Gazete Vatan Logo

Ribozom Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ribozoumun Görevleri Nelerdir?

Hücresel düzeyde her canlı için büyük öneme sahip olan yapı taşları arasında ribozom gelmektedir. Ribozom RNA ve Proteinden oluşan, hücrenin protein sentezinde görev yapan makromoleküller şekilde ifade edilir. Özellikle tüm canlı hücrelerinde bulunması ile beraber yapısal açıdan büyük bir öneme sahiptir. Sonuç olarak Amino asitler ile beraber ortaya çıkan proteinler, canlı vücudun en önemli temel besin yapı taşları arasında yer alır.

Ribozom Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ribozoumun Görevleri Nelerdir?

O yüzden hücre üzerinden bakıldığı vakit ribozom yaşama devam edebilmesi noktasında büyük bir öneme sahiptir. Tabi sadece protein sentezi değil aynı zamanda birçok farklı görev üzerinden de öne çıktığını anlatmak mümkün.

Ribozom Nedir?

Ribozomal RNA ile proteinden oluşan ve protein sentezini gerçekleştiren yapı ribozom olarak ifade edilir. Daha doğrusu protein sentezinden sorumlu olan makromolekül olarak anlatmak mümkün. Hücresel düzeyde ele almış olduğu protein sentezi ile beraber aminoasit üzerinden işlem gerçekleştirir.

Bütün canlı hücrelerde yer alması ile birlikte canlı hayata sürdürmesi için en önemli temel yapıdır. Yaklaşık 20 nanometre boyutlarında bulunan bir organel olarak da ifade edilen ribozom, bakteriler dahil olmak üzere bütün farklı canlı hücrelerinde ortak şekilde yer kalır.

Ribozom Özellikleri Nelerdir?

Taşımış olduğu görevleri ile beraber aynı zamanda farklı özellikleri üzerinde ribozom canlı yapısı için büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda orada şekilde tüm canlılarda bulunan ribozomun özellikleri şu şekilde ele alınabilir;

Haberin Devamı

- Bütün canlı hücrelerde birbirine benzeyen yapıya sahiptir.

- Büyük alt birim ile küçük alt birimden oluşmak üzere iki farklı biçimde öne çıkar.

- Tek bir ribozomda 80 çeşit protein bulunur.

- Ribozom içerisinde aynı zamanda RNA yer alır.

- En önemli yanlarından biri şüphesiz genetik kodları kullanarak protein öğretmesidir.

Bu şekilde yukarıda verilen farklı özellikleri doğrusunda canlı hücrelerin hepsinde ribozom yer alır. Böylece aminoasit üzerinden protein sentezlenmesi ile beraber, vücudun ihtiyacı olan temel yapı taşını meydana getirir.

Ribozoumun Görevleri Nelerdir?

Ribozom bütün canlılarda ortak şekilde görevleri bakımından en önemli makromoleküler içerisinde bulunur. Bakteriden başlamak suretiyle en gelişmiş canlı hücrelere kadar, Temel yapı taşlarını oluşturan en önemli makromoleküller içerisinde olduğunu ifade etmek gerekir. Bu bağlamda değişik görevleri ile beraber tüm canlılar için devamlı olarak sentez işlemi sağlar.

- Proteinin en önemli görevi protein sentezlemektir.

Haberin Devamı

- Endoplazmik retikulum ile hücre zarında tutunarak aminoasit kapsamında protein sentezlenmesi sağlar.

- Bütün canlı hücrelerde ortak şekilde protein üretimi için katkıda bulunur.

- Vücudun en önemli makromoleküllerin içerisinde yer alarak protein sentezini gerçekleştirir.

- Aynı zamanda üretilen proteinin depolanması konusunda da yardımcı olur.

Öne çıkan görevleri eşliğinde ribozom her canlı hücre için vazgeçilmez en önemli moleküller içerisinde yer almaktadır. Hücresel düzeyde çalışmış olduğu görevler doğrultusunda devamlı olarak protein üretimi sağlar.