Gazete Vatan Logo
Şampiy10 Mesut Özil olayı nedir? Dünya Kupası'nda neden Mesut Özil fotoğrafı gösterildi? Mesut Özil Almanya Milli Takımı’ndan neden ayrıldı?

Mesut Özil olayı nedir? Dünya Kupası'nda neden Mesut Özil fotoğrafı gösterildi? Mesut Özil Almanya Milli Takımı’ndan neden ayrıldı?

FIFA'nın ‘One Love’ kol bandı yasağını protesto eden Alman Milli Takımı oyuncularına Katarlı taraftarların Mesut Özil'in fotoğraflarıyla karşılık vermesi 2022 Dünya Kupası'na damga vurdu. Mesut Özil'in Almanya Milli Takımı’nı neden bıraktığı merak konusu oldu. Peki, Mesut Özil olayı nedir? Mesut Özil Almanya Milli Takımı’ndan neden ayrıldı? İşte detaylar…

Mesut Özil olayı nedir? Dünya Kupası'nda neden Mesut Özil fotoğrafı gösterildi? Mesut Özil Almanya Milli Takımı’ndan neden ayrıldı?

2022 Dünya Kupası öncesi futbolcuların LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma göstermek için tasarlanan ‘One Love’ kol bandı takma isteği FIFA tarafından reddedilmişti. Alman Milli Takımı oyuncuları, Japonya maçı öncesi takım fotoğrafı çektirirken elleriyle ağızlarını kapatarak poz yasağı protesto etmişti. Katarlı taraftarlar da Alman Milli Takımı’na Mesut Özil fotoğrafı ile karşılık verdi.

MESUT ÖZİL OLAYI NEDİR?

Katar’da suç sayılan LGBTİ+ topluluğuyla ilgili verilmek istenen bu dayanışma mesajına sert bir şekilde karşı çıkan FIFA, kurallar gereği maçlarda ekstra ekipman takılmasına da izin verilmeyeceğini duyurmuştu. FIFA tarafından, bunu karara rağmen yapacak kaptanların sarı kartla cezalandırılacağı açıklanmıştı.

Alman Milli Takımı oyuncuları, Japonya maçı öncesi takım fotoğrafı çektirirken elleriyle ağızlarını kapatarak poz vermişti.

Alman Milli Takımı’nın bu hareketle amacı ‘One Love’ kol bandı yasağıyla ilgili FIFA’yı protesto etmekti. İspanya-Almanya maçında Katarlı bazı taraftarlar bu protestoya yanıt olarak Mesut Özil fotoğrafları kullandı. Almanya Milli takımını bıraktığını açıklayan Mesut Özil'in fotoğraflarının açılması akıllara Özil’in Milli takımdan ayrılma gerekçesini getirdi.

Haberin Devamı

MESUT ÖZİL NEDEN ALMANYA MİLLİ TAKIMI’NI BIRAKTI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğraftan ötürü Mesut Özil Almanlar'ın hedef tahtasına oturmuştu. Almanya Başbakanı Merkel, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’ın Erdoğan ile buluşmasını eleştirdi. Merkel görüşmeyi, “yanlış anlamaya davet çıkaracak” bir durum olarak nitelemişti.

Daha sonra Mesut Özil "Irkçılık ve saygısızlık hissettiği için" milli takımı bıraktığını açıklamıştı. 2018 FIFA Dünya Kupası F Grubu’nda üçüncü ve son maçında Güney Kore’ye yenilerek grup aşamasında turnuvaya veda eden Alman Milli Takımı’nda elenmesinin faturası da Mesut Özil’e kesilmeye çalışılmıştı.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Mesut Özil, Almanya Milli Takımı’nı bırakırken şu ifadeleri kullanmıştı:

Haberin Devamı

"Alman Futbol Federasyonu ve diğer birçok kişinin bana olan davranışı nedeniyle artık Almanya Milli Takımı formasını giymek istemiyorum. Bu kararı vermek benim için çok zor oldu. Çünkü takım arkadaşlarım için, teknik ekip için, Alman halkı için her zaman her şeyimi verdim. Ama Alman Futbol Federasyonu'ndaki üst düzey yetkililerinin bana karşı tutumları, benim Türk kökenime saygı duymamaları ve beni bir politik propagandaya dönüştürmeleri, artık yeter dedirtti.

Almanya'ya vergi ödememe, Alman okullarına bağışlarda bulunmama ve Almanya'yla Dünya Kupası'nı kazanmama rağmen, hâlâ topluma kabul edilmedim çünkü onların gözünde hala göçmenim. Kazandığımızda 'Alman', kaybettiğimizde 'göçmen' oluyorum. Podolski ve Klose, hiçbir zaman Polonyalı-Alman olarak görülmedi, ben neden Türk-Alman olarak görüldüm? Türk ve Müslüman olduğum için mi? Türklüğüm'e saygı göstermemeleri artık bardağı taşıran son damla oldu."