Etraf berbat!

Haberin Devamı

Türkiye’nin iki kutup arasında sıkışarak bunaldığı günler yaşayacağız; görülüyor..

İktidarın cumhuriyet değerlerine, ülke aydınlarının da kolay tahrik olan halk yığınlarına dikkatle sahip çıkmaları gerekiyor.

Başbakan Erdoğan’ın Davos patlaması İslâm toplumlarında beklenen yansımaları buldu ama Batı’da kopmasından korktuğumuz kıyamet hemen yaşanmadı.

Bunun Türkiye’yi gözden çıkarmak istemeyen Batılı duyarlılığın bilinçli bir tedbiri mi olduğunu merak ederken gerçeğe ışık tutabilecek bir açıklama dün Can Dündar’dan geldi.

Gecikme nedeni

Başbakan’ın konuşmasını biz kendi ağzından dinledik. Ama dünya İngilizce tercümeden öğrendi.

Bu karşılaştırmayı Can Dündar yapmış. Tercümanın “ya telâştan veya diplomatik bir skandala engel olmak için bazı sert sözleri atladığını veya dozunu düşürdüğünü” tahmin ediyor.

Mesela Erdoğan’ın Peres’e yönelttiği “Sesin yüksek çıkıyor” sözü “Çok güçlü bir sesiniz var” diye çevrilmiş. “Siz insan öldürmeyi iyi bilirsiniz” sözleri hiç tercüme edilmemiş.

Batı medyasındaki ilk ağır eleştiri Wall Street Journal gazetesinde ancak dün çıktı.

Gecikmenin nedeni buysa önümüzdeki günlerde hoşumuza gitmeyen çok yorum okuyacağız demektir.

Wall Street Journal başyazısında Erdoğan’ın tavrını, İbranice “Chutzpah” sözü ile niteledi. Bu kelime “saygısızlık, küstahlık, cüret” anlamında kullanılıyor.


Yüksek uçuyor


Başbakan Erdoğan’ın bölgedeki tek dostlarının Amerika ve İsrail olduğunu unuttuğunu öne süren gazete şu tavsiyede bulundu:

“Sakinleşince bir iç eleştiri yapması hiç fena olmaz!”

Başbakan’ın dünkü meclis grubunda yaptığı konuşma bu gibi tavsiyeleri işitmesine imkân bırakmayan yüksekliklerde uçtuğunu düşündürüyordu.

Kıdemli bir siyasetçi olan Kâmran İnan’ın dediği gibi AKP iktidarı baştan beri yüzünü Batı’ya çevirmiş ama ayakları Doğu’ya doğru giden bir politika izlemektedir.

Ezilmiş Arap toplumlarının onun şahsında keşfettiği kahraman, bu rolü memnuniyetle kabul edecek bir iktidar tutkunu çıkarsa yandık demektir.

Çünkü etraf berbat:

İşte dün Arap dünyasının saygın gazetesi Dar El Hayat’ta çıkan yazı:

“Osmanlı Devleti yeniden kurulmalı, Erdoğan halife ve padişah ilân edilmeli, tüm Müslüman dünyasının başına geçmeli!”

Bu deli saçması önermenin şu anda kaç siyasetçinin ve kaç milyon insanın hayallerini süslediğini tahmin edebilmek zor değildir.

AKP iktidarı takıyye kullanan dinci ideolojisi ile altı yılda Türkiye’yi aşırı rüzgârların ortasına getirdi. Ciddi bir alârm hali yaşıyoruz.

Başbakan’ın kibri, akılcı önerilere de kendisini kapalı hale getirmiştir.

Diplomatlara “monşer” demesi ve onlara nasıl iyi bir hariciyeci olunur, bunu öğretmeye kalkması, vahim bir tehlikenin habercisidir!

DİĞER YENİ YAZILAR