Kul sıkılmayınca Hızır yetişmezmiş.. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı Hızır gibi yetişti.
Partisi iktidara gelen Tayyip Erdoğan'ın aday olamamak nedeniyle milletvekili seçilememesi, 3 Kasım seçimlerine düşen tek gölgeydi.
Erdoğan'ın AB ülkeleri başkentlerine yaptığı ziyaretler sırasında gösterdiği performans ve gördüğü itibar, toplumsal vicdanda oluşan rahatsızlığı artıran etkiler yarattı.
Bu ziyaretler, meselenin Türkiye'ye yönelik uluslararası eleştiri boyutu kazanmasına da sebep oldu.
Yüksek Seçim Kurulu dün Siirt'teki seçimin yenilenmesine karar verdi.
706 seçmenli üç sandık kurulunun oluşmaması, bir sandığın da kırılması gerekçesine dayanan karar, 3 Kasım'da meclise giren bir AKP, bir CHP'li ve bir bağımsız üyenin milletvekilliklerini düşürüyor.
Siirt'te milletvekili seçimi, 60 gün sonra, yani şubat ayı başında yenilenecek.
"Jet"e ne olacak?
Karar iki sonuç doğuruyor:
1. Tayyip Erdoğan'ı başbakan yapmak için Anayasa'da parlamenter rejimin özüne zarar verecek biçimde "dışardan başbakan atama" gibi bir zorlama ihtiyacı ortadan kalkmıştır.
Kendisine hapis cezası ile siyasi yasağa malolan o şiirli konuşmayı yaptığı Siirt, şubat ayında kaderin bir cilvesi olarak "tarihi tashih" edecek ve Tayyip Erdoğan'ı, hükümetinin başına geçmek üzere meclise gönderecektir.
2. Kaderin "Jet" Fadıl Akgündüz'e oynadığı oyun acıklı bir güldürüyü yansıtıyor. Akgündüz, tutuklanacağını bildiği için seçim kampanyasını uzaktan yürüttü. Yurt dışındaki yüzlerce vatandaşı dolandırdığı suçlaması, yoksulluğa ve dışlanmışlığa tepkili Siirt seçmenini caydıracak yerde biledi ve Akgündüz bağımsız milletvekili seçildi.
Dokunulmazlık kazandığı için Türkiye'ye gelen Jet Fadıl, şimdi bir anda korunmasız kaldı.
Ona ne olacak? Yeniden aday olacak mı? Olursa tekrar seçilecek mi?
Köklü çözüm için
Son sorunun cevabı, ilk sorunun cevabında yatıyor.
Eğer devlet Fadıl Akgündüz'ün üstüne çullanırsa, tuzağa düşürülmüş mağdur görüntüsü, ikinci kez seçilmesi için gerekli oy desteğini ona tekrar kazandırabilir.
Siirt seçiminin iptali, yeni parlamentoya iki önemli fırsat sunmuştur.
Tayyip Erdoğan'ın normal yoldan iktidar gemisinin kaptan köprüsüne çıkması önemli kazanım olacaktır.
Meclis bu yolu açarken, düzenin sahte mağdurlar ve sahte kahramanlar yaratan arızasını da onarma imkânını kullanmalıdır.
Bunun yolu Erdoğan'ın siyasi yasağı ile birlikte milletvekili dokunulmazlıklarını da kaldırmaktır.
Erdoğan, meclise gelirken temiz siyasetin sigortasını da getiren bir lider olarak AKP iktidarına üçüncü ayda müthiş bir doping sağlar.
Kader kavşağı
Kul sıkılmayınca Hızır yetişmezmiş.. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı Hızır gibi yetişti. Partisi iktidara gelen Tayyip Erdoğan'ın aday olamamak nedeniyle milletvekili seçilememesi, 3 Kasım seçimlerine düşen tek gölgeydi.
Haberin Devamı

