Her devlete casus lâzım

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan Suriye zirvesinin güvenliği hafife alınmamalıydı.

Üst düzey güvenlik bürokratlarının Suriye’yle muhtemel bir savaş üstüne yaptıkları konuşmaların internete düşmesi yaygın bir güvensizlik duygusu yarattı.

Başbakan toplantının ulusal güvenlikle ilgili olduğunu söylerken asabiyetine hak verilebilir.

Ama burada konu, toplantının “ulusal güvenlik” derecesindeki önemi ve gerektirdiği tedbir niye ihmal edilmiştir; bunun cevabını sormaktır.

Başbakan olay ardından dinamit gibi patladı:

“Dışişleri’nde ulusal güvenliğimizle ve Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili görüşme yapılıyor ve bu bile YouTube’a düşüyor.

Bu ahlâksızlık, adilik, alçaklık ve namussuzluktur!”

Bu yorumun atasözleri arasındaki karşılığı “hem suçlu, hem güçlü” sözüdür.

Savaş bulutlarının yoğunlaştığı bir dönemde bize zarar verecek bilgileri düşman tarafa kaptırmak en ağır küfürlerle karşılanmayı hak ediyor olabilir.

Ama unutmamalı ki bu bilgileri sağlayanlar karşı tarafta yüceltilecektir.

Büyük devletlerin ortak özelliği, sırlarını saklamaktaki güçleridir.

Biz de büyük devletiz ama küçük devletlerin yanlışlarına düşüyor, tedbir adına, ceza vermek adına “keskin sirke” örneği zararımızı derinleştiriyoruz.

İktidar yolsuzluk iddialarından bunaldı çareyi Twitter’ı kapatmakta bulacak sandı.

Savaş sırları ortalığa saçılınca bu kez YouTube kapatıldı.

Bu şartlanma sürerse varacağımız yer hayalini kurduğumuz Türkiye olmayacak.

Economist özetle şunu diyor:

“Erdoğan koyu bir çoğunlukçuluğu benimsedi. Seçmen desteği olduğu sürece muhalefeti, protestocuları, yargıçları, savcıları ya da Avrupa’yı dikkate almadan, ne isterse yapmaya hakkı olduğunu düşündü.

Kurumların zayıf olduğu, güçler ayrılığının yetersiz kaldığı bir ülkede böyle bir görüş kaçınılmaz olarak otoriter rejime kayış demektir!”

Bozulma seyredilmemeli müdahale görmelidir.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye’deki savaşa ait konuşmaların gizlice kaydedilmesini “savaş ilânı” diye niteledi. Hiç mantıklı değil..

Bütün devletler casus beslerler. Görevleri de gizli bilgilerin mümkün olan en fazlasını elde edebilmektir.

Sırlarımızı koruyamamanın cezası kapatmak değildir.

Twitter ve YouTube gibi müthiş araçları korumayı başaramadığımız devlet sırlarının muhafızı gibi davranmaya mecbur edemeyiz!

DİĞER YENİ YAZILAR