Gazete Vatan Logo
Futbol Tarihi fırsat kaçmaz!

Tarihi fırsat kaçmaz!

Yazarımız Güntekin Onay, ManU’nun yedeklerle gelmesinin işimizi kolaylaştıracağını söyledi

Tarihi fırsat kaçmaz!

“Hiç kimse ‘Sahadaki takım M.United, ası yedeği farketmez’ demesin. Bu büyük bir fırsat. Gençlerden kurulu Manchester uyum ve kalite sorunu yaşar. Önemli olan Aslan’ın hataları değerlendirebilmesinde.”

G.SARAY’IN Şampiyonlar Ligi’nde iki tane final maçı var. İkincisinin anlam kazanabilmesi için Manchester United’ı yenmesi şart. Rakibin grup liderliğini garantileyip, as oyuncuları getirmemiş olması tabii ki büyük bir avantaj. Hiç kimse “Sahadaki takım M.United, ası yedeği farketmez” demesin. Bu büyük bir fırsat. Ancak yine de önemli olan rakipten çok G.Saray’ın neler yapacağında. Fatih Terim bazı formsuz isimleri devre dışı bırakmalı.

CrIs, açık alanda çok zaafiyet gösteriyor. Sanıyorum tekrar Semih’e bir dönüş olacaktır. Orta alanda Melo, bir türlü beklenen formu yakalayamadı. Ancak bu maçta onun tecrübesinden yararlanmak şart.

GENÇLERDEN kurulu Manchester United mutlaka uyum ve kalite sorunu yaşayacaktır. Fizik kalitesiyle karşımızda diri ve dinamik bir takım olacağı da kesin. Cluj deplasmanındaki oyun planına benzer bir strateji ile çok da fazla risk almadan sabırlı ve dengeli oyunla rakibi hataya zorlamak gerekiyor. Manchester United’ın deneyimsiz savunması mutlaka hata yapacaktır.

Ben Şampiyonlar Ligi’nde arkada geniş alanlar bırakarak önde baskı yapılmasına karşıyım. Rakip kim olursa olsun açıkları kolaylıkla değerlendirebiliyor. Ve bu kez de yenilen golün faturası ağır oluyor. Skor dengedeyken minimum riskle oynamak ve oyunu dengede tutmak çok önemli.

EMRE OYNAMALI

ORTA alandaki tercihler G.Saray’ın rengini çok değiştiriyor. Amrabat’la Emre Çolak arasındaki karar sadece 1 oyuncu farkı gibi yansımıyor. Emre’yle orta saha daha iyi pas yapıyor, presi daha etkili oluyor. Amrabat olduğu zaman ise Faslı oyuncu sürekli çizgiye yakın olduğundan orta saha 1 kişi eksik kalıyor. Sıkışan oyunlarda kalabalık savunmaları aşmak için Amrabat iyi bir çözüm olabilir ama kenarlarda Emre ve Hamit oynadığı zaman orta sahanın görüntüsü çok daha kuvvetli.

MERSİN ve Karabük maçlarındaki G.Saray’ın tempo olarak çok üzerine çıkmak şart. Fizik olarak Mersin ve Karabük gibi takımlara bile üstünlük kuramamışken, gençlerden kurulu M.United’ı domine etmek söz konusu olamaz. Bu yüzden G.Saraylı futbolcuların yüksek konsantrasyonla çok fazla efor sarfetmeleri ve sınırlarını zorlamaları gerekiyor.

İlk golü bulursak devamı gelecektir

BENİM öngörüm şu: Emre, Melo, Selçuk ve Hamit orta sahasına Riera ve Eboue’nin de katılımıyla ısrarla ve sabırla ayağa pas yapan G.Saray’ın Burak ve Elmander’le (Umut) savunma arasında yapılacak denge bozucu koşularla pozisyonlar üretmek lazım.

Pas oyunu çok önemli. Topa sahip olunca rakibe de fırsat vermiyorsunuz. Ancak bu pas oyunu telaşlı ve panik halde olmamalı. Sarı-kırmızılılar sakin kalmalı, gerekirse de riski son yarım saat almalı. İlk golü bulursak zaten gerisi de kendiliğinden gelecektir.

‘Kimse yenilmek için oynamaz’

Terim: “ManU veya onun gibi takımlar kolay yenilmezler. Yenerseniz zaferdir. Grubumuzda birçok hesap var ama en iyisi kazanmaktır.”

MANU maçı öncesi rahat tavırlarıyla hem camiaya hem de futbolcularına güven aşılayan Fatih Terim, “Rakip yedeklerle geldi” yorumlarına sert çıktı:

“Chelsea maçını aşağı yukarı bu kadroyla oynadılar. Hiçbir takım yenilmek için oynamaz. Manchester veya onun gibi takımlar kolay yenilmezler. Yenerseniz zaferdir. Doğru zamanda yenerseniz başarıdır. Bu ufaktı, bu büyüktü, bu yedekti demek mantıksız. En büyük erdem; haddini bilmektir.

GRUP çok karışık. Atılan ve yenilen her golün, her puanın önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Braga’yla berabere kalsak yendiğimizde garantileyecek duruma gelecektik. Birçok hesap var ama en önemli hesap bizim kazanmamız, Cluj’un kazanması. En güzel hesap önümüze kim gelirse yenmek.” (YALIMCAN SARPYEL / VATAN)

Gruptan çıkmak için 5 ihtimal

1 Kalan iki maçta G.Saray 6 puan kazanırsa gruptan çıkacak.

2G.Saray son 2 maçtan 4 puan çıkarır, Cluj 2 maçından puansız ayrılırsa grup ikinciliği devam edecek. Cluj 2 maçını kazanırsa Aslan’a 4 puan yetmeyecek, yeni hedef UEFA Avrupa Ligi olacak.

3Cimbom bugün evinde yenilir, Braga’yı yenerse, Cluj’un kalan 2 maçında bir galibiyet elde etmemesi gerekecek.

4G.Saray 2 maçında berabere kalırsa, Cluj’un da Braga ile berabere kalıp son maçta Manchester United’a yenilmesini bekleyecek.

5ManU 2 maçını kazanıp, Cluj-Braga ve Braga-G.Saray maçları berabere biterse, İngilizler hariç 3 takım grubu aynı puanda tamamlayacak. Ve 3 takımın aralarında yaptığı maçlar 2.’yi tayin edecek. (EFE ERDOĞDU / VATAN)

Haberin Devamı