Gazete Vatan Logo
Futbol Terim: Futbolda mevki kavramı kalmadı

Terim: Futbolda mevki kavramı kalmadı

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Merkezi tarafından düzenlenen `44. Yıl Sporun Zirvesi' seminerinde konuşan Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, "Mevki kavramı kalmadı. Herkes her mevkide oynayabilir. Biz taktik ve psikolojik antrenmanlara büyük önem veriyoruz. Milli takımda tecrübeli kaleci sıkıntısı çekiyoruz. Yardımcılarım Oğuz Çetin ve Metin Tekin gelecekte Türk futboluna damgalarını vuracak" dedi

TSYD'nin 44'ncü Yıl Sporun Zirvesi semineri, Antalya'da başladı. Lara'daki Lares Park Otel'de yapılan seminer, görsel ve yazılı basında spora yön veren spor adamları ile teknik patronları buluşturdu. Seminerin açılışına, Antalya Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, Gençlik ve Spor Genel Müdür Mehmet Atalay, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, TSYD Genel Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Esat Yılmaer, Spor Toto Teşkilat Müdürü Bekir Yunus Uçar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılışı yapılan seminerin ilk konuşmasını TSYD Genel Başkanı Esat Yılmaer yaptı. Yılmaer, düzenlenen seminerlerdeki hedeflerinin mesleği biraz daha ileriye götürmek olduğunu söyledi. Yılmaer, böylesine değerli spor adamlarını bir arada görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TMOK Başkanı Togay Bayatlı ise yaptığı konuşmada, 1988 yılında derneğin başkanı olarak ilk semineri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Böyle bir çalışmayı Türkiye'nin yanı sıra yapan tek ülke Almanya'dır. Bu kadar görkemli bir çalışma başka bir ülkede yok" dedi.

Muratpaşa Belediyesi Başkanı CHP'li Süleyman Evcilmen ise, Türkiye'deki tesisleşme sorununa dikkat çekerek, "Sporcu var, eğitmen var ama tesis yok. Biz belediyemiz olarak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Antalya, her geçen gün yeni sporcular kazanan bir il. Dolayısıyla ne verirseniz verin, önümüzdeki zamanda bu tesisler de yetmeyecektir" dedi.

ŞİDDET ÖNLENMELİ
Spordan Sorumlu Vali Yardımcısı Fazlı Akgün ise, spordaki şiddet konusuna değindi. Akgün, "Alınan tüm önlemlere rağmen maalesef Türkiye'de spordaki şiddetin önüne geçilemiyor. Ekranlarda sürekli şiddet görüntüleri var. Burada bence siz değerli spor adamlarına da çok büyük görev düşüyor. Yazarlarımız, taraftar kimliğini bir kenara bırakmalı. Çünkü onları, televizyon ekranlarında izleyen 20'li yaşlardaki gençler, şiddete daha eğilimli hale geliyor. Bu görüntülerden ve söylemlerden rahatlıkla etkilenebiliyor" diye konuştu.

SPORCU SAYISI ARTMALI
Seminerin açılışında son konuşmayı gerçekleştiren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ise bu teşkilatın içinden bir dünya başkanı çıkardıklarını belirterek, bunun olgunlaşmanın göstergesi olduğunu söyledi. GSGM Müdürü Atalay, konuşmasında şunları söyledi:

"Birgün FIFA, IOC ve UEFA başkanlarının Türk olacağına inanıyoruz. Şu an bile önemli mevkilerde olan değerli adamlarımız var. Örneğin okçulukta Uğur Erdener'i gösterebiliriz. Türkiye büyüklüğüne yaraşır yerde olmalı. Türkiye'nin olimpiyatlara artık 40- 50 kişiyle değil, 500- 600 kişiyle katılması gerekiyor. Bununla birlikte, şike, şaibe ve doping gibi her türlü olumsuzluklardan kurumları arındırmalıyız. Popülist ve politik davranmanın bu ülkeye faydası olmadı. Olimpiyatlarda ilk 10'daki ülkeler arasında olmak için büyük adımlarla ilerliyoruz. Gençlik ve Spor Genel Müdürü olarak sizlere sesleniyorum. Herkes kendi teşkilatının düzenlemesini yapmak zorunda. Şike ve şiddetin üzerine cesaretle gidilmesi gerekiyor."

ÜÇÜNCÜ KALECİ İHTİYAÇ
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ise, Türk futbolunda artık mevki kavramının kalmadığını, özellikle milli takımda herkesin her mevkide oynayabileceğini söyledi. "Şahsen ben numaralara rağbet etmiyorum" diyen Terim, "Türk milli takımında 4 önemli ve tecrübe sahibi futbolcumuz var. Bunlar Tümer, Hakan Şükür, kaleci Rüştü ve İbrahim Üzülmez. Yani 22 kişilik kadrodan, uluslararası maçlarda 4 tecrübeli oyuncumuz var. Burada yetenekten çok, uluslararası maçlarda tecrübe de önemli. Örneğin, Rüştü'nün yetişmesi çok zor. Onun gibi yetenekli kalecilerimiz var. Ancak tecrübe konusunda sıkıntılıyız. Rüştü saha içinde ve saha dışında çok iyi işler yapıyor. Volkan da iyi. Ancak bir üçüncü kaleciye mutlak ihtiyaç var. Başarının en önemli özelliklerinden birisi de istikrardır" diye konuştu.

FUTBOLCU ZEVK ALMALI
Futbolun basit bir oyun olduğunu, aktarımının da basit olması gerektiğini hatırlatan Fatih Terim, "Ben yapılacak kısaltmaları yaparak 8 maddelik bir ilke zinciri oluşturdum. Bunlardan en önemlisi ve birincisi de, futbolcu oynadığı futboldan zevk almalıdır. Zaten futbolcu oyundan zevk alırsa, izleyene de zevk verir. Özetle ben, taktik ve psikolojik antrenmanlara büyük önem veriyorum. Bu arada Danimarka maçını 1-0 almamıza rağmen, oynadığımız oyun sanırım kimseyi tatmin etmedi. Ama inanın ben en iyi oyunlarımızdan birini oynadığımızı düşünüyorum. Çünkü futbolcularım verdiğim görevleri tamamıyla yerine getirdi" şeklinde konuştu.

ÇETİN VE TEKİN İYİLER
Bir soru üzerine, yardımcıları Oğuz Çetin ve Metin Tekin'in iki teknik adam olarak Türk futboluna damga vuracaklarını da vurgulayan Milli Takımlar patronu Fatih Terim, "Bu kadar net konuşuyorum. Bu ikiliyi, gözünüzü kapayıp her şeyinizi emanet edebileceğiniz kişiler olarak görüyorum" dedi. Yine bir soru üzerine Türk futbolundan kirlilik konusuna da değinen Terim, "Ben kirlilik var ya da yok demek istemiyorum. Ancak böyle bir şey varsa da hep birlikte üzerine gitmeliyiz. Birbirimizi suçlamaktan çok, problemin birer parçası olduğumuzu söylemeliyiz ve sorunu böylece çözmeliyiz. Bir hata varsa, bunda hepimizin payı vardır" yanıtını verdi.

Haberin Devamı