Gazete Vatan Logo
Basketbol Sırpların hedefi madalya

Sırpların hedefi madalya

A Grubu'nda yer alan Sırbistan, Türkiye'de genç yıldızları ile madalya hedefliyor

Sırpların hedefi madalya

Dünya basketbolunun ekol ülkeleri arasında yer alan Sırbistan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası A Grubu'nda Angola, Almanya, Arjantin, Ürdün ve Avustralya ile karşılaşacak.

BAŞANTRENÖR
Sırbistan'ın tecrübeli antrenörü Dusan Ivkovic, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın en yaşlı çalıştırıcısı unvanına sahip.

Kariyeri boyunca birçok önemli başarıya imza atan 67 yaşındaki Sırp çalıştırıcı, kulüpler bazında Olympiacos ile Avrupa'nın en önemli organizasyonu olan Euroleague'de 1997 yılında şampiyonluğa ulaştı.

Henüz kariyerinin ikinci yılındayken, ülkesinin Partizan takımı ile 1979 yılında Koraç Kupası'nı kaldıran Dusan Ivkovic, Yunanistan'ın AEK takımıyla 2000 yılında Saporta Kupası'nı, Rusya'nın Dinamo Moskova ekibiyle de 2006 yılında ULEB Kupası'nı kazandı.

Tecrübeli antrenör, 1988 olimpiyatlarında Yugoslavya ile gümüş madalyanın sahibi olurken, yine Yugoslavya ile 1989 Avrupa Şampiyonası'nda ve 1990 Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. 1991 Avrupa Şampiyonası'nda da aynı başarıyı tekrarlayan Dusan Ivkovic, 1995 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda kürsünün en üst basamağında yer alırken, 1996 olimpiyatlarında ülkesiyle birlikte gümüş madalya kazandı. Ivkovıc, geçen yıl Polonya'da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ise bir kez daha gümüş madalya ile buluştu.

ADAY KADRO VE ÖNE ÇIKAN OYUNCULAR
Avrupa basketbolunun son dönemdeki en önemli oyuncuları arasında yer alan Milos Teodosic, Sırbistan Milli Takımı'nın en etkili isim olarak dikkat çekiyor.

Henüz 23 yaşında olmasın rağmen birçok başarıya imza atan yıldız oyun kurucu, kariyerini Yunanistan'ın Olympiacos takımında sürdürüyor.

Erkekler Avrupa Ligi'nde ve Yunanistan Kupası'nda geçen sezonun ''En Değerli Oyuncusu'' seçilen Teodosic, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ise ülkesinin gümüş madalya kazanmasında önemli rol oynadı.

Sırbistan'ın 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası öncesinde mücadele ettiği 14 kişilik aday kadrosu şöyle:

Nenad Krstic, Nemanja Bjelica, Marko Keselj, Milan Macvan, Stefan Markovic, Dragan Milosavljevic, Ivan Paunic, Kosta Perovic, Miroslav Raduljica, Aleksandar Rasic, Dusko Savanovic, Milos Teodosic, Milenko Tepic ve Novica Velickovic.

DÜNYA ŞAMPİYONALARI
Basketbolun ekol ülkelerinden Yugoslavya'nın dağılmasıyla kurulan ülkelerden olan Sırbistan, geçmişinde önemli başarılara imza atmış bir ülke olarak göze çarpıyor.

FIBA'ya Yugoslavya adı altında 1936 yılında dahil olan Sırbistan, 504 kayıtlı kulüp, 2 bin 500 bayan ve 14 bin 400 erkek sporcusuyla önemli bir spor ülkesi olma özelliğine sahip.

2009 Avrupa Şampiyonası'nda oldukça etkili bir performans sergileyen Sırbistan, İspanya, Büyük Britanya ve Slovenya ile karşılaştığı C Grubu'nda 2 galibiyet ve 1 yenilgi alarak ikinci tura yükseldi. İkinci turda Polonya'yı 77-72, Litvanya'yı 89-79 yenen Sırbistan, Türkiye'ye 69-64 mağlup olmasına rağmen, çeyrek finale yükselmeyi başardı. Yarı finale çıkma mücadelesinde Rusya'yı 79-68'lik skorla yenen Sırbistan, ilk dört takım arasında yer almayı başardı. Yarı finalde Slovenya'yı 96-92 yenen Sırbistan, finalde İspanya'ya 85-63 mağlup olarak gümüş madalyanın sahibi olmuştu.

Sırbistan, şampiyonayı ilk 5 içinde tamamlama başarısını göstererek Türkiye'de düzenlenecek 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

Haberin Devamı