Kadınlar neden şişmanlıyor?

Yapılan çalışmalar Türkiye’deki kadınlar için pek içaçıcı değil; obezite oranı yüzde 29.9... Erkeklerde ise yüzde 12.9!

Kadınlar neden şişmanlıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı

* Erkeklerde yüzde 20.5

* Kadınlarda ise yüzde 41.0

Toplamda yüzde 30.3

Çok şişman olanların oranı ise yüzde 2.9.

Türkiye’de şişmanlık konusunda şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışma ise TURDEP çalışması (Türkiye Diyabet, Obesite ve Hipertansiyon Epidemiyoloji araştırması) 24.788 kişiye bakılmış. 20 yaş üzeri bu kişilerde kadınlarda obesite oranı yüzde 29.9 erkeklerde yüzde 12.9 bulunmuş. Bu çalışmanın dikkat çekici bir yanı da santral yağlanmaya da bakılması. Kadınların neredeyse yarısının karın bölgesinin aşırı yağlı olduğu bulunmuş. Bu da şunu gösteriyor: Türk kadını kısa süre sonra kalp-damar hastalıkları, diyabet ve yağlanmanın yol açtığı bazı kanser türleri nedeniyle hastane kapılarını aşınıdıracak.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Arzu Çağdaş ile konuştum.

Haberin Devamı

Kadınlar niye daha şişman?

Metabolizmamız yaşımız ilerledikçe, 30’lu yaşlardan sonra her 10 yılda yüzde 2-3 olmak üzere yavaşlar. Kadınlarda özellikle menopozdan sonra östrojenin azalmasıyla göbek bölgesinde yağlanma başlıyor. Bu da insülin direnci ve metabolik sendroma yol açar. Erkeklerde ise mevcut olan kas kitlesi nedeniyle bazal metabolizma ( vücudumuzun temel fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için gerek duyduğu minimum enerji) daha hızlıdır. Ayrıca erkeklerde bulunan testosteron hormonu östrojene oranla metabolizmayı daha fazla hızlandırmaktadır.

Menapozda kilo alımı artar

- Kadınların erkeklere göre daha yağlı vücudu var. Bu da nedenlerden biri değil mi?

Tabii. Kadınlarda mevcut olan yoğun yağ dokusu nedeniyle normal de de bazal metabolizma zaten daha yavaştır.

- ’Menopoza girdim, onun için kilo alıyorum’ bir özür mü, yoksa doğru mu?

Doğru ama özür olarak kullanmamak gerekir. Menopozda kilo artışının çeşitli nedenleri var: Metabolizma yavaşlamasının yanısıra depresyon nedeniyle kullanılan antidepresanlar, tiroid hormonu salınımdaki sorunlar, hareket eksikliği...

Haberin Devamı

Lifli yiyecekler tüketmek gerekli

- Menopozda kilo almamak için hangi önlemleri almalı?

Menopoz sonrasında beslenme şekli değiştirilmeli; daha bol sebze, lifli yiyecekler tüketilmeli. Yaşla birlikte yağ dokusu artıyor, kas dokusu azalıyor. Yağ yağ yakmaz, kas yağ yakar. Özellikle kasları çalıştırmak üzere pilates, erobik, ağrlıklarla çalışın.

- Menopozda hormon terapisi konusuna ne diyorsunuz?

Menopozda hormon kullanımı eksik olan östrojeni yerine koymayı amaçlar. Yavaşlayan metabolizmaya olumlu ya da olumsuz etkisi yoktur. Bunun yanı sıra bozulan mood ve depresif değişikliklere olan olumlu etkisi ise tabii ki yadsınamaz.

Braun ile babanız daha zinde kalacak...

Bir baba çok güçlü bir kalbe sahiptir. Ancak her kalp gibi onun da bakıma ve korunmaya ihtiyacı vardır. Bu Babalar Günü’nde onun kalbine hak ettiği değeri verin. Babanız için, onun kalbini ve sağlığına göz kulak olacak, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından onaylanmış Braun ExactFit tansiyon ölçme cihazından daha iyi bir hediye ne olabilir?

Haberin Devamı

Braun tansiyon ölçüm cihazları birçok ihtiyaç ve gereksinim göz önüne alınarak geliştirilmiştir. Braun bu ürünüyle tansiyonunuzu düzenli olarak takip etmenizi sağlarken, muhtemel kalp ve damar hastalıklarının erken teşhis edilmesinde yardımcı olur. VitalScanTM 1 & 3 BBP2000 & BBP2200 bilekten ölçüm cihazları kan basıncınızı ölçmeniz için ihtiyacınız olan nitelikleri size sunar. Bilekten ölçüm yapan VitalScanTM 5 BPW4100 & BPW4300 ise seyahat eden ve sık kullananlar için...

DİĞER YENİ YAZILAR