Gazete Vatan Logo
Futbol İstanbul'a müjdeli haber!

İstanbul'a müjdeli haber!

Dev organizasyon için anlaşma sağlandı...

İstanbul'a müjdeli haber!

Türkiye yeniden Formula 1’in yarış takvimine girdi. İstanbul Park’ın yeni işletmecisi Vural Ak, F1’in patronu Bernie Ecclestone ile anlaştıklarını belirterek, “F1’i 1 yıllığına değil, 10 yıllığına getiriyoruz. Resmi anlaşma Başbakan Erdoğan’ın onayına kaldı. Ecclestone, Cuma günü İstanbul’da Başbakan’la görüşüp desteklerini isteyecek” dedi.

Dünyanın en fazla izleyiciye sahip sporu Formula 1 (F1), 1 yıllık ayrılığın ardından geri dönüyor. Türkiye, F1’in 2013 yılı yarış takviminde yeniden yerini aldı. Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun (FIA) İstanbul’daki dünkü Genel Kurulu’nda Türkiye için ‘yeşil ışık’ yakıldı.

İstanbul Formula 1 Pisti’nin işletme hakkını yaklaşık 125 milyon dolara 2013’e kadar alan Eylül Tarım Oto Kiralama’nın sahibi ve Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, F1’in patronu Bernie Ecclestone’u ikna ettiğini açıkladı.

VATAN’a konuşan Ak, “Ecclestone ile her konuda uzlaştık. Bilet sayısı, organizasyon, 50-60 binlik seyirci garantisi gibi birçok konuda Bernie’yle anlaşmaya vardık. FIA da F1 Grand Prix takviminde 21 Temmuz’a yer açtırdı Türkiye için” dedi.

Parada orta nokta bulunur

Formula 1’i Türkiye’ye 10 yıllığına getireceklerini ifade eden Ak artık anlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına kaldığını söyledi. Ak, şu bilgileri verdi:

“Son noktayı koymadan önce Ecclestone, Başbakan Erdoğan ile görüşmek istiyor. Sonuçta nihai kararı Başbakan verecek. Çünkü devletin de katkısı var F1 için... Cuma günü FIA’nın İstanbul’daki ödül töreni öncesinde Ecclestone ile Başbakan görüşecek. Bernie, Başbakan Erdoğan’dan hem kendisinin hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklerini isteyecek. Görüşmede para pazarlığı olmayacak. Para pazarlığının muhatabı benim. Ecclestone 26 milyon dolar istiyor ama fedakarlık yapacağını söyledi. Hükümet 13.5 milyon dolar veriyor. Benim de cebimden 6 milyon dolar civarı yüklü bir miktar çıkacak. F1 yeniden İstanbul’da diyebiliriz. İstanbul’un FIA tarafından bugün (dün) 2013 yılı takvimine girmesi, zaten bunun göstergesi.”

Devlet de kazanacak

F1 için yurtdışından İstanbul’a yılda onbinlerce kişinin geldiğini söyleyen Vural Ak, sadece uçak bileti tutarını 100 milyon dolar olarak hesapladıklarını belirtti ve ekledi: “Devletin buradan vergi kazancı 18 milyon dolar olur.”

Haberin Devamı