CHP nereye?

Güçlü bir iktidara sahip olmak, girdiği tarihsel dönemeçte Türkiye'nin şansıdır. Ülke sorunlarına doğru teşhisler koyamayan, içi ve kafası karışmış muhalefeti ise şanssızlığı..

Haberin Devamı

Güçlü bir iktidara sahip olmak, girdiği tarihsel dönemeçte Türkiye'nin şansıdır. Ülke sorunlarına doğru teşhisler koyamayan, içi ve kafası karışmış muhalefeti ise şanssızlığı..

"CHP'nin geleceği niçin VATAN'ın derdi oluyor?" diye sorulabilir. Şundan: Güçlü bir iktidar iyidir ama tutarlı, saygın ve etkili bir muhalefet tarafından denetleniyorsa.. İktidar alternatifi olmaya lâyık bir muhalefet demokrasinin sigortasıdır.

Ama Türkiye bugün böyle bir güvenceden yoksun. Tarihin kavşağında hayati kararlar verilirken ve daha iyi bir gelecek vaad eden AB eşiğinde Türkiye'ye "ılımlı İslâm modeli önermeleri ile tuzaklar kurulurken, perişan bir CHP'ye "ne halleri varsa görsünler" umursamazlığı ile bakma lüksümüz olabilir mi?

Baykal'ın sorunu
Zülfü Livaneli'nin bugün VATAN'a manşet olan sözlerini bütün CHP'liler ellerini vicdanlarına koyarak okumalı. Solcular, içlerindeki sırtlanları salmadan önce düşünmeliler. Livaneli'nin yaptığı sadece bir durum tesbitidir, değişim mecburiyetini gerekçelendirmek ve bir yol önermektir.

"Halk Baykal'a oy vermiyor, onu istemiyor. Eğer halkın istemediği bir genel başkanda ısrar ediyorsanız bu işin sonu ANAP ve DSP örneklerinde olduğu gibi felâket olur."

Livaneli, Baykal'ın kişiliği, dürüstlüğü ve birikimi ile sahip olduğu gücü "ortak akla inanmadığı için" kullanamadığını, Baykal kadar birikimi olmayan Tayyip Erdoğan'ın ise uzmanlara kulak vererek Kıbrıs müzakerelerinde olduğu gibi ortak aklı bulabildiğini söylüyor.

Gençler ve ahiler
Evet, CHP emek mücadelesine, gençlere, kadınlara ve toplumun aydınlık kesimlerine kapanarak ve sol değerleri yitirerek devlet partisi haline gelmiştir. Livaneli, CHP'nin tarihsel kimliğini ve misyonunu tekrar kazanması için "Beni seçin" demiyor. Tersine "ben yokum" diyor.

İstenirse kabul edeceği tek görev Derviş gibi sadece "yenilere abilik yapmak"tan ibarettir. Baykal'a, önlerinde en az yirmi yıllık siyasi vizyon bulunan 30'lu, 40'lı yaşlarını süren yetenekli insanlara partiyi devretmesi için çağrı yapıyor. Çünkü tecrübeleriyle biliyor ki Baykal'ın rıza göstermeyeceği bir hareket, değişim değil sadece yeni bölünmeler getirecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR