Gazete Vatan Logo
Süper Lig Süper Lig A.Ş kuruluyor

Süper Lig A.Ş kuruluyor

Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği Vakfı arasında Süper Lig A.Ş. kurulması adına bugün bir iyi niyet protokolü imzalanacak.

Süper Lig A.Ş kuruluyor

Vakıf Başkanı Göksel Gümüşdağ ve üyelerinin TFF Başkanı Yıldırım Demirören'e yapacağı ziyarette, taraflar arasında işbirliği ve Süper Lig A.Ş.'nin kuruluş aşamasında ortak hareket etmek amacıyla imzalanacak protokol, yasa değişiklikleri sırasında da referans olarak kullanılacak.

7 Yıl önce Fenerbahçe kulübü başkanı Aziz Yıldırım tarafından gündeme getirilen ancak hayata geçirilemeyen proje, sadece Süper Lig kulüplerini değil, ülkedeki tüm profesyonel kulüpleri kapsayacak bir yapılandırma getirecek. Süper Lig A.Ş.'nin en radikal uygulaması ise Süper Lig naklen yayın gelirlerinin kazanımı ve dağıtımı olacak. Buna göre naklen yayın ihalesine Süper Lig A.Ş. girecek ve elde edilecek gelirin dağıtımı da yine bu birlik tarafından yapılacak. Futbol Federasyonu'nun yıllardır üstlendiği rol, Süper Lig A.Ş.'ye devredilecek.

Kulüplerin gelirlerinin artırılmasını amaçlayan Süper Lig A.Ş.'nin resmi olarak kurulabilmesi için öncelikle TFF yasasının değiştirilmesi, ardından Spor Kulüpleri Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesi gerekecek. Bu iki yasayla ilgili düzenlemeler tamamlandıktan sonra Süper Lig A.Ş.'nin kurulması önündeki engeller kaldırılmış olacak.

Haberin Devamı

YAYIN GELİRİ KONUSU DA KONUŞULACAK

Vakıf Başkanı Gümüşdağ ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören arasında bugün imzalanacak iyi niyet protokolü sırasında, naklen yayın ihalesi ve gelirlerinin Süper Lig A.Ş.'ye geçmesinden sonra TFF'nın yıllık 100 milyon liranın üzerindeki gelir kaybının nasıl karşılanacağı konusu da gündeme gelecek.

Taraflar, TFF için önemli bir gelir kalemi olan yayın gelirlerinin yüzde 10'u civarındaki söz konusu bütçenin, federasyonun faaliyetlerini aksatmayacak bir formül ile ikame edilmesini üzerinde görüş alış verişinde bulunacak.

Bilindiği gibi geçen yıl yapılan genel kurulda TFF'nin 359 milyon 440 bin liralık 2014-15 bütçesinin, 105 milyon 393 bin liralık bölümünü, yani yüzde 30'luk kısmı naklen yayın gelirlerinden elde edilen pay oluşturmuştu.