Keskin gözler için kıvırcık lahana yiyin

Sağlam vücut için olduğu gibi, keskin gözler için de doğru beslenme büyük önem taşıyor. Gözümüze faydalı olan luteinin en iyi kaynağı ise kıvırcık lahana.

Gözlerimizi etkileyen pek çok faktör var. En çok rastlanan sarı nokta hastalığı. Nedeni henüz tam anlaşılabilmiş değil. Bilim insanları yaş, genler, sigara kullanımı, güneşe aşırı maruz kalmak ve beslenme gibi nedenlere bağlıyor.

Serbest radikaller göz sağlığını bozuyor

Araştırmacılar serbest radikallerin hücre bozulmasını hızlandırdıkları için maküler dejenerasyonun gelişmesine de yardımcı olduğunu düşünüyorlar. Antioksidan adı verilen bazı maddeler bu zararlı etkiyi önleyebiliyorlar. En güçlü antioksidan vitaminler A, C ve E vitaminleri. Bu maddelerin çoğunu sadece yediklerimizden alabiliyoruz. Karotenoidlerin en önemli iki tanesi Lutein ve Zeaksanthin. Lutein ve zeaksanthin bazı yiyeceklere renk veren sarı bitki pigmentleri. Ispanak ve kıvırcık lahana gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler luteini en çok içeren bitkilerden. Yumurta da çok iyi bir kaynak. Lutein ve zeaksanthin gözün makulasında yüksek konsantrasyonda bulunuyorlar. Bir üçüncü madde olan meso-zeaksanthin vücutta luteinden oluşuyor. Makulanın içinde bu 3 pigmente "maküler pigmentler" deniyor. Bunların göz için zararlı olan ışığın mavi dalga boylarını emidiğini, gözü böylece koruduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Sigara içenlerde sarı nokta hastalığı riski 4 kat fazla

Ne yemeliyiz?

Çeşitli beslenmek çok önemli.

Aşağıdaki liste en çok lutein içeren besinleri gösteriyor:

Sebzelerdeki lutein miktarları ( mg/100gr)

Kıvırcık lahana 11.4 mg

Kırmızı biber 8.5 mg

Ispanak 7.9 mg

Marul 4.7 mg

Pırasa 3.6 mg

Brokoli 3.3 mg

Bezelye 1.7 mg

Hafif pişirin

Bazı araştırmalara göre bu sebzeleri hafif pişirmek luteinin vücuttaki yararlanımını, kullanım oranlarını artırabiliyor. Buna o yiyeceğin biyoyararlanımı diyoruz. Ancak çok fazla pişirmenin luteine zarar verebileceğini de hemen ekleyeyim.

Zeaksanthin

Turuncu ve sarı meyve- sebzelerde bulunuyor. Örneğin; mısır, sarı biber bazı iyi kaynaklar. Bu yiyecekler ayrıca C ve E vitamiblerini de içeriyorlar.

Haberin Devamı

Göz sağlığı ve Omega-3 ilişkisi

Omega-3 yağları vücudumuzda üretilmeyen sağlığımız için zorunlu olan yağlar. Özellikle soğuk suda yaşayan somon, uskumru, sardalya ve ton balıklarında bulunuyorlar. Haftada iki kez bu yağlı balıkları tüketmek gerekiyor.

Kıvırcık lahana: Lutein deposu

Kıvırcık lahana koyu yeşil, tadı bence çok lezzetli değil ancak çok sağlıklı. Luteinin en iyi kaynağı. Çiğ yenilince bile vücutta kullanılma oranı yüksek.

En yararlı 10 besin

-Kıvırcık lahana

-Ispanak

-Brokoli

-Brüksel lahanası

-Pazı

-Roka

-Bezelye

-Kırmızı biber

-Yumurta

-Bezelye

Sigara içende göz bozuluyor

Sigara içmek serbest radikal üretimini artırıyor. Serbest radikaller hücre yapısını bozan, hastalığı, kanseri tetikleyen elemanlar. Sigara içen kişilerde içmeyenlere göre sarı nokta hastalığı riski 4 kat fazla .

DİĞER YENİ YAZILAR