Çok işimiz var

Dünkü VATAN’da Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, tüyler ürperten manzarayı şu sözlerle önümüze koyuyordu

Haberin Devamı

Dünkü VATAN’da Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, tüyler ürperten manzarayı şu sözlerle önümüze koyuyordu:

“Ortalarda gezen dünya kadar çocuk var. Bunların işleri yok, eğitimleri yok. Sağdan soldan herkesin tuzağına, kucağına düşebilirler. Bu çocukları nereye isterseniz çekebilirsiniz. 15 günde eli silâhlı katil haline getirebilirsiniz.”

Yakın zamana kadar bu tür konuşmaları kimi uyarı, kimi kuruntu diye niteliyordu. Artık suikast haberlerine gerekçe teşkil ediyor.

Trabzon’un son zamanlarda ülkeyi sarsan cinayetlerle anılması sebepsiz değildir. Kamuoyu araştırmaları, ülkenin kötü yönetilmesinden kaynaklanan sıkıntıların bu kentimizde fazlasıyla yaşandığını ortaya koyuyor.

Gençlere umut ve heyecan verecek bir ortam yok. Ne doğru dürüst eğitim, ne çalışabilecekleri iş... Bu acımasız yoksunluk otorite boşluğu ile de birleştiği için felâket doğmuştur.

Cezalar artmalı
Yılların ihmaliyle birikmiş hastalıkları tedavi etmenin yolu kaynak ayırıp onu bilgi ile, disiplin içinde ve sabır göstererek kullanmaktır.

Bizim siyaset geleneğimiz devlet adamlığı temeline dayanmadığı için yöresel bazlı toplumsal kalkınma planları ciddiye alınmıyor. Başlatılanların da sonu getirilmiyor.

Gelişmiş toplumlar böyle durumlarda kısa ve orta vadeli önlemleri derhal yürürlüğe koyuyorlar.

Kısa vadeli önlemler içinde suçları caydırıcı politikalar öne çıkıyor.

Türkiye’de suç istatistiklerinin son yıllarda hızla tavanı deldiğini hepimiz sadece seyrediyoruz.

Gençleri terör dahil birçok suça özendiren internet siteleri, saçtıkları zehrin bedelini neredeyse sadece Türkiye’de ödemiyorlar.

Nefret yaymak ve ırkçılık yapmak İngiltere’de 3, Kanada’da 2, Amerika’da bir yıl hapis gerektiren suçlardır ama bizde serbest!

Teröriste asla!..
Hrant Dink suikastçısını azmettiren Yasin Hayal, 2004 yılında McDonald’s’ı bombalamaktan yargılanıp 6 yıl 8 ay hapse hüküm giydi.

Çocukların bulunduğu bir mekânda bomba patlatabilen bu adam, on ay yattıktan sonra bırakılmamalıydı. Ama bırakıldı ve bu “hatalı takdir” Türkiye’ye içte ve dışta yıkım getirdi..

Bu acımasız halk düşmanı cezaevinde yatıyor olsaydı, Ogün Samast’ı ayartıp suça sevkedemeyecek, Dink de o meşum kadere mahkûm olmayacaktı.

Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları, hızlı artış gösteren suç türlerinde cezaları hemen artırmayı gerektiriyor. Bunun yanı sıra erteleme ve para cezasına çevirme sınırları da aşağı çekilmelidir.

Ve en önemlisi!.. Hrant Dink suikastını paylaşan yaratıkları terörist değil de “adi çete” suçlusu olarak görmenin yanlışına asla ama asla düşülmemelidir.

Adaletin görevi yalnız suçluları cezalandırmak değil, asıl masumları korumak olmalı!

DİĞER YENİ YAZILAR