Aynı şarkıdaki gibi.. "İşte deve, işte hendek; ya aşarsın ya düşersin.." İktidar oyunu da böyledir.İktidara gelen parti bu marifeti "yenim dar, yerim dar" bahanelerine sapmadan, yetkiyi al dığı günden başlayarak hemen göstermek zo rundadır.
AKP bunu başarabilecek mi?
Tayyip Erdoğan, kendine, kadrosuna güve niyorsa başarılı olabilir.
Ama yasağını kaldıracak Anayasa ve yasa değişiklikleri gerçekleşene kadar "geçici" bir hükümet kurup büyük gösteriyi, yetkilerini açıkça kullanacağı "asıl hükümet" e saklamayı seçerse, eline geçen fırsatı heba eder. Bizim milletin eli ağırdır. Pazar günü statükoyu devirmek için vura yım derken her şeyi yerle bir etti. AKP'nin seçim zaferi, milleti cezbeden hedeflerle desteklenmiş bir umut dalgası ile gelmedi.
Düzen partilerine yönelen öfke rüzgârı ik tidarı AKP'ye getirdi.Bu olurken oylann yarısı çöpe gitti. Dahası AKFJ aldığı oyun bir kati oranında mecliste temsil imkânı buldu. Bu durumun kısa zamanda bir temsil krizi ve meşruiyet tartışması yaratmaması için hızlı hareket etmek gerekiyor. Ilımlı mesajlarla "yanlış işler yapmayacağı" sözünü vermesi yetmez, doğru hedefleri netleştirip hemen ic raata hazır olduğunu göstermesi gerekir.
Tayyip Erdoğan'ın yasağı kalkana kadar uysal, güvenilir bir emanetçi tayin edip "vazi yeti idare" edecek bir hükümet formülü üstün de durulduğu haberleri geliyor. Umarız böyle olmaz. İktidar gücünü besleyen, toplumdaki umut tur. Umut da çabuk solar. Türkiye'nin öncelikli sorunu ne laiklik, ne irtica.. Ekonomidir ve demokrasiyi sigortala yacak olan AB'ye üyelik hedefine ilerlemektir. Bunlar da iktidar olarak "birinci takım"la maça çıkmayı gerektiriyor.
Tayyip Erdoğan "Bunların elinden partiyi geri alamam" endişesine düşmemelidir.
Aksi halde, yasağından kurtulduğu za man geri alacağı bir şey kalmaması teh likesi doğacaktır.
Gözler Çankayada
Cumhurbaşkanı Sezer, başbakanı ata madan önce AKP'den bir işaret bekleye cek mi?Partinin lideri Erdoğan'ın beklediği gibi, se çimini yapmadan önce "bir istişare" için kendi sini Çankaya'ya davet edecek mi?
Sezer'in Cumhuriyet Bayramı resepsiyo nundaki "Başbakan seçimini Cumhurbaşkanı yapmayacak da milletvekili olma yan bir genel başkan mı seçecek?" sözleri pek cesaret verici değildi. Ama bir haftada çok şey değişti.
Seçimde "büyük jüri" Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığını, tartışmaya yer bırakmaya cak kararlılıkla teslim etti. Artik Erdoğan'ın so runu, millet iradesini hayata geçirecek Anaya sa değişikliğine geriledi.Sezer herhalde demokrasinin gereğini, formaliteye feda etmeyecektir.
İktidar beklemez
Aynı şarkıdaki gibi.. "İşte deve, işte hendek; ya aşarsın ya düşersin.." İktidar oyunu da böyledir.
Haberin Devamı

