Beyin takımı ne dedi acaba?

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül’ün HSYK’ya yaptığı dört atamadaki yanlı tavrı ciddi tepkiler uyandırdı.

Umarım internete de yansıyan bu yorumlardan Cumhurbaşkanı haberdar edilmiştir.

Hatırlayacağınız gibi kendisine ve AKP’ye yakın kişileri seçmesi nedeniyle Abdullah Gül bu sütunda eleştirilmiş, tarafsızlığı konusundaki şüpheleri gidermek ve yargıya dönük güven kaybını bir ölçüde de olsa gidermek yolunda iyi bir fırsatı heba ettiği savunulmuştu.

Gelen tepkiler, böyle düşünenlerin az olmadığını gösteriyor.
Ben asıl Gül’ün HSKY’ya yaptığı atamaların “beyin takımı” tarafından nasıl karşılandığını merak ediyorum.
Çünkü Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta medyada geniş yer bulan “beyin takımı” haberi, en azından bende Gül’ün bundan böyle daha doğru seçimler yapacağı umudunu yaratmıştı.
Böyle bir umudu uyandıran son sebep, o uzmanların katkılarından yararlandığını bildiğim son TBMM’yi açış konuşması idi.

O konuşmada Cumhurbaşkanı çok doğru şeyler söylüyordu. Mesela...

“Modern demokrasiler, temel hak ve hürriyetleri korumak amacıyla çoğunluğun iktidarının sınırlandırıldığı anayasal demokrasilerdir.”

“.. Daha fazla çoğulculuk, siyasi sorunların çözüm yöntemidir.”

“Vurgulamak istediğim husus, siyasi temsilin çeşitlendirilmesinin sağlanmasıdır.”
“Yargı bağımsızlığı meselesi (...) içselleştirilmesi gereken bir tutum ve duruş..”

Danışman, beynine ve ahlâkına güvenilen insandır.
Merak ediyorum, Gül’ün meclisi açış konuşmasına o doğru sözleri koyan, koyduran uzmanlar, danışmanlar acaba Cumhurbaşkanı’nın yaptığı atamalardan sonra bir araya geldiler mi?

Ve ilkelerle eylemler arasında ortaya çıkan çelişkinin, kendilerini de rahatsız ettiğini ona hissettirdiler mi?
Çünkü Cumhurbaşkanı’na danışmanlık yapacak düzeye gelmiş olanlara “salla başını al maaşını” tamahkârlığı yakışmaz.
Buradaki danışman, aklından yararlanılan adam olmalı.
Halkı kandırmak için kullanılan adam olmamalı!

*****

Sayıştay mutlaka kurtarılmalı

Meclis’te AKP oylarıyla Sayıştay’ın denetim yetkisi kaldırıldı.

Kamu kaynaklarının etkin ve dürüst kullanılıp kullanılmadığını denetlemekle uğraşan 146 yıllık bu kuruluş, değişiklik kesinleşirse bir levhadan ibaret kalacak.

CHP’li Hamzaçebi durumu “Sayıştay’ın başına çuval geçirdiler” diye açıklıyor.

O kadar mı?.. Sayıştay Meclis adına denetim yaptığına göre asıl Meclis’in başına çuval geçiriliyor demektir.
Bu durumda belediyeler dahil tüm kamu kurumlarındaki israf ve yolsuzluklar takipsiz kalacak, hırsızlara, yağmacılara gün doğacaktır.

Bu madde, geçen hafta bir önerge ile değişti. Herhalde iktidarın hırsızlar için karartma yapma niyeti yoktur.
Bugün verilecek yeni bir önerge, hatadan dönülmesini sağlar.

Yasa hâlâ Meclis’te çünkü.
Herhalde AKP ayağına ateş etmeyecektir.
Sayıştay’ı yok eden bir iktidar namustan, dürüstlükten söz edemez!

DİĞER YENİ YAZILAR