Gazete Vatan Logo
Beşiktaş Fernando Santos, Aboubakar ve Rosier kararını duyurdu

Fernando Santos, Aboubakar ve Rosier kararını duyurdu

Beşiktaş, yeni teknik direktörü Fernando Santos için imza töreni düzenledi. Fernando Santos ve Başkan Hasan Arat'ın açıklamalarında bulunduğu imza töreninde Portekizli teknik adam kadro dışı bırakılan Valentin Rosier ve Aboubakar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fernando Santos transfer planlaması hakkında da konuştu.

Fernando Santos, Aboubakar ve Rosier kararını duyurdu

Beşiktaş'ta Fernando Santos dönemi resmen başladı. Siyah-beyazlılar, tecrübeli teknik adam için imza töreni düzenledi. Fernando Santos ve Başkan Hasan Arat'ın açıklamalarda bulunduğu imza töreninde Portekizli teknik adam, kadro dışı bırakılan Aboubakar ve Rosier hakkında verdiği kararı açıkladı. Fernando Santos transfer planlaması hakkında da konuştu.

Fernando Santos'un açıklamaları şu şekilde:

"Birlik içerisinde çalışarak takım halinde sahada mücadele edebilmek önemli. Samet Aybaba ile telefonda birkaç kez konuştuk. Kendisiyle birlikte çalışacağız. Takım olarak çok iyi bir durumda değiliz ama hep beraber Beşiktaş'ın başarısı için çalışacağız. Devasa bir kulübün parçası olmak, burada olmak çok önemli. 120 yıllık bir kulüp. Sadece bu da değil. Kazanılan zaferler, alınan kupalar... Türkiye'de iki kez rakip olarak bulundum. Bir kere İstanbul'da bir kez Ankara'da. İstanbul çok güzel bir şehir. Birkaç kez ailemle tatile de geldim. İstanbul çok güzel bir şehir. İnanılmaz bir tarihi var. İnanılmaz bir tutku var burada. Portekiz'e de çok benziyor. Burası harika bir ülke. Burada çok iyi işler yapmak ve başarılar kazanmak istiyorum. Süleyman Seba'nın kültürünü yaşatmak için çalışacağız."

Haberin Devamı

Hasan Arat'ın açıklamaları:

"Değerli hocam, Mister Fernando... Beşiktaşlı vefakardır, cefakardır. Beşiktaşlı mücadele etmeyi sever. Beşiktaşlı halktır. Beşiktaşlı duygusaldır. Beşiktaşlı şampiyon olmak ve ülkesini Avrupa'da temsil etmek ister. Beşiktaşlı değerlerinden ödün vermez. Mister, hocaların hocası siz Beşiktaş'a çok yakıştınız. Sizinle 1 ayı aşkın zamandır projelerimizi konuşuyoruz. Son 5 maçımızı dikkatli izlediniz. 15'in üzerinde hocayla yaptığımız görüşmeler sonunda yönetim kurulumuz ortak olarak bir tek sizi söyledi."

SORU-CEVAP

Soru: Türkiye'de son 14 yıldır hep yerli hocalar şampiyon oldu. Bu istatistiği yıkabileceğini düşünüyor mu? Beşiktaş karışık bir dönemdeydi nasıl hazırlandı?

Fernando Santos: Doğal olarak bu beraber yapmamız gereken bir iş. Beşiktaş'ın bu zorlu yolunda taraftarlarımıza ihtiyacımız var. Şu an sakin olmamız ve gerçekçi olmamız lazım. Kadromuzu görmemiz lazım. İdmanlarda ve maçlarda takımı izlemek önemli. Onların yanında olacağız. Kalite çok önemli bir detay. Kaliteyle beraber tutku, karakter ve sahada kulübü iyi temsil etme yeteneği lazım. Taraftarlarımıza bunu göstermeleri gerekiyor. İyi hazırlandık ve iyi bir oyuncu grubumuz var. Ben oyuncularımla karakterim gereği aile olurum. Biri benim aileme saldırırsa hepimiz bir yumruk gibi olur cevap veririz. Önemli olan birlik olmak. Benim ve yardımcılarımın görüşleri önemli. Hep beraber doğru yolu aramalıyız. Bu takımı iyi yerlere getirmek içni iyi çalışmalıyız. Bu şekilde gelişebiliriz. Geçmişle alakalı konuşmayı çok sevmem. Herkes çok değerli. Sayın Şenol Güneş'i uzun yıllardan beri tanıyorum. Kendisi burada iyi işlere imza attı. Buraya gelen her teknik adam değerli. Ekibimizle, oyuncularımızla ve taraftarımızla çalışarak birlik olacağız. Doğru oyuncularla doğru karakter koyarak başarıya ulaşacağız. Önemli olan Beşiktaş'ın tarihine yakışan ruhu yakalamak.

Haberin Devamı

Soru: Fernando Santos'un ismi gündemde değildi ve birden açıklandı. Transferde de bu yol mu izelnecek?

Haberin Devamı

Hasan Arat: Biz baştan itibaren şunu söyledik. Çalışmalarımızı çok dikkatlİ yapacağız. Bu çalışmaları yaparken Beşiktaş için hangisi iyiyse onu yaptık. Yaklaşık 1 aydır hak etmediğimiz eleştirilerle karşılaştık. Biz bu göreve gelirken çok ciddi hazırlıklar yaptık. Beşiktaş için en doğrusunu yapmak kolay değil. 15'in üzerine teknik adamla görüştük. Bu görüşmeleri yaparken camiamıza hangi aday liderlik yapabilir buna baktık. Geçmişiyle ve içindeki arzuyla bu işi en iyi yapabilecek hoca olarak Fernando Santos'u tercih ettik. Kendisiyle uzun süredir görüşüyorduk. Hocamız takımın durumunu bilerek gelmek istedi. Bundan sonrasında çalışma tavrımızda değişiklik olmayacak. Gazeteciler camiamızı yıpratmasınlar. Zor günlerden geçebiliriz ama herkes Beşiktaş'a sahip çıksın. Her türlü eleştiriye açığız ama lütfen bu saygı çerçevesinde ve Beşiktaş'ı koruyarak olsun.

Haberin Devamı

Soru: Dünya futbolunun önemli yıldızlarından özel tebrik aldınız. Nasıl hissettirdi? Türk futbolunda yaşananları ne kadar takip ettiniz. Sahada rakiplerinizle mücadele etmenizin yanı srıa diğer unsurlarla mücadele etme hissiyatınız var mı?

Fernando Santos: İlk olarak Ricardo Quaresma'yla konuştum. Beni bu kararımdan dolayı tebrik ettiler. Simao Sambrosa'yla da konuştum. Onunla çok iyi bir ilişkim var. Çoğu oyuncuyla sürekli konuşuyorum ve birçoğu bana tebrik mesajı gönderdi. Çok önemli tabii ki.

Soru: Kadroyu gördünüz. Transferle ilgili planlarınız nasıl?

Fernando Santos: Yıllarca teknik direktörlük yapıyorum ve tek amacım kazanmak. Başkanımız da bahsetti. Sahada her şeyimizi vermeliyiz. Bunu en kötü durumda bile yapmak zorundayız. Sahada ölmeye çıkmak zorundayız. Bunun dışında hiçbir şey işe yaramaz. Önemli olan bu ruhu aşılamak. Bazı pozisyonlara oyuncular almamız lazım. Bu konuşmaları çok seven biri değilim. Başkanımız her şeye karar verecek. Hiyerarşide önce başkanımız sonra teknik direktör. Kulüp için en iyi çözümleri bulacağız. Kendimize dünyanın en iyi ekibi diyemeyiz ama gerçekleri görüp daha iyiye gitmemiz lazım. Son maçları izledim. Genç takımdan gelen oyuncuları gördüm. Semih Kılıçsoy son iki maçta da gol attı. Çok iyi genç oyuncularımız var. Öz kaynak düzeninden gelen oyuncular çok önemli. Onların üzerinde de çok önemli planlarımız var. Onlarla ilgili çok iyi çalışmalar yapacağız. Tabii ki sihirli bir değnek yok elimizde ama dün gece geldik. Bu akşam Rize'ye maça gideceğiz. En hızlı şekilde her şeyi organize edeceğiz."

Soru: 14 yıldır milli takım çalıştırıyorsunuz. Kulüp takımı çalıştırmak nasıl olacak. Kadro yapısı anlamında ilk olarak hangi bölgelere transfer yapılacak?

Fernando Santos: 14 yıldır milli takımlardayım. Yaklaşık 12 yıl çalıştım. 20 yıla yakın kulüp takımlarında hocalık yaptım. Çok zor bir durum tabii ki. Kulüp takımlarında sürekli oyuncularla idman yapma hissiyatini özledim. Oyuncularla her gün birlikte olmayı özledim. Kulüp takımı çalıştırırken Yunanistan Milli Takımı'ndan teklif aldım. Her gün gündelik çalışmaktan sonra milli takımlarda sürekli ara vermek zordu benim için. Milli takımlardaki oyuncularla sürekli idman yapamıyordum. Geliyorlardı maçlarını oynayıp gidiyorlardı. Uyandığım anda idmanda ne yapacağımı düşünme hissini seviyorum. Böyle bir büyük kulübe geldiğim için mutluyum. Milli takım hocasıyken ara ara oyuncularla görüşüyorsunuz. Yunanistan benim ikinci ülkem gibiydi ama sürekli beraber olma hissiyati olmayınca milli takımlarda çalışmak zor oluyor. Kulüp takımında hocalık yapmak benim için çok önemli. Bu takım maç kazanacak ama birkaç maç kazanmak yeterli değil. Önemli olan Beşiktaş'ın hedeflerini belirlemek. Beşiktaş'ın hedefi her zaman kazanmak ve her zaman kupa kazanmaktır. İyi oyunculara sahip olmak lazım. Sihirli bir değneğim yok. Bir şeyleri hemen düzeltemeyebilirim. Çalışmak zorundayız. Savaşmak zorundayız.

Soru: Hocanın sözleşmesiyle ilgili maddi detaylar verebilir misiniz?

Hasan Arat: Bir açıklama yapmadık. Bundan sonra da bu tarz açıklamamız olmayacak. SPK kurallarına göre davranacağız. Son derece dikkatli olmak lazım. Şeffaflık demedim SPK kurallarına göre davranacağım dedim.

Soru: Kendi planlamasında Gedson Fernandes nerede olacak?

Fernando Santos: Gedson milli takımdayken 2 maç oynadı. Gedson'u milli takıma ilk kez ben çağırdım. O zaman çok gençti. Çok yetenekli bir oyuncu ve çok büyük bir profesyonel. Bizim için çok önemli bir oyuncu. Kesinlikle böyle iyi olmaya devam edecek. Oyuncular üzerinde bireysel konuşmayı sevmem genelde takım için konuşmayı severim. Grubu konuşmak çok daha önemli. Sonrasında bazı şeyler yanlış anlaşılabilir farklı yorumlanabilir. Farklı ülkelerden birçok oyuncuyu tanıyorum. İyi idman yapmayan iyi oynayamaz. Bu yüzden iyi işler yapmak için çalışmak çok önemli. Takımımız için oynayan her futbolcu kendisini değerli hissedecek. Bir kadromuz var ve bir teknik direktör 25 kişiyi oynatamaz. Bir oyuncunun ilk 11 oynayıp oynamaması değerli olup olmadığı anlamını taşımıyor. Quaresma dünyanın en yetenekli oyuncularından biri. EURO 2016'da inanılmaz bir yere sahipti. Her maçta ilk 11 oynamadı ama bazı taktiksel durumlarda o günkü tercihiniz farklı olabilir. Her oyuncunun Beşiktaş formasını giymesi ve gururlu olması. Herkesin ilk 11 fikri olur. Yeri gelecek siz benim tercihlerime katılmayacaksınız ama futbolun doğası budur. Analizli ve mantıklı birinin benim için doğru eleştiri yapması benim gelişimime katkı sağlar.

Soru: Beşiktaş genç oyuncular dışında oyuncu satışı gerçekleştiremedi. Gelen teklifler var mı?

Hasan Arat: Bizim 14 tane yabancı oyuncumuz vardı. Bu rehabilitasyon döneminde oyuncu boşaltmadan yeni bir yabancı transfer yapmamız zordu. Samet Aybaba burada önemli işler yapıyordu. Bailly'nin 3.5 milyon euroluk maliyetinden kurtulduk. Bizim için finansal açıdan ve kadromuzu yenileme sporcuyla uyum açısından da önemliydi. Beşiktaş'ın yaklaşık 10 milyon euroya mal ettiği Onana meselesi vardı. Şu ana kadar 180 dakika oynadı. Onana'yı satın alma opsiyonuyla Marsilya'ya kiraladık. Chamberlain sakatlandı. İkinci yarıda ne zaman oynayabilecek bunu konuşacağız. Oluşan havuz çerçevesinde transfer yapacağız. Bunların hepsini hocayla konuşacağız. 34 günde iki oyuncu gittik. Finansal açıdan satış kadar önemli bir hamleydi. Türk oyunculara yatırımlara devam edeceğiz. Semih'in sözleşmesini 2028'e kadar uzattık. Yine altyapıdan A takıma çıkan oyuncular içni sözleşmeler Samet Aybaba tarafından kontrol ediliyor. Burada hata yapma lüksüne sahip değiliz. Özellikle gelecek seneye çok iyi hazırlanacağız. Türkiye Kupası hedefimiz var. UEFA'ya gitme planımız var. Bugünden itibaren hocamızla birlikte hedeflerimize ulaşmak için hocamıza her türlü desteği vereceğiz.

Soru: Yabancı futbolculardan birkaçının daha gönderilme ihtimali var? Bu oyuncuların kalma durumları olabilir mi?

Fernando Santos: Bailly ve Onana gitti. Diğer oyuncularla konuşacağız. Sağlık ekibiyle konuştuğumuz Rosier ve diğerleriyle konuşacağız. Duyduklarımdan değil gördüklerimden karar alırım. Biz bazı kararları alırız ama önemli olan gözlemlemek. Oyuncularla tabii ki konuşacağız. Gerçekten burada olmak isteyenler kimler. Kulübe saygısı sevgisi olanlar kimler. Bunlara kapımız açık. Bazı şeyler bireysel değildir. Benim içni her şey disiplin çerçevesinde gelişir. Takımda kurulan düzene uymak ve saygısızlık yapmamak. Önemli olan bu. Kimse bu takımdan uzaklaştırılmış değil. Biz hepsiyle konuşacağız. Gitmek isteyen arsa hepsi gider. Buraya getireceğimiz oyuncular olacak. Büyük isimler değil büyük karakterler getirmek zorundayız. Buraya kimsenin tatile gelmesini istemiyorum. Tatile gelmek isteyen başka türlü tatile gelebilir. Benim buraya getireceğim oyuncular çok çalışmak zorunda. Tanınan tanınmayan oyuncular olabilir fakat kişilik, kalite ve karakter çok önemli. Kalite çok önemli. Bazı oyuncular çok kaliteli fakat üst seviyeye gelmekte zorlanıyorlar. Bu yüzden bu seçimleri doğru yapacağız. Çok iyi oyuncularla karakter anlamında anlaşmaya çalışacağız.

Soru: Sağ gösterip sol vurup Santos'u getirdiniz. Yıldız transferi olacak mı?

Hasan Arat: Hocamız zaten cevabını verdi. Kaliteden ziyade büyük karakterleri getireceğiz.

Soru: Son şampiyonada Ronaldo'yu yedek bırakmanız sansasyon olmuştu. Takıma bir mesaj mıydı? Aynı mesajları burada da görebilecek miyiz?

Fernando Santos: Çok taktiksel ve teknik bir karardı. Teknik ekibimizle Dünya Kupası'nda taktiksel bir karar aldık. Benim için stratejik ve taktiksel kararlar benim için çok önemlidir. Bu kararları doğru bir şekilde aldım. Elenmeseydik çok sıkıntı olmayacaktı. Genelde olarak takım önemli.

Soru: Kadro planlaması hakkında hocayla görüştünüz mü?

Hasan Arat: Hocamızla hangi bölgelere transfer yapılacağını konuştuk. Samet Aybaba ile Rize'den birlikte dönecekler. Kadro yapılanmasını birlikte konuşacaklar. Şu anda görüşmelerimiz sürüyor. Transferlere de bir disiplin getireceğiz. 60 gün dolduğu anda bu konularla ilgili açıklamalarda bulunacağız. Biz bir şey saklama derdinde değiliz ama bir parça saygıyı hak ettiğimizi düşünüyorum. Biz tecrübemiz çerçevesinde son derece hedeflerimize sağlam gittik. Bizden duymadığınız şeyler üzerinden spekülasyon yapmayın. Beşiktaş'a hepimiz sahip çıkalım. Hocamızın liderliğinde daha aydınlık hedeflerimize gideceğiz. Şeffaflıkla her şeyi ulu orta konuşmak aynı şey değildir. Biz sistemli olarak çalışıyoruz. Beşiktaş dün Ruiz'in 2 milyon 750 bin euroluk ödemesini yaptık. Bunu yazın ve buna vesile olanları yazın.

Soru: Favori sisteminiz ne olacak. Sahada Beşiktaş'ı nasıl göreceğiz?

Fernando Santos: Taktik olarak 4-3-3 oynuyorum. Oyuncuların her zaman kazanması için gerekeni koymamız gerekiyor. Hızlı oyuncunuz yoksa kontr atak oynayamazsınız. Önde basan bir oyun oynuyorsanız rakibi o bölgeden çıkarmayacak tipte oyunculara ihtiyacınız olabilir. Oyuncu grubuna göre çözümler bulmak gerekiyor. Bu kadro için en iyi çözümü arıyoruz. Önemli olan nasıl oyuncularımız var ve neler yapabilir. Getireceğimiz oyuncularla nasıl bir sistem oluşturabiliriz ki maçları kazanalım. Bunları düşünüyoruz. Defansif olarak da sağlam olmak önemli. Kompakt ve geçişlerde güçlü bir takım yaratmak önemli olan. 4-4-2 veya 4-3-3 gibi sistemler futbolla ilgili düşünceleriniz varsa önemli olan sistemden ziyade dinamik bir şekilde oyunu oynamak önemli. Bazen takımlar 4-3-3 sisteminde maça başlarsınız ama oyunun devamında sahaya farklı yayılabilirsiniz. Önemli olan kağıt üzerindeki sistem değil. Futbol çok anlık değişkenlik gösteren bir oyun. En doğru sistemi bulmak için çalışacağız.

Fernando Santos, Aboubakar ve Rosier kararını duyurdu