ANADOLU SAĞLIK MERKEZİ CEO’SU DR. HASAN KUŞ, SSK VE BAĞ-KUR’LUNUN ÖZEL HASTANELERDEN FARK ÖDEMEDEN TEDAVİ OLMASI REFORMUNU DEĞERLENDİRDİ
Sağlık reformunda yer alan SSK ve Bağ-Kur’luların fark ödemeden özel hastanelerde tedavi olabilmesi konusunun yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi CEO’su Dr. Hasan Kuş, “Bu mümkün değil. Rakamlar çok düşük. 15 liraya özel hastanede hasta bakılamaz. Bakacak kurumun da yolsuzluk yapmaması beklenemez” dedi
Gebze’deki dev sağlık yatırımı Anadolu Sağlık Merkezi’nin başında yeni bir isim var. Dr. Hasan Kuş.
Genel cerrah Hasan Kuş, 1998’den bu yana kariyerini hastane yönetimi üzerine sürdüren bir doktor. Kendisiyle görüşmek için Anadolu Sağlık Merkezi’ne (ASM) gittim. Daha önce de yazmıştım, yine yazacağım, hastane kokmayan bir hastane ASM. Koridorları sanat galerisi gibi. Ayakta sıra bekleyen hasta yok. Çok ferah ve karmaşadan uzakta. Kurulduğundan bu yana da özellikle kanser ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde adından söz ettiriyor.
Genel cerrahtınız, nerelerde görev yaptınız?
İlk olarak Elazığ’da merkez sağlık ocağında çalıştım. Orada o dönemde tek telefon muhtarın evinde vardı. Şartlar çok farklıydı. 1989’da İstanbul’a geldim. Genel cerrahi ihtisası yaptım. Daha sonra İngiltere Queen Elizabeth Hastanesi’nde dünyanın en iyi cerrahlarının arasında görev aldım. Türkiye’ye döndükten sonra ise Başkent Üniversitesi’nde Prof. Mehmet Haberal ile çalıştım. Organ nakli ünitesi kurmak istedik ama işler istediğimiz gibi gitmedi. Sonra Artvin’e geçtim. Artvin’de Yusufeli’nde çalıştım. Devlet Hastanesi’nde başhekim olarak 1 yıl geçirdim. Artvin’den İstanbul’a döndüm ve Göztepe Hastanesi’ne geldim. Başhekim yönetsel bir görev verdi ve ilk o zaman hastane yönetimiyle çalıştım.
Doktorluk ve yöneticilik çok farklı. Sağlık sektöründe yönetici olmak için doktor olmak gerekir mi?
Doktorluk dediğiniz gibi çok farklı. Böyle bir göreve gelince ben de işe yönetsel olarak baktım ve kendimi yetiştirmem gerektiğini düşündüm. İlk olarak Marmara Üniversitesi’nde hastane yöneticiliği programına gittim. 1998’de de İngiltere’ye gidip Leeds Üniversitesi’nde master yaptım. Koltukta oturunca bilgilere ve yetkinliklere ihtiyacınız olduğunu görüyorsunuz.
İngiltere’den dönünce ne yaptınız?
Türkiye’ye Göztepe Hastanesi’ne başhekim yardımcısı olarak döndüm. Daha sonra Amerikan Hastanesi’nde verimlilik artışı ile ilgili 8 ay süren bir projede çalıştım. Bu işten sonra ise Acıbadem Sağlık Grubu’na girdim. ASM’den önce Acıbadem Kozyatağı Hastanesi direktörlüğünü yapıyordum.
Doktorların birçoğu bir merkezle anlaşma halinde. Örneğin idrar tahlili istiyor, doktorun gönderdiği adrese gitmelisiniz, başka doktora gittiğinizde yine tahlil istiyor. Yani ticari bakılıyor...
Bizim hastanemizde bu mümkün değil. Genel eğilim maalesef hekimlere gelir yaratmak için böyle. Bunların hiçbiri etik değil. Anadolu Sağlık Merkezi bu yüzden bu yatırımın başından beri farklı bir yol izliyor. Bu kapının içinden girdiğiniz anda her şey burada yapılıyor. Tedavi sürecinin her aşaması kaydediliyor.
Aile hekimine gitme önceliği kaldırılmamalıydı
AKP Hükümeti’nin sağlık politikalarını beğeniyor musunuz?
1998’de Şubat ayında İngiltere’de Türkiye’deki sağlık sektörünü özetlememi istediler. Yarım saatim vardı. Bitirdiğimde benim bile tüylerim diken diken olmuştu. 13 başlıkla anlatmıştım. Devlet hastaneleri, SSK’lar, üniversite hastaneleri, belediye hastaneleri, çok başlılık. Organize etmek büyük zorluk. Bakanlığın yaklaşımını doğru buluyorum. O dönemde konuşma yaparken 8 yılda 10 sağlık bakanı değiştiğini de söylemiştim. Birçok sağlık bakanı reformdan bahsetse de yapacak zaman bulamıyordu. Şimdi mesafe alındı. Sistemler birleştirildi. Ancak planlama açısından sorunlar büyük. Ertelemeler var. Aile hekimliği için ayrıntılı çalışma lazım, çok gecikildi. Teknik rapor hazırlandı 12 tane. Birini ben yazdım. Bu çalışmalar nasıl değerlendirildi bilmiyorum. Bir de hastaların öncelikle aile hekimine gitmesi şartı seçimden bir ay önce kaldırıldı. Bu sistemin kalbiydi, şimdi istediği yere gider denildi. Bu ayrıntı değil, sistemi zora sokacak bir değişiklik.
SSK’lı ve Bağ-Kur’lu hastalardan fark almadan özel hastanelerin sağlık hizmeti vermesi planlanıyor. Bu olabilir mi?
SSK ile anlaşma imzalayan hastanelere fark alma hakkının verilmemesi... Özel hastanelere bu şöyle yansır. Rakamlar çok düşük. 15 liraya hasta muayene edemezsiniz. 15 liraya hasta bakacak kurumun yolsuzluk yapmaması beklenemez. Fark alınma konusunun yeniden düzenlenmesi lazım.
Türkiye’de sağlık hizmeti pahalı mı?
Neyle karşılaştırdığınıza bağlı. Amerika’da 70 bin dolara by-pass yapılıyor, bizde 12 bin dolar civarında. Uygunuz. Önemli olan sağlık hizmetini vermek.
Türkiye sağlık turizmini başarabilir mi? Siz Johns Hopkins’le işbirliğinizden dolayı bu anlamda bir adım önde misiniz?
Bugüne kadar Türkiye’ye bireysel olarak yabancı hastalar geliyordu. Özellikle de bazı branşlarda yoğunluk oluyordu. Artık daha düzenli ve sistemli hasta akışı olacak. Çünkü bu işin rengi Amerika’da değişiyor. Sigorta şirketleriyle anlaşma yapanlar kazanır. Sağlık sigortaları hastaları yönlendirecek.
ASM’ye yabancı hasta en çok nereden geliyor?
Balkan ülkelerinden, Romanya’dan geliyor. Azerbaycan, Bahreyn, Kuveyt ve Irak’tan da çok hasta geliyor. Bahreyn devletinin yönlendirmesiyle bize geliyorlar. Bahreyn Sağlık Bakanlığı’yla anlaşmamız var.
Alt gelir grubunun doğumda tercihi özel hastane
istanbul’da 200 kadar özel hastane var. Türkiye genelinde de 350’yi aştı. Türk insanının beklentileri de çok değişti. Artık alt gelir seviyesinden bir hasta da doğum için özel hastaneyi tercih ediyor. Özel hastane sayısındaki artış fazla. Yatırımcı kurallara uygun şekilde bir hastane yapıyor. Bulunduğu yer uygun mu, bölgede ihtiyaç var mı diye bakan bir kurum yok. Hasta olmazsa fiyatlar ve hizmetin kalitesi de düşüyor. Kar oranı da düşük. Bu yüzden de hastaneler varolma savaşı veriyor. Bu savaş etik olmayan durumlar yaratıyor. Özellikle devlet tarafından yönlendirilen branşlarda daha fazla suistimal var. Devlet zarara uğratılıyor.
Güvenli su bulamadım kola içtim
Artvin Yusufeli Devlet Hastanesi’nde görevdeyken 1993’te başhekimdim. İshal vakaları başvurmaya başladı. 3 gün içinde 50 kişi başvurdu. Klinik olarak kolerayı düşündüren hastalar için kısıtlı yatak kapasitemiz vardı. Kısıtlı doktor ve hemşire sayımızla çok zor günler geçirdik. Odak saptama çalışmaları yapıldı. 3 gün içmek için pet şişe su bulamadığım için kola içtim. O günden beri kola içme konusunda istekli değilimdir.
Türkiye’nin en büyük kemik iliği merkezini kuruyoruz
ASM kalp ve kanser gibi bazı dallara odaklanmış görünüyor. Bu tercih devam edecek mi?
Onkoloji, kadın sağlığı ve kalp odaklandığımız dallar. Aynı zamanda ortopedi de öyle. Binamızın hemen yanında yeni bir merkez açıyoruz. Onkoloji bölümümüzü genişletiyoruz. Türkiye’nin en büyük kemik iliği merkezini yapıyoruz. Hemotoloji bölümü 22 üniteli, kapsamlı bir merkez olacak. Türkiye’nin en büyük kordon kanı bankasını da Mart ayında açacağız. Tedavi ve takip konusunda çok yerinde yatırımlara ihtiyaç var. Kardiyoloji ve kalp damar sağlığı da ağırlık verdiğimiz dallardan. Ayrıca ASM ritim bozuklukları tedavisinde Türkiye’deki birkaç merkezden biri. Otel ve rehabilitasyon merkezi planlarımız da var ancak öncelikli olarak uydu kliniklere yöneldik. Ataşehir’de 3.200 metrekarelik bir merkezi Ocak 2008’de hizmete sokacağız. Suadiye’de bir merkezimiz var. Diğer klinik ise Levent’te 4.200 metrekarelik alanda yapılıyor.
Toplasanız 15 gün kalmışımdır ama Çamlıhemşinliyim
Nerelisiniz?
Babamın görevi nedeniyle Erzurum’da doğmuşum. Kendimi Çamlıhemşinli olarak görüyorum. Annem ve babam Çamlıhemşinli ama ben toplasanız 15 günden fazla orda olmamışımdır.
Nerede büyüdünüz?
Ankara’da. Deneme Lisesi mezunuyum. Sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudum. Yıllar sonra iş nedeniyle İstanbul’a geldim.
ASM’yi kurmak Tuncay Özilhan’a nasip oldu
Anadolu Sağlık Merkezi, ünlü işadamları İzzet Özilhan ve Kamil Yazıcı’nın ortak hayaliydi. Bu hayali gerçekleştirmek Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a nasip oldu. ASM, 186 dönüm arazi üzerine 45 bin metrekarelik kapalı alandan oluşan Türkiye’nin en büyük sağlık yatırımı.
ASM’de 105’i tam zamanlı olmak üzere 166 doktor çalışıyor. Ayrıca 53 konsültanla birlikte sayı 218’e ulaşıyor.
Ucuz hasta bakan hastane yolsuzluk yapar
Gebze’deki dev sağlık yatırımı Anadolu Sağlık Merkezi’nin başında yeni bir isim var. Dr. Hasan Kuş.
Haberin Devamı