Truva filmi bizde çekilmeliydi

Brad Pitt'in rol aldığı TRUVA filmini henüz görmedim. Bu muhteşem hikâyenin yer aldığı Çanakkale yöresinde filmin çekimine izin verilmemiş

Haberin Devamı

Brad Pitt'in rol aldığı TRUVA filmini henüz görmedim. Bu muhteşem hikâyenin yer aldığı Çanakkale yöresinde filmin çekimine izin verilmemiş. Gerekçeyi bilmiyorum. Ancak bizim elimizin tersiyle ittiğimiz bu fırsatı, Malta çok rahatlıkla kullanmış. Bravo! Filmin maliyeti yüz seksen beş milyon dolarmış. Malta'nın ekonomisine bu paranın esaslı bir bölümü girmiştir. Hem para kazandılar hem de reklamları oldu!

Üzülmemize gerek yok. Türkiye böyle fırsatlarla dolup taşan bir ülke. Yeter ki pratik görüşlü, olumlu yöneticilerimiz olsun. Neden? Anlatayım.

Herodot'u okuyanlar bilecektir ki, Helen ve Paris hikâyesinden önce, saraydan ilk kız kaçırma olayı bizim mütevazı Seddülbahir Köyümüzde gerçekleşmiştir. Tarihte burası da bir krallıkmış. Her ay gemileri satılık ürünlerle dolu tüccar korsanlar, Seddülbahir Köyü'ne gelir, (sanırım) Ertuğrul Koyu'nun kumluğuna, pazarlarını kurarlarmış. Halk da o gün bu kıyıya iner, alışverişini yaparmış.

Gene bir gün pazar yeri kurulmuş ve halk alışverişini yapmış. Korsanlar tam kalan ürünlerini toparlayıp çuvallara doldurmaya başlamışlar ki, kralın kızı ve nedimeleri, geç saatte pazar yerine inmişler. İşte ne olduysa o esnada olmuş. Korsan kaptanın
tayfaları, kralın kızı ve nedimelerini gemiye atıp koydan uzaklaşmışlar.

Mealen naklediyorum. Herodot diyor ki: "Herkes ilk kız kaçırma olayının Truvalı Paris tarafından yapıldığını bilir. Oysa ilk kız kaçırma başka yerde oldu. Hatta bu konuda birçok dedikodu var. Kimisi diyor ki, kralın kızı kendi isteğiyle gitti, bazıları da diyor ki, korsanlar kaçırdı."

Kroisis'in hikayesi
Tarif ettiği yer de Seddülbahir Köyü'nü çok andırıyor. Ben, yörede çok gezindiğim için bir de Çanakkale Şehitleri Abidesi'nden yukarı doğru kıyı boyunca karadan ilerledikçe, yerlerde küçük, minik seramik parçaları gördüm. Kereviz Dere diye tanımlanan, şimdi deresi kurumuş ama suyu muhteşem bir koy var. Herodot, belki de buralannı kastediyor. Hiçbir arkeolog henüz bir araştırma, çalışma yapmadığı için bilemiyoruz. Zaten ülkemiz böyle bilinmeyen yer altı zenginlikleriyle dolup taşıyor. Gelelim Lidya Kralı Kroisis'in hikâyesine. Bu kralın hikâyesini Herodot'da ağlamadan okuyabilen varsa beri gelsin.

Her okuyanı çok ama çok derinden etkileyen bu hikâyeyi her okuyuşumda gözümden yaşlar dökülür ve müthiş dersler alırım.

Geliniz, Kültür Bakanımızın destekleriyle bu filmi yerinde çekip dünya sinema tarihine armağan edelim. Bence yapabiliriz. Yönetmenleriniz var, aktörlerimiz var, bilgisayar gibi gerekli teknolojiyi dışarıdan temin edelim. Bence yapılabilir.

TROY filmi bizde çekilmeliydi. Madem olmadı, şimdi başka benzer bir projeyi biz yapalım. Gene ele alabileceğimiz bir hikâye, Kleopatra'nın Marca Antonius'u tavladığı Antakya'nın Asi Nehri (eski Orontes) üzerindeki köprü. Antonius, köprü üzeride nehirden gelen sala bakar. Salda tüm güzelliğiyle, albenisiyle Kleoparta uzanarak köprüye doğru süzülmektedir. Yıldırım aşkı doğar.

Tanışırlar, evlenirler ve balayı yaşarlar. Balayından sonra da Samandağ'ın o inanılmaz plajından gemilere binip uzaklaşırlar.

Bence bu hikâyeler yılın belirli aylarında canlandırılarak turizm etkinliklerimize katılmalıdır. Çok iyi bir tanıtımla dünyayı ülkemize çekebiliriz.

Okuyucu mektubu
Para ödemek için 1.5 saat kuyrukta beklenir mi?
* Sümer Holding, "10 gün sonra şöyle ucuzluk böyle ucuzluk" diye ilanlar verdi. Ucuzluk günü ailecek Bakırköy mağazasına gittik. Bizle ilgilenen bir Allah'ın kulu yoktu. Üstüne üstlük bir de elektrikler kesildi. Karanlıkta bir şeyler beğendik. Kasaya gelip, aldıklarımızın parasını ödeyecektik. Eniştem tam 1.5 saat, para ödemek için kuyrukta bekledi. Sümer Holding, bir adet jeneratör alamıyor mu? (Hakkı Çelik)

* Çok haklısınız. Türkiye'nin her yerinde, her mağaza bir jeneratör bulundurmalı. Elektrikler hiç beklenmedik anlarda kesilebiliyor. Bir keresinde ben de IMG'nin Tünel'deki mağazasından koltuk kumaşı aldım, hem de tek bir kıytırık mum ışığında.

DİĞER YENİ YAZILAR