Reflüsüz iyi bayramlar

Charles Cpeland’ın dediği gibi, ‘Yemek insani sindirebilmek ise ilahidir’

Haberin Devamı

Yemekleri sindiremediğimizde ise günümüzün en sık görülen hastalığı Reflü ile karşı karşıya kalırız. Bayram nedeniyle yediklerimizin dozu biraz kaçabilir, dolayısıyla reflü sorunu olanlar daha dikkatli olmalı. İşte sorular ve cevaplarıyla Reflü...


Reflü neden oluyor?
Mideyle yemek borusu arasında mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önleyen bir kapakçık var. Eğer bu kapakçık zayıflar, görevini yerine getiremezse midedeki asitle karışmış yiyecekler yemek borusunun içine yukarıya doğru kaçıp, burada bir yanma hissi yaratıyor.
En çok ne zaman görülüyor?
Özellikle eğilince ve geceleri yatarken görülür. Vücut düz hale geldiği için asit daha kolay kaçıyor.
Niye yemek borusu yanıyor?
Midenin içinde bu güçlü aside karşı kendini korumak için koruyucu bir tabaka vardır. Yemek borusunun ise böyle bir koruyucu tabakası yok; hemen zarar görebilir.
Belirtileri neler?
Gaz, geğirme, ağızda acı tat, göğüste yanma hissi.
Tedavisi nasıldır?
Bazı kilo surunu olan hastalar 5-6 kilo verdiklerinde ilaca gerek bile kalmıyor. İlaçlar sorunu ortadan tamamen kaldırmıyor çünkü, belirtileri ortadan kaldırıyor. Yaşam ve beslenme stilinizde yapacağınız bazı değişiklikler çok önemlidir.
Reflüden korunmak için hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı?
n Kahve ve kafeinli içecekler
n Soda ve karbonatlı içecekler
n Alkol
n Çikolata
n Narenciye grubu meyveler ve meyve suları
n Domates
n Baharatlı yiyecekler
n Kızarmış yağlı yiyecekler
n Soğan ve turşu
Rahatlamak için başka neler yapılabilir?
n Öğünlerde yiyecek miktarına dikkat edin. Az ama sık yiyerek mide gerginliğini ve asit salgısını azaltabilirsiniz. n Yatarken vücudunuzun üst kısmının ve başınızın yüksekte olması yararlıdır. n Yatmadan önceki 3-4 saat içinde yemek yemeyin. n Akşamları hafif yemekleri tercih edin.
n Eğilerek iş yapmayın. n Karın bölgesini sıkan giysiler ve kemer kullanmayın. n Fazla kilolarınızı verin.


Rengİgül

Bugünkü tarif Bozcaada’daki Rengigül Konukevi’nin sahibesi Özcan Hanım’dan... Sabahları enfes yiyeceklerle donattıkları kahvaltı masalarında Rengigül adını verdiğimiz kırmızı biber eksik olmaz, ama en önce o biter!

MALZEMELER
n 10 adet kırmızı biber
n 2 diş kıyılmış sarmısak
n 2 avuç ufalanmış ceviz
n 2-3 yemek kaşığı sızma
n Zeytinyağı
HazIrlanIŞI:
Kırmızı biberleri birer çentik atarak fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika çevirerek pişirin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup kalın halkalar şeklinde doğrayın. Ceviz, sarmısak ve zeytinyağıyla karıştırıp kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Sabahları kahvaltıda peynirin yanında servis yapın.


Rengigül şifa dağıtıyor


Bu tarif vücuda yararlı pek çok elemanı barındırıyor. Kırmızı biberde C vitamini bol; hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Sarmısak düzenli yenildiğinde nezle-grip gibi enfeksiyonları önlüyor. Cevizde bulunan Omega 3, kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Zeytinyağı sindirimi kolaylaştırıyor, içerdiği E vitaminiyle cildi güzelleştiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR