Bu kadar zor mu?

Ecevit hükümetinin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün eşi Fatma Türk'ten düşündürücü bir mektup aldım

Haberin Devamı

Ecevit hükümetinin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün eşi Fatma Türk'ten düşündürücü bir mektup aldım.

Bayan Türk, türban sorununun çağdaş Türkiye için gitgide büyüyen bir tehlike halini aldığını yazıyor, Atatürk'e kendini borçlu hisseden bir aydın olarak da boş durmuyor.

Erkeklerden yüzünü saklayan ve kara çarşafa giren kadınlar ile kadın eli sıkmayan erkeklerin sayısında hızlı bir artış gözlediğini belirten Fatma Türk, Başbakan'ın ve bazı bakan eşlerinin de -basınımızın "şık" bulduğu- türbanlarıyla bu tırmanışa öncülük ettiklerini düşünüyor.

Uzlaşma ve uyanmakta gecikmenin sonuçları konusunda Bayan Türk karamsar bir tablo çiziyor:

"Eğer Sayın Erdoğan 2007 yılında Cumhurbaşkanı seçilir ve Emine Hanım ısrarla başını açmamakta direnirse, bu ülkeyi iyi tanıma fırsatı bulmuş bir kimse olarak diyebilirim ki, Çankaya resepsiyonlarındaki boykot bu kez ters yönde işleyecektir. Korkarım o zaman protokol sadece türbanlıların tekelinde olacaktır. Böyle bir görünümle çağdaş Türkiye'ye kötülük yapmaya hakkımız var mı?"

Emine Hanım'a..
Bu arada bir hatırlatma ve ardından bir çağrı yapıyor:

"Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş'in 29.9.2004 tarihli VATAN'daki köşesinde belirttiği gibi başörtüsü, kölelik sisteminin hüküm sürdüğü bir dönemde hür kadınların cariyelerden ayırt edilmeleri ve tacizlerden korunmaları için Ahzab suresinde öngörülmüş bir toplumsal simgedir.

Dolayısiyle dinimizce ne bir şart, ne bir farz olan bu simge, istismar aracı yapılmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan ve bakanların eşlerine uymaz. Eşler Türkiye Cumhuriyeti'ne, bu arada onun laik niteliğine, kurallarına ve geleneklerine uymak zorundadırlar."

Dün mektubu üzerinde telefonda konuşurken Fatma Türk'e bu düşüncelerini ve dileğini böyle dolaylı biçimde değil, Emine Erdoğan'a doğrudan yazmayı niçin düşünmediğini sordum.

Bunu düşündüğünü ve bir hafta içinde yerine getireceğini söyledi.

Kör müsünüz?
Emine Erdoğan'a AB'ye girme iradesi ile türban inadı arasındaki çelişkinin doğurduğu zararı anlatmak için önce Fransız "TV 5 Europe" kanalındaki bir açık oturumu aktaracak.

O programda Başbakan ve bakanların eşlerinin türbanlı oldukları vurgulandıktan sonra RPF Başkanı ve eski İçişleri Bakanı Charles Pasque Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarken şöyle demiş:

"Türkiye bizimle aynı değerleri paylaşmıyor. Bunu görmüyor musunuz? Kör müsünüz?"

Fatma Türk "Türbanlı eşlerin çağdaş Türkiye için nasıl bir görünüm yarattığı ortadadır" diyor. Bakanlık yapmış bir siyasetçinin eşi olarak Emine Erdoğan'a şunu sormaya hazırlanıyor:

"Ülkemizi ziyaretleri sırasında gördüğümüz gibi Ürdün Kralı, Suriye Cumhurbaşkanı, Pakistan Devlet Başkanı gibi İslâm ülkeleri devlet başkanlarının eşlerinin başları açıkken sizin başınızı açmanız bu kadar zor mu?"

Emine Erdoğan herhalde Fatma Türk'ü cevapsız bırakmayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR