Gazete Vatan Logo

Mevlana Kimdir? Mevlana'nın Sözleri Ve Hayatı...

Mevlana 13. yüzyılda yaşamış mutasavvıf alimidir. 30 Eylül 1204 yılında Horasan ülkesinin Belh şehrinde doğmuştur.

Mevlana Kimdir? Mevlana'nın Sözleri Ve Hayatı...

Mevlana, Muhammed Celaleddin Rumi olarak da bilinen bir alimdir. Temel öğretisi tevhid düşüncesidir. Yazdığı eserlerin çoğunu da Farsça olarak kaleme almış, nadir de olsa Arapça ve Türkçe de kullanmıştır. 

Mevlana Kimdir?

30 Eylül 1207 senesinde doğmuş ve 13. YY'da yaşamıştır. Mevlana Müslüman bir ilahiyatçı, fakih ve şairdir. Annesi Belh Emiri Rükneddin'in kızı, babası ise alimler sultanı olarak da bilinen Muhammed Bahaddin'in oğludur. 1232 senesinde Konya'ya gelmiş olan Seyyid Burhaneddin'in manevi türbesi altına girmiş ve 9 sene ona hizmet vermiştir. Edebi hayatı boyunca yazmış olduğu en önemli eseri Mesnevi olarak bilinir. Temel öğretisi tevhid düşüncesidir. Yazdığı eserlerin çoğunu da Farsça olarak kaleme almış, nadir de olsa Arapça ve Türkçe de kullanmıştır. 

Mevlana'nın Sözleri ve Hayatı

Mevlana 1207 senesinde Afganistan'ın Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Mevlana'nın asıl isli Muhammed Celaleddin olarak bilinir. Mevlana isminin anlamı da efendimiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Anadolu'nun en fazla ilgi çeken evliyalarından biri haline gelmiştir ve Şems-i Tebrizi'nin yakın dostlarındandır. Mevlana'nın annesinin adı Mümine Hatun, babasının ise Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veled olduğu bilinir.

Haberin Devamı

Babası Belh şehrinin en önemli bilginlerinden biridir ve Mevlana da doğduğu andan itibaren özel bir insan olmuştur. Aldığı eğitimden ve düşünce yapısından sonra insanlara yol gösterme konusunda oldukça başarılı olmuştur. Mevlana uzun süre Anadolu vilayeti olarak bilinen Konya'da ikamet ettiği için Rumi denilir. Mevlana'nın dikkat çeken sözleri arasında üzülme, kaybettiğin her şey başka bir surette tekrar geri sana döner sözü vardır.

Mevlana'nın Edebi Kişiliği

Mevlana Türk ve dünya edebiyatının önde gelen sanatçıları arasındadır. Tasavvufi düşüncelerini halkın anlayacağı dilde hikaye aracılığı ile anlatmaya çalışmıştır. Mevlana Rumca, Farsça ve Arapça bildiğinden bu dillerde de şiirler söylemiştir ve Farsça dilinde birçok şiir yazmıştır. Tasavvuf düşüncesi ile ilahi aşkı birleştirerek şiirler yazan Mevlana ayrıca şiirlerini sema ve musiki sanatı ile de harmanlamıştır.

Haberin Devamı

Şiirlerinde ilahi aşk, insan sevgisi ve dini konulara yer vermiştir. Eserlerinde herhangi bir din, dil, ırk ya da mezhep ayrılığına yer vermeden tüm insanlığa seslenmiştir ve insanları insan oldukları için sevmiştir.

Mevlana'nın Eserleri

Mesnevi: Çelebi Hüsameddin'in isteği üzerine Farsça yazmış olduğu bir eserdir. 25 binlik bir beyitten oluşan eserde Mevlana fikir ve düşüncelerini anlatmıştır.

Divan-ı Kebir: Mevlana farklı konularda söylediği şiirlerinin tamamını bu eserde toplamıştır. Eserin dili genel olarak Farsça olsa da içinde Rumca, Türkçe ve Arapça şiirler de bulunur.

Mektubat: Selçuklu hükümdarları başta olmak üzere devrin ileri gelen kişilerine öğüt vermek amacıyla açıklayıcı bilgilerin yer aldığı bir eserdir. 147 adet mektuptan oluşur.

Fihi Mafih: Mevlana'nın oğlu Sultan Veled tarafından Mevlana'nın çeşitli meclislerde yaptığı sohbetler toplanarak eser haline getirilmiştir.

Mecalis-i Seb'a: Eserin adı Yedi Meclis anlamına gelir. Mevlana bu eserini yedi sohbetinden oluşturmuştur.

Haberin Devamı