Gazete Vatan Logo
Süper Lig Korkusuz dev Boyko!

Korkusuz dev Boyko!

Beşiktaş’ın 1.97’lik yeni kalecisi Denys Boyko'yu 1 numaraların hocası Murat Öztürk yorumladı...

Korkusuz dev Boyko!

KALECİLER için en zor zemin karlı zemindir... Önce kale içindeki hareketliliğinizi ve dengenizi sağlamaya çalışırken diğer taraftan topun yapacağı sürprizleri hafızanızda tazelersiniz. Geçmişe ait bu zeminlerdeki oyunlarınızdan elde ettiğiniz tecrübeleri, beyin devreye sokar. Özellikle buz tutan eldivenlerinizi yumuşak ve esnek tutma zorunluluğunuz vardır. Topun üstüne yapışan kar ve buz taneleri blokajınızı hayli zorlar. Seken topların sürtünmeden dolayı en az hız kaybettiği zeminlerdir. Ve işiniz daha da zorlaşmıştır.


AYAKLARINIZ DONAR


GÖRÜŞ mesafesinin azalması sizi zora sokarken zeminin parlaklığı, saha derinliğinin kaybolmasına neden olur. Gözlerinizin altına sürdüğünüz siyah boyalar bile bir işe yaramaz. Ayaklarınız donmuş ve topu hissedecek durumda olmayabilir. Topu istediğiniz şekilde kullanamayabilirsiniz. Diğer saha oyuncuları koşarak sıcak kalırken siz kendi alanınızda sıcaklığınızı kaybetmemeye çalışırsınız.


MAÇ konsantrasyonunuzu kaybettirecek en önemli etmen ise topa ilk hamle yaptığınız sırada kaleci kazağınızdan içinize doğru sızan ve sizi soğutan kar suyudur. İzleyenler için hayli keyifli olabilen pozisyonlar sizin için gerilim kaynağıdır.

Haberin Devamı

KORKUSUZ DEV BOYKO
Boyko’nun en önemli özelliği fiziksel avantajlarının kaleci tekniğinin önünde olması. Uzun boyunun avantajları, tekniğini daha iyi hale getirdiği sürece dezavantaja dönüşmeyecektir. Fiziği topa ve rakibe pozisyon alabilmesi ve pozisyon bilgisi, cesareti, topun çıkışına göre hamleleri, yerden ve orta yüksek toplara atak yapıp kesebilmesi, yüksek toplardaki hakimiyeti, oyun kurarken verdiği güven artıları.
SOLU, SAĞINDAN GÜÇLÜ
BEŞİKTAŞ’IN savunmasının arkasındaki alanı kapatabilecek bir kaleci olup olmadığını uyumu gösterecek. Adaptasyon süreci performansını direkt etkileyecek. Taktik disiplini iyi olan Boyko’nun konsantrasyon dalgalanmaları yaşamaması artıları. Sol tarafının, sağına göre güçlü olması da önemli özelliklerinden. Tolga ve Günay’la gireceği rekabet önem kazanırken, kaleci antrenörünün de artık Boyko’nun gelişimindeki etkileri sorgulanır olacaktır. Son yıllarda Avrupa’da çıkış yapan kalecilerden biri olan Boyko’nun fayda/maliyet dengesi açısından da değerlendirildiğinde gelişen süreçte Beşiktaş’a ne gibi katkıları olacağı merakla izlenecektir.

Haberin Devamı

Murat Öztürk'ün Süper Lig'deki diğer dikkat çeken kaleciler hakkındaki düşünceleri...

Fernando Muslera

İKİNCİ yarının başlaması ile zihinsel olarak daha iyi bir görüntü veren Muslera, Sivas maçında özellikle ilk yarıda iki önemli müdahalede bulundu. Hasan Kabze’nin serbest atışı sonrası seken topa İbrahim’in vuruşunda, açıyı zamanında daraltıp doğru teknikle kapatarak gole engel oldu. Yine Hussain’in yaklaşık 25 metreden attığı şutun zorluk derecesi düşük görünmesine rağmen pozisyonu iyi takip ederek topu çelmeyi başardı. Yediği golde ise savunmanın pozisyon hatalarına ortak olup kendi sağından Texeira’nın kafa vuruşuna yeterli hamleyi yapamadı.

MIlan Lukac

LUKAC, kendi solundan, kornerden gelen yüksek topta zamanlama hatası yaparak Vukovic’in kafa vuruşu sonrası ilk golü yedi. Konyasporlu Traore, atıştan önce Lukac’ın koşu yolunu kapatarak, en önde ve yüksekte topa müdahale etmesinin önüne geçti. İkinci golde ise Lukac, Skubic’in sağına doğru yerden gönderdiği topa kale içinde daha iyi pozisyon alarak Rangelov’un golüne engel olabilirdi.
Serkan Kırıntılı
MAÇIN başlarında Rodallega’nın iki şutunu başarıyla geçiştiren Serkan yine çabukluğunu ve reaksiyon süratini ön plana çıkartan hamleler yaptı. Özellikle ilk yarı Rodallega’nın serbest vuruşunda kaleye, ‘düşen eğimle’ yönelen topu bloke etmek gerçekten zordu. Tecrübeli kaleciler bu topları bloke etmeyi tercih etmiyorlar. Ancak çeldikleri veya tokatladıkları topun mutlak kenarlara, rakipten uzak noktalara gitmesi gerektiğini de biliyorlar. Deplasman maçlarını da başarıyla oynayan Serkan, takımı adına yine üzerine düşen görevleri elinden geldiğince iyi yapma gayreti içinde oldu.
Zydrunas Karcemarskas
Karcemarskasile ilgili ilk yarı değerlendirmesinde şunları yazmıştım: “Ligimizde reaksiyon sürati en iyi olan kaleciler arasında yer alan eldiven, savunma arkasına atılan ve hava toplarındaki teknik beceri konusunda gelişmeye devam etmek zorunda.”

KASIMPAŞA-G.Antep maçında Karcemarskas bunları doğrular nitelikte pozisyonlarla karşı karşıya kaldı. Litvanyalı eldiven, Kasımpaşa’nın 2. bölgeden G.Antep savunması arkasına attığı derin toplarda problem yaşadı. Kasımpaşa, Del Valle ile golü buldu. Çok iyi reaksiyon zamanına sahip eldiven, ilk yarıda Adem’in şutunu ve kornerden gelen top sonrası Veysel’in vuruşunu önlemeyi başardı.
Abdülaziz Demircan
İLK yarının son haftalarında Kayserispor kalesinde süre almaya başlayan eldiven, Osmanlıspor maçında başarılı bir performans ortaya koydu. Kale içinde daha akışkan biçimde pozisyonunu bulmaya çalışmalı. Dengeli ve net hamleleri kendi gelişimi için önem arz ediyor. Cesaretli ve güçlü yapısını, blokajlarıyla güçlendirmesi gerek. Yakaladığı bu şansı sonuna kadar çok yönlü olarak ve farkındalık yaratarak sürdürme hedefine yönlendirilmeli. Ligimizde yüksek potansiyele sahip ve sınıf atlamaya aday yerli kalecilerimizin sayısının çoğalması ve süre almaları ülke futbolumuz
için de çok gerekli diye düşünüyorum.

Haberin Devamı