Fanatizmin dünyayı sardığı bir dönem yaşadığımız konusunda endişeler beslemekte haksız değiliz.
İslâm toplumlarının geçirdikleri sarsıntılar ve acımasızlıklar ister istemez şu soruyu sorduruyor:
“Yoksa devletin en vazgeçilmez işlevi çeşitli dinsel cemaatlerin bir arada yaşamasını örgütlemek midir?”
Farklı cemaatleri bir arada yaşatan yönetme ve örgütleme becerisi, İslâmi değerlere bağlı toplumları düzlüğe çıkarmanın neredeyse vazgeçilmez şartıdır.
İslâmı “devlet dini” haline getiren sebepleri totaliter bir devlet düzeni için gerekçe yapmak esaret yaratmaktır.
Özellikle ifade özgürlüğü, yanlışları görmek ve göstermek imkânları sunduğu için önemlidir.
Eksik demokrasi bile şanstır.
Mübarek bir bayramın arifesindeyiz.
Kurban Bayramı’nda, hasretini çekmeye başladığımız barış, birlik ve kardeşlik değerlerinin ruhu yaşamaktadır.
İletişim dünyası, önüne çıkan her bireyi barışın ruhu sinmiş mübarek bir kaynaktan yararlanmaya çağırıyor.
Dün internet denizinden mücevher gibi bir söyleşi çıkardım.
Ankara İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Akdemir, Neşe Düzel’in sorularını cevaplıyordu:
“Mezhep ‘görüş’ demektir. Bağlayıcılığı yoktur ama bizde bu kurumsallaşmıştır, din konumu almıştır. Meselâ Diyanet İşleri tüm fetvalarında Hanefi mezhebini esas alıyor. Diyanet’te öbür mezhepler yok. Alevilik hiç yok. Bu ilkelliktir!”
Prof. Akdemir İslâm kültürünün bir erkek kültürü olduğunu söylüyor. İslam’ın erkekleşmiş bir din olduğunu öne sürüyor.
“Mesela kadının şahitliği tanınmaz. Kuran’la hiçbir ilişkisi olmayan bir yorum bu ama dört mezhep burada görüş birliğine varmıştır.”
Diyanet’in tercüme ettiği kitapta da yer almış; rivayete göre Peygamberimiz bir bayram namazından ayrılırken kadınlara “Siz cehennemliksiniz. Çünkü dini bütün erkeklerin akıllarını çeliyorsunuz” diyor.
Prof. Akdemir “Peygamberin böyle demesi mümkün değil. Kadınla erkeğin eşit olduğunu diğer ayetleri inceleyerek ben ispatladım“ diye konuşuyor.
Yer darlığı nedeniyle son bir konu:
“Dinin siyasete alet edilmesi Kuran’a aykırıdır. Laiklik dinsizlik değildir. Aksine laiklikle dinin siyasetle olan ilişkisi engellenmeye çalışılmıştır.”
Kurban Bayramı’nın sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini dilerim.
Bayram, din ve kadınlar
Haberin Devamı

