Gazete Vatan Logo
Futbol 2022 Dünya Kupası'na damga vurmuştu! Süper Lig'e gelmek için yola çıktı...

2022 Dünya Kupası'na damga vurmuştu! Süper Lig'e gelmek için yola çıktı...

2022 Dünya Kupası C Grubu ilk maçında Messi'li, Di Maria'lı, Lautaro Martinez'li Arjantin'i 1-0 geriden gelerek 2-1 yenen ve Tangoculara ağır bir hezimet yaşatan Fransız teknik adam Herve Renard için Süper Lig ekipleri yavaş yavaş harekete geçerken, deneyimli çalıştırıcının Sumudica'nın menajeriyle çalışması ise dikkatlerden kaçmadı.

2022 Dünya Kupası'na damga vurmuştu! Süper Lig'e gelmek için yola çıktı...

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası C Grubu ilk maçında 36 maçtır yenilgi yüzü görmeyen Arjantin’i 2-1 yenerek dev turnuvaya daha şimdiden damga vuran Herve Renard’ın teknik direktörlük kariyeri oldukça dikkat çekerken, 54 yaşındaki antrenörün Süper Lig’de çalışma ihtimalinin yüksek olması futbolseverleri oldukça heyecanlandırdı.

HERVE RENARD SOYUNMA ODASINDA FATİH TERİM EFEKTİ YARATIYOR

Oyuncularını konsantre ve motive etme anlamında bir hayli etkili gözüken Herve Renard’ın Arjantin maçının devre arasında yaptığı konuşma hala gündemini korurken, hırslı teknik adamın ‘Messi’yle fotoğraf çektirmeye mi geldiniz?’ ifadeleri ise sosyal medyada ‘TT’ olmuştu.

İşte Renard’a tarihi zaferi getiren o sözleri…

Selman hariç (sakatlanıp çıkan oyuncu) hepinizi çok seviyorum çocuklar. Biz burada ne yapıyoruz? Bu sizin baskınız mı, baskı havaya çıkmak değildir. Messi sahanın ortasında duruyor siz sessizce duruyorsunuz. İsterseniz cep telefonlarınızı alıp Messi’yle fotoğraf çektirin. Savunmada onları takip etmeniz gerekiyor. Sizi defalarca uyardık, Hiçbir şey hissetmiyorsunuz? Geri döneceğinizi hissetmiyor musunuz? Haydi çocuklar burası Dünya Kupası ve geri dönebiliriz.

Haberin Devamı

YENİ ARSENE WENGER YAKIŞTIRMALARI

2012’de Gabon & Ginesi organizasyonunda düzenlenen Afrika Kupası’nda ‘0’ şans verilen Zambiya ile tarih yazan Renard finalde Drogba’lı, Yaya Toure’li, Kalou’lu Fildişi’ni penaltı atışlarıyla devirirken Fransız çalıştırıcının bu sefer 2015’te Fildişi ile mutlu sona ulaşması ‘Yeni Arsene Wenger’ yolda yakıştırmalarını da beraberinde getirdi.

SUMUDİCA’NIN MENAJERİYLE RENARD’IN MENAJERİ AYNI!

Zambiya ve Fildişi ile adını duyuran Herve Renard’ın Fas Milli Takımı ile 20 yıllık Dünya Kupası özlemine son vermesi ona Suudi Arabistan kapılarını açarken, karizmatik teknik adamın genelde Arabistan Ligi’nde top koşturan futbolculara temsilcilik yapan Mohammed Al-Nemer’le çalışması altı çizilmesi gereken bir detay olarak ele alındı. Aynı menajerle çalışan Sumudica Süper Lig’de Gaziantep, Ç.Rizespor, Malatyaspor gibi kulüplerde görev alırken, ilerleyen dönemlerde Herve Renard’ın da Türkiye’de boy gösterme ihtimalini oldukça güçlendiriyor.

Haberin Devamı

2012'de Zambiya Milli Takımı ile bomba etkisi yaratan Renard sakatlanan futbolcusunu kutlama yapan arkadaşlarının yanına götürürken…



BİRÇOK FUTBOLCUSU SÜPER LİG’DE OYNADI OYNAMAYA DEVAM EDİYOR

Zambiya’da çalışırken yolu bizim ülkemize düşen Zambiyalı oyunculardan Collins Mbesuma, Lungu, Kangwa haricinde Fildişi’nden Gervinho, Max Gradel, Ousmane Viera, Cheick Doukoure, Lacina Traore, İsmael Diomande gibi isimlerin hocalığını yapan Renard’ın hayat hikayesi oldukça ilgi uyandırırken, sakatlık sebebiyle 29 yaşında aktif futbol kariyerine son verip eşiyle birlikte temizlik şirketi işine giren başarılı antrenörün ‘Her sabah 03:00’te uyanıp binalardaki çöp kutularını dışarıya çıkartırdım’ sözleri ise hafızalara kazındı.

İşte Renard’ın 6 yıl önceki göz yaşlarını tutamadığı o sözleri…

- En yükseğe çıkmak için geldiniz, gerçekten hedefiniz nedir? Bir Şampiyonlar Ligi Kulübü mü? Bir gün Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak mı? Avrupa Milli Takımlarından biri mi? Nedir arzunuz?

Şu anda bir milli takımda değilim, kulüplerin arasında en üst seviye hangisidir? Bence Şampiyonlar Ligi oynamaktır. En azından hayatında bir kere….

- Veya kazanmak…

- Hayır, o bambaşka bir şey, onu konuşmayalım bile, benim için oynamak bile yeterli. Belki Fransa’da veya başka bir yerde. Ve benim başka bir hayalim var, bir milli takımla Dünya Kupası’nı oynamak. Afrika’dan bir milli takım veya başka bir yerden, bilmiyorum. Belki bunlar hayatta başaramayacağım bir şeydir ama benim iki hedefim var. En azından yaşlandığımda kendime ‘buna ulaşabildim başardım, fakat şunları şunları yapamadım belki gerekli şartları yoktu ama başarabilmek için elimden geleni yaptım’ derim.

- Siz aşırı kusursuzu mu ararsınız?

- Hayır, aşırı biri değilim, ben mükemmeliyetçiyim. Yani memnun olmayan biriyim.

- Tek çocuksunuz, anneniz Danielle restorasyonda çalışıyordu, 9 yaşındayken annenizle babanız boşandı sanırım, 15 yaşınıza kadar aile hayatınız Nasıldı?

- Bazı anneler gibi yalnız bir anne, bazen çocuğuyla ilgilenen, bazen çalışan bir anne ve iki işi olan bir anne… Annem beni yani çocuğunu iyi eğitmek, iyi yetiştirmek için elinden geleni yaptı. Her şeyi yaptı.

- Zor muydu ?

- Hayır, hayır, çok iyiydi annem benim için her şeyi yaptı. Hala burada yanımda, bana öyle bir eğitim verdi ki, bugün buralara onun sayesinde geldim.

- Babanız ile alakalı çok az konuşuyorsunuz, çok görmediğiniz için mi?

Haberin Devamı

- Hayır, annemle birlikte yaşadığım için ondan koptum fakat yanlış yaptığımı anladım. Vefat ettiğinde de çok pişman olmuştum.



Futbolu erken bıraktınız, teknik direktörlük kariyeriniz nasıl gelişti?

Haberin Devamı

Evet 29 yaşında sakatlandım ve bir daha futbola geri dönemedim. SC Draguignan takımında antrenörlük diplomamı almaya çalışırken eşimle birlikte temizlik işlerine de bakıyorduk. Her sabah 3'te kalkıp binalardaki çöp kutularını dışarı çıkartırdım. Diplomamı almamın ardından John Taylor, Claude Le Roy gibi hocaların yanından yardımcılık yaptım. Daha sonra Gana, Zambiya, Angola, Fildişi, Fas ve Suudi Arabistan maceraları… Kulüp takımlarında ise Cambridge, Nam Dinh (Vietnam) Fransa alt lig ekiplerinden Cherbourg, Sochaux, Lille…