Gazete Vatan Logo

Linyit Kullanım Alanları Nelerdir? Linyitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Bu yazının ana konusu olan linyit hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Linyit ülkemizde çıkarılan bir madendir ve genellikle evleri ısıtmak amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Fakat birçok sektörde linyit kullanımı devam etmektedir. Bir kömür türü olarak bilinen linyit kahverengi rengindedir. Kömür çeşitleri içerisinde en düşük sırada yerini almaktadır. En alt sırada yer almasının sebebi ise ısıtma potansiyelinin diğer kömür türlerine göre oldukça düşük olmasından kaynaklanmaktadır. 

Linyit Kullanım Alanları Nelerdir? Linyitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Yer kabuğunda fazla olmasından kaynaklı olarak linyit madeni ve enerjisi birçok alanda kullanılarak insanlığın işini kolaylaştırmaktadır. Bu alanlar sırasıyla şu şekildedir: 

Yağ üretimi ve akaryakıtta,

Yol yapımı için kullanılan asfaltlarda,

Isınma amaçlı kaloriferlerde, 

Farklı sanayi dallarında,

Elektrik enerjisi oluşturmada ve

Termik santrallerde enerji üretimi amacıyla kullanılmaktadır. 

Linyit kömür çeşitlerinden biri olması sebebiyle fosil yakıtlar içerisinde yer alıp yenilenemeyen bir enerji kaynağı türüdür. Kül ve nem miktarı oldukça yüksektir. Dünya'nın birçok bölümünde linyit rezervi bulunmakta ve çıkarılarak birçok sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca ithalat malzemesi olarak dış ticarette ve ihracat malı olarak ülke içerisindeki ticari faaliyetlerde de yerini almaktadır.

Linyitin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler 

Çoğu kişi linyitin rutin yaşamda kullanımının kışın evleri ısıtıp üşümemek amaçlı olduğunu bilmektedir. Hem kaloriferlerde hem de sobalarda ısıtmak amaçlı linyit kömürü tercih edilmektedir. Orman varlığına gerek kalmayacak bir biçimde linyit ülkemizde bolca bulunmakta ve çıkarılıp işlenerek farklı sektörlerde kullanılmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

Linyitin Çıkarıldığı Yerler Nerelerdir? 

1. jeolojik dönem ürünü olan linyit kolay parçalanıp ufalanabilen hafif bir yeraltı kaynağıdır. Ülkemiz de genel olarak bakıldığında genç oluşumlu bir ülke olduğu için neredeyse her bölgesinde linyite rastlamak mümkündür.

Türkiye'de linyit rezervinin bulunduğu iller İstanbul, Diyarbakır, Van, Ankara'nın Nallıhan ilçesinde, Sinop, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Manisa'nın Soma ilçesinde, Kahramanmaraş'ın Afşin ve Elbistan ilçelerinde, Kütahya Seyitömer ve Tavşanlı'da, Muğla'ya ait Yatağan ve Milas'ta, Antalya, Erzurum'un Horasan ve Oltu ilçelerinde, Trabzon, Sivas' ait Kangal'dır.

Zonguldak'ta ayrıca 1. derece kömür türü olan taş kömürü çıkarılmakta ancak rezervinin azlığı sebebiyle çoğu alanda linyit kömürü tercih edilmektedir.

Dünya'da Linyitin Çıkarıldığı Yerler Nerelerdir?

Ülkemizde olduğu gibi Dünya'da da linyitin çıkarım alanı oldukça fazladır. Başta Türkiye olmak üzere Almanya, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Avustralya, Polonya, Romanya gibi ülkeler linyitin bolca çıkarıldığı ülkeler içerisinde örnek olarak verilebilir.

Haberin Devamı

Çıkarım aşamaları oldukça zor olan bu fosil yakıtın fazla derinde yer alması bu işle uğraşan bireyler için oldukça zorlayıcı bir görevdir. Ek olarak fosil bir yakıt olması sebebiyle linyit kömürünün oluşması da yüzyıllar içerisinde gerçekleşmektedir.

Fosil yakıtlar bitkilerin ölüp toprağa karışmasıyla birlikte içerisinde bulunan bakterilerin değişime uğraması şeklinde oluşmaya başlamaktadır. Bu aşamalar oldukça uzun vakitler gerektirmektedir.