Gazete Vatan Logo
Futbol Hakan'ı oyundan attıran hareket 'utanç verici'

Hakan'ı oyundan attıran hareket 'utanç verici'

Rivaldo'nun hareketi "Tüm zamanların en utanç verici 10 spor aldatmacasından biri" seçildi.

Hakan'ı oyundan attıran hareket 'utanç verici'

Yeni Zelanda'da yayın yapan spor kanalı One Sport'un yaptığı oylamada, 2002 Dünya Kupası'nda oynanan Brezilya-Türkiye maçında hakemi aldatarak Hakan Ünsal'ın oyundan atılmasına neden olan Rivaldo'nun hareketi "Tüm zamanların en utanç verici 10 spor aldatmacasından biri" seçildi.

Yeni Zelandalı sporseverler, 1986 Dünya Kupası'nda "Tanrı'nın Eli" ile gol atan Maradona'nın hareketini birinci sıraya koyarken, Rivaldo'nun Hakan Ünsal'ı oyundan attıran numarası yedinci sırada yer aldı.






Seul'de oynanan maçta, Brezilya milli takımının ünlü oyuncusu Rivaldo, maçın son dakikasında köşe atışı için köşede beklerken, Hakan Ünsal'ın vurduğu top, bacaklarına isabet etmesine karşın yüzünü tutarak yere düşmüş, hakem de 2. sarı kart ve kırmızı kartını göstererek Hakan'ı oyundan atmıştı. Rivaldo daha sonra hareketinin abartılı olduğunu itiraf edip, "Aslında top yüzüme çarpmadı. Ama kurnazlık futbolun bir parçasıdır" demişti. FIFA, bütün dünyanın ayıpladığı yıldıza sadece 11 bin 500 İsviçre Frangı ceza kesmişti.

One Sport'ta yapılan oylamada tüm zamanların en utanç verici 10 spor aldatmacası şöyle sıralandı:




10. Michael Atherton - Kriket

İngiliz Kriket Milli Takımı'nın oyuncusu, takımının 1994'te Güney Afrika'ya karşı oynadığı maçta, elindeki topu cebine sokup cebinde bulunan toprağa bulayarak topun tutulmasını zorlaştırmak istemişti. Atherton, daha sonra, elini kurutmak için cebine toz koyduğunu iddia etmişti.

9. Tonya Harding – Artistik paten

1994'te ABD'de yapılan Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası'nda, Tonya Harding'in en önemli rakibi olan Nancy Kerrigan üç Harding taraftarının saldırısına uğramış, dizi sakatlandığı için ulusal yarışmadan çekilmişti. Daha sonradan, bu olayın Harding tarafından organize edildiği ortaya çıkmıştı.

8. Andy Haden - Rugby

1978'de Yeni Zelanda ile Galler milli takımları arasında oynanan maçta, Galler takımının 12-10 önde bulunduğu ve maçın sona ermek üzere olduğu bir sırada, Yeni Zelandalı oyuncu Andy Haden kendini aniden yere atarak takımına penaltı kazandırmış ve maç Yeni Zelanda'nın galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Haden maçtan sonra, numara yaptığını açıklamış ancak maçın sonucu değişmemişti.

7. Rivaldo – Futbol

2002 Dünya Kupası'nda oynanan Brezilya-Türkiye milli maçında Brezilya milli takımının orta saha oyuncusu Rivaldo, maçın son dakikasında köşe atışı için köşede beklerken, Hakan Ünsal'ın vurduğu top, bacaklarına isabet etmesine karşın yüzünü tutarak yere düşmüş, hakem de ikinci sarı kartla Hakan'ı oyundan atmıştı. Rivaldo daha sonra "Aslında top yüzüme çarpmadı. Ama kurnazlık futbolun bir parçasıdır" demişti.

6. Mike Tyson - Boks

1997'de Evander Hollyfield ile yaptığı karşılaşmanın üçüncü raundunda "aniden acıkan" Tyson, Hollyfield'ın kulağını ısırmıştı. Bunun üzerine maç durdurulmuş ve Tyson diskalifiye edilmişti.

5. Ben Johnson - Atletizm

Johnson 1988 Seul Olimpiyatları'nda altın madalya almıştı. Ancak bir yarıştan sonra yapılan kontrolde Stanazolol adlı bir doping maddesi kullanıldığı tespit edilmiş ve Kanadalı sporcunun madalyası geri alınmıştı.

4. Harlequins - Rugby

İngiltere'de düzenlenen 2009 Heniken Kupası'na "Bloodgate" skandalı damgasını vurdu. 26 Ağustos günü Leinster takımına karşı oynayan Harlequin takımının genç oyuncusu Tom Williams'ın ağzından bir kapsül düştüğünü gören hakem, bunun bir kan kapsülü olduğunu tespit etti. Yapılan soruşturmada, oyuncunun maçın kritik bir anında ağzındaki kan kapsülünü dişleriyle patlatıp yaralanmış gibi yapmayı ve oyuncu değişimi kontenjanını tamamlayan takıma bir değişiklik hakkı daha kazandırmayı amaçladığı ortaya çıktı. Oyuncunun bu hileyi, takım antrenörü ve yöneticilerinin talimatıyla yaptığı saptandı.

3. Avustralya – Kriket

1981'de Avustralya ile Yeni Zelanda arasında oynanan kriket maçında, Avustralyalı oyuncu Greg Chappell, hileli vuruş yaparak takımına oyunu kazandırmış, ancak yaptığı hile, Avustralya ile Yeni Zelanda'yı diplomatik krizin eşiğine getirmişti.

2. Renault - Formula 1

2008 Singapur Grand Prix'inde Renault takımından Nelson Picquet Junior kasten kaza yaparak, yarışı takım arkadaşı Fernando Alonso'nun kazanmasını sağlamıştı

1. Maradona - Futbol

Arjantin Milli Takımı'nın ünlü yıldızı Diego Maradona, 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere'ye karşı oynanan maçta, 1.65'lik boyuna rağmen İngilizlerin 1.85'lik kalecisini aşıp topa görünüşte kafayla vurarak gol atmıştı. Ancak sonradan golün kafadan değil elden geldiği anlaşılmış, Maradona da golü atanın "Tanrı'nın eli" olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı