Gazete Vatan Logo

Marmara böyle yağış görmedi!

Marmara’ya 42 Mayıs’tır böyle yağmadı

Son birkaç gündür yağan yağmurlar başta İstanbul olmak üzere Marmara’yı felç etti. Birçok ev ve işyerini su bastı. Mahsur kalanlar itfaiye ve vatandaşlarca kurtarıldı... Metrekareye düşen 136.2 kilogramlık yağış, son 42 yılda Mayıs ayında gözlenen en yoğun yağış olarak kayıtlara geçti

Bahar yağmurları, başta Marmara Bölgesi olmak üzere yurdun bir çok yerinde günlük yaşamı felç etti. İstanbul, Çanakkale, Edirne ve bir çok kentte yoğun yağış yüzünden bazı altgeçitler kapandı, dereler taştı. Meteoroloji Mühendisleri iklim değişikliği nedeniyle bu tip ani hava değişiklikleriyle daha da çok karşılaşılacağını ve bunlar için önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar salı ve çarşamba günleri yağışın azalacağı ve havaların ısınacağını belirtiyor. Ancak İstanbul başta olmak üzere Perşembe günü Trakya’dan girecek soğuk hava dalgası Perşembe gününden Cumartesi sabahına kadar etkili olarak hem sıcaklıkları düşürecek hem de benzer yağışlara neden olacak.

50 ev ve işyerini su bastı

Dün sabah saatlerinde yoğun yağış görülen İstanbul Bahçelievler ve Bağcılar’da bir çok yerde su baskını yaşandı. Yağış yüzünden Bahçelievler Vali Recep Yazıcıoğlu Alt Geçidi’nde mahsur kalan bir sürücü itfaiye ekipleri tarafından halatlarla kurtarıldı. Bağcılar’da tıkanan rögarlar nedeniyle bir çok eve kanalizasyondan gelen sular doldu. Evlerinde bulunan eşyaları sular altında kalan vatandaşlar yaşananlara tepki gösterdi. İtfaiye ekipleri, kurdukları motopomplarla evlere dolan suları tahliye etmeye çalıştı. Yenibosna Merkez Mahallesi ve Kocasinan Muhsin Yazıcıoğlu alt geçitleri ile Küçükçekmece İkitelli yan yolda, baskın sonucu araçlar sular içinde kaldı. Araçlarında mahsur kalan bazı sürücüler de vatandaşların yardımıyla ya da kendi imkanlarıyla araçlarını terk ederek kurtuldu. İstanbul İtfaiyesi özellikle Bahçelievler, Bağcılar ve Küçükçekmece 50 ev ve işyerinden su baskını ihbarı geldiği bildirdi.

Uzunköprü rekor kırdı

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi ise son 24 saatte metrekareye 136.2 kilogram yağış alarak rekor kırdı. Doğan Haber Ajansı’nın meteorolojik arşivlerden derlediği bilgilere göre 24 saatte Marmara Bölgesi’nde son 42 yılın Mayıs ayında gözlenen en yoğun yağışı olarak kaydedildi. Metrekareye düşen 136.2 kilogramlık yağış, bölgenin tamamında gözlenen rekor yağışlar sıralamasında üçüncü sıraya yerleşti. Yağış nedeniyle su altında kalan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi, temizlik çalışmalarının ardından yeniden hizmet vermeye başladı. Sivas’taki yoğun yağış da bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

HAVALAR ALERJİ YAPTI

Kaşınan acile koştu

Bahar aylarında adeta kış uykusundan uyanan alerjiler son 1 hafta içerisinde alerjik bünyeye sahip kişileri oldukça mağdur etti. Genellikle geniz akıntısı, burun deliklerinde tıkanma, kulaklarda ve vücutta kaşınma gibi rahatsızlıklarla vatandaşlar acil servislere koştu.

Şikayetlerde artış var

Uzmanlar Mayıs ayının beraberinde getirdiği polen mevsiminin yaz sonuna kadar azalarak da olsa devam edeceğini söylüyor. Şişli Etfal Hastanesi Uzman Doktor Murat Koyuncu iki gün önce 1 saat içinde 12 hastanın alerji şikayetiyle geldiği bilgisini verdi: “Son 1 buçuk ayda alerji şikayetlerinde artış var. Bu normal bir dönem. Hastalar genellikle ciltte kaşıntı ve burundaki akıntı nedeniyle geliyorlar. Alerjinin sebebi ağaçlardaki çiçek tozları. Bu tozlar bazen kendisini polen halinde gösteriyor bazen de göremeyeceğimiz şekilde oluyor. Çiçek tozlarının etkisi kişinin gözlerinde, cildinde ve burnun da görülüyor. Hastaların çoğu cilt ve burun alerjisinden şikayetçi. Cilt alerjisinde deride kızarık ve kaşıntıyla beraber kabarmalar da görülüyor.”

Atmosferin kararsızlığı!

Barış Özgün (Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): Bu yağışlar atmosferin kararsız dinamiğinden oluşuyor. Bu yağışlar noktasal olarak yağdığı noktaya çok yüksek miktarda su bırakabilir. Bu ani ve kuvvetli yağışların büyük bir kısmı iklim değişikliğinin sonucu. Bu yağışlar bizim için çok anormal değil. Kararsızlık yağışları atmosferin üst tabakalarında çok soğuk hava, yer seviyesinde sıcak havanın oluşması ve çok hızlı yükselmesiyle meydana geliyor. Sıcak hava ani olarak yükseldiğinde meydana gelen yukarı ve aşağı yönlü oluşan hareket kararsızlık yağışları dediğimiz hareketi oluşturuyor. İstanbul özelinde 2 gün daha aralıklarla bu yağışlar devam edecek. Yağışın gece ve sabah olma ihtimali daha zayıf. Havanın ısındığı öğleden sonra yağış daha çok görülebilir. Türkiye genelinde Ege, Batı Akdeniz, Akdeniz dışında yurdun büyük bölümünde yağışlar aralıklarla 4-5 gün daha devam edecek.

‘Haftaya bitecek’

Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi): Bahar yağmurları iklim değişikliği nedeniyle şiddetli geçiyor. Orta Avrupa’dan gelen çok soğuk hava sistemi kararsızlık yağışlarının şiddetini arttırdı. Bu hava dalgası konvektif sağanaklar meydana getirdi. Kısa sürede yere düşen su miktarı arttı. Marmara geneli için Pazartesi yağmur öğleye kadar yağış devam edecek. Salı ve çarşamba günü hava sıcaklığı 5-6 derece kadar artıyor. Yağış azalacak. Ancak perşembeden itibaren cumartesi sabahına kadar sıcaklıklarda yine 5-6 derecelik bir düşüş ve sonrasında benzer kuvvetli bir yağış sistemi geliyor. Yine Orta Avrupa’dan sarkan ve Trakya’dan girecek nemli bir soğuk sistemi bu yağışlara yol açacak. Önümüzdeki hafta sonundan itibaren yağışlar duruluyor ve havalar ısınmaya başlayacak. Artık hortum ve ani yağış gibi hava değişikliklerine hazırlıklı olmalıyız.

‘Yağmur fırtınası’

-Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ Afet Yönetim Merkezi Müdürü): Bunlar konvektif yağmurlar. Bu bir çeşit yağmur fırtınası. Fırtına sadece rüzgar fırtınası akla gelmesin. Yağmurun, karın ve tozun da fırtınası olur. Bu tür aylarda tahminler zordur. Bu yağışlar lokal olarak yağar. Bulutlar kule şeklinde olduğu için bulutların tabanının olduğu yerde yağış görülüyor. Yani tabaka şeklinde bütün bir bölgenin üzerine yağmıyor.

Haberin Devamı