Hediye sanatı

Yeni yıl hediyelerinde dikkat edilmesi gereken tek şey üzerine düşünülmüş olmasıdır. Hediyeniz karşınızdakini ne kadar tanıdığınızı gösterir.

Hediye sanatı


Biri için hediye seçmek ve hediyeyi verme biçimi çocukluğumdan beri benim için önemli oldu. Hediye mutlaka kişiye özel olmalı bana göre. Alan kişinin, hediyeyi verdiği kişiyi anladığını, onun zevkleriyle ilgilendiğini ifade etmeli. Hediye seçiminde ve onu sunma biçiminde ise tek bir kriterim vardır; üzerine düşünmüş olmak. Bana hediye verildiğinde de ilgilendiğim tek şey budur. Birinden hediye aldığınızda, aslında o kişiyle aranızdaki bağdır o paketin içinde olan. Sizi ne kadar tanıyor, ne kadar düşünüyor, ne kadar emek harcıyor hemen hissedersiniz. Bu yüzdendir kadınların genellikle eşlerinin aldığı hediyelerden hoşlanmadıklarından, erkeklerin ise beceremediklerinden şikayetçi olması. Çünkü bir kadın, telefonla ya da sekreter aracılığıyla alınmış bir hediyeyi hemen anlar ve kutudan karat karat pırlanta çıksa bile önemsenmemiş hisseder kendini. En azından maddiyatçı olmayan kadınlar için durum böyledir. Kimse kusura bakmasın! Hediye almayı beceremeyen insan yoktur, karşısındakini neyin mutlu edeceğini düşünmeyen insan vardır.

Hediye sanatı

Haberin Devamı


Bugüne kadar sevdiklerime hep lüks hediyeler vermişim

Bugünün lüks tanımı aslında bir zamanların günlük yaşantısının parçasıydı. Okul yakama adımın baş harflerini işlerdi annem ve kumaş mendillerimin kenarında da başkalarınınkiyle karışmasın diye hep "B" harfi olurdu. Erkek gömleklerinin manşetinde, ceketlerin içinde isim-soyad yazardı. Zenginlik ya da lüks değil ama özenli olmanın sembolüydü bunlar. Ben de hediyelerimin basit ama özenli olmasını istedim hep. Meselâ; en yakın arkadaşım Aslı'ya eski Osmanlı paralarından kitap ayracı yaptırıp üzerine ismini yazdırmıştım ve seveceğinden emin olduğunu bildiğim bir kitabın benim ona olan sevgimi anlattığını düşündüğüm satırlarını çizip o sayfanın arasına koymuştum ayracı, ta öğrencilik yıllarımızda. Onun sevinci bana unutulmaz bir hediye olmuştu. Adının baş harfini kolye yaptırır önemli günlerinde hediye ederim sevdiğim insanlara ve her zaman çok mutlu olduklarını görürüm. İnançlarını, sevdikleri figürleri ya da kahramanları taşırım objelere ve öyle hediye ederim. Ve ben tüm bunları 25 yıldır yaparım. Sadece karşımdaki, onu düşündüğümü ve önemsediğimi bilsin istediğim için. Bugünün anlayışına göre ben hep lüks hediyeler vermişim de haberim yokmuş. Baksanıza çok zenginler bile marketlerdeki içeceklerin üzerinde kendi isimlerini arıyor ve onları içmek istiyor! Kısaca, özel hissetmenin paha biçilmez olduğu yeniden keşfediliyor.

Haberin Devamı

Yıl başı hediyesi için kişiye özel Kar küreleri tasarlanıyor

"Kişiye özel hediye" kavramı tasarımları yeniden tanımlarken lüks tüketim markaları da boş durmuyor. Evet, yakasına isim işlenmiş bir gömlek lüks sayılıyor ama bu demek değil ki ultra pahalı ürünler de bu akımın dışında kalıyor. İşte size "yeni lüks" tanımına taptaze ve inanılmaz bir yılbaşı hediyesi örneği: Avusturyalı tasarımcı Leah Andrews yılbaşı için özel kar küreleri tasarlıyor. Hediye edilecek kişinin diyelim biri kız diğeri erkek iki çocuğu ve beyaz bir köpeği var ve mavi rengi çok seviyor. Kar küresinin içi buna göre tasarlanıyor. Buraya kadar çok hoş değil mi? Hatta instagramda'da severek takip ettiğim "markahikayecisi"nin blogunda okuduğumda, kar küresi aşığı kızıma hemen bir tane hediye yaptırmaya karar verdim. Bence muhteşem bir fikir. Ama küçük bir ayrıntı hayallerimi şimdilik ertelememe sebep oldu. Bu kürelerin, sallayınca uçuşan kar taneleri pırlantadanmış meğer ve fiyatı da 5 bin dolardan başlıyor. Eğer çok param var diyorsanız "Queen of Snow" isimli küreler buyrun yılbaşı hediyesi olarak sizi bekliyor. Ben de bir sonraki yılbaşına kadar girişimci birilerinin pırlanta yerine boncuktan kristalden filan kişiye özel kar küresi yapmasını umut ediyorum. "Pahalı olmasın yeter ki bana özel olsun" diyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR