorunları yaşadığını göstermektedir.

Liderler partilere asıl böyle zamanlarda lâzımdır. Tayyip Erdoğan hep rüzgârı arkasına alarak ilerledi.

Liderliği ilk kez ciddi bir sınavdan geçmeyi bekliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR