İftardan önce spor yapmayın

Oruç saatlerinde spor yapmayın. En uygun zaman dilimi, iftardan yarım saat sonrasıdır

Haberin Devamı

Ramazanın 1. haftasını geride bıraktık. Bu gün belki Ramazanda en önemli konulardan biri olan spor, egzersiz ve hareketten söz edeceğim. Ramazanda vücut bir cins savunma mekanizmasına geçerek yağlanma eğilimini arttırabilir. Ayrıca dolaşım da yavaşlayabilir. Vücudun canlanması için diğer aylara göre daha farklı olarak düzenli hareket yapılmalıdır. Ancak ağır sporlar ve egzersiz kesinlikle sakıncalıdır. Sporu oruç saatlerinde yapmayınız. Bu saatler içerisinde ağır sporlardan kaçının. Çünkü ağır sporlar, düşen kan şekeriyle birleşirse vücutta sıvı kaybı, tansiyon düşmesi daha da düşük kan şekeri, protein yıkımı, yoğun mineral ve vitamin kaybına yol açabilir. Ancak iftardan sonra hafif ve düzenli egzersizlerin veya hafif sporların oldukça yaran vardır. En uygun zaman itfardan yarım saat sonrasıdır. Ne kadar ilginçtirki kan şekerinin itfardan sonra en çok yükseldiği bu saatler aynı zamanda teravih namazının kılındığı zamana denk gelmektedir

Hafif egzersizlere önerilerim: Yürüyüş, bisklet, yüzme, tempolu dans, hafif kardio, plates, yoga, hafif step, hafif aerobik. Günde 20 - 25 dakika orta tempoda hafif terleten bir spor yeterlidir. Spordan sonra mutlaka ılık bir duş alınız, bir küçük şişe gazı alınmış ve çok soğuk olmayan maden sodası içiniz. Bundan bir saat sonra da bol ılık sıvı, bitki çayı ve içme suyu, ayran, konposto, taze meyve suyu içmek yararlıdır. Haftada bir - iki kez de yorgun kasları dinlendirmek, cildi beslemek için ılık susam yağı masajı yapmak yararlıdır.

Bugünkü iftar mönünüz
İftarda 1 hurma, 1 bardak ılık ballı limonlu su, 1 kase sebze çorbası, yeşil sebzelerden alınabilir. 3 - 4 dakika aradan sonra 2 porsiyon, teflonda yapılmış biri ıspanaklı, biri taze peynirli gözleme + karışık mevsim salatası ve zeytinyağlı besinler alınabilir.

Ara: Meyve salatası (yarım muz, 1 mandalina, yarım portakal, bir küçük armut, bir küçük elma, 1 tatlı kaşığı bal, iki tatlı kaşığı kuru üzüm, bir tatlı kaşığı tahin, 12 adet rende findik).

Sahur: 2 dilim tam ekmek veya çeyrek pideye bolca taze kaşarlı tost içine biraz domates, yanına 1 bardak ayran, sonrasında da 1 fincan rezene çayı içilebilir. Her zamanki gibi aralarda bol ılık su + rezene yeşil çay karışımı + 1 şişe küçük maden sodası içmeyi ihmal etmeyiniz.

Genel kurallar ve püf noktaları
1. Güneş'i izlemek:
Gün içerisinde mutlaka 2 -3 kez güneşin nerede olduğuna bakınız. Günde birkaç kez başınızı göğe çeviriniz ve önceki baktığınızda güneş neredeydi? Evimize göre güneş nereden doğuyor? Biz işteyken güneş hangi noktada? O gün güneş örtülü mü, açık mı, berrak gözüküyor mu, bulutların arkasında mı? Unutmayalım biz aslında güneşin doğması ve batması arasındaki sürede özel bir ibadet yapıyoruz. Dinlenmede olan fizyoloji ve iç sesimiz, güneşin ve gece ayın nerede ve nasıl etki altında olduğunu biliyor. Bazen yere değil göğe bakmanın ve güneşin gökyüzündeki ilerleyişini hissetmenin iç dünyamıza ve derin sağlığımıza yararlı olur.

2. Ay'ı izlemek:
Hava eğer açıksa gecenin başında ve yatarken pencereden Ay'ı arayın ve sadece kısa bir süre ayı izleyin. Ay, gece dünyamızı ve bilinç altımızı etkileyen bir gökyüzü elemanıdır. Bilinç altımız zaten Ay'ın pozisyonlarını ve etkileşimlerini hissediyor. Bazen de geceye güzellik katan, pırıl pırıl ve parlak uydumuza dikkat etmek, zihne ve bedene yararlı olabilir, hormonlarımıza olumlu etki yapabilir. Hepinize mutlu ve huzurlu bir pazar diliyorum...

DİĞER YENİ YAZILAR